Tisztelt hítelnet!

Párom 28 éves, én pedig 31 vagyok, egy fiunk van 8 éves, és nem vagyunk megházasodva. Szeretnénk egy 87 m2-es családi házat vásárolni, melynek nincs energetikai tanúsítványa, 3,5 millió forintért. Eladó beleegyezne abba, hogy 2 millió forintot a CSOK-ból fizessünk ki, amit úgy szeretnénk igénybe venni, hogy 8 éven belül vállalunk még 2 babát. A fennmaradó 1,5 millió forintot pedig havi törlesztésbe fizetnénk ki 1 év alatt.

Kérdésem ezzel kapcsolatba az, hogy így is megkaphatjuk a CSOK-ot és ha igen, akkor az eladó mikkor kaphatja meg ezt a 2 millió forintot? Arra gondolok, hogy pozitív döntés után át is utalják neki vagy majd csak akkor, mikor a mi 1,5 milliónk kifizetésre került?
Vagy jobban járunk, ha elkezdjük fizetni a törlesztőket és mondjuk jövőre adjuk be az igénylést CSOK-ra, mikor már csak mondjuk 2-3 törlesztő részlet lesz vissza?

A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Péter

Kedves Péter!

87 m2 hasznos alapterületű ház vásárlásához további két gyermek vállalásával is "csak" 1,5 millió forint összegű CSOK-ra lehetnének jogosultak. 2 millió Ft összegű kedvezmény 3 gyermek után akkor vehető igénybe, ha a ház hasznos alapterülete meghaladja a 90 m2-t. Vállalt gyermek után házaspárok igényelhetnek támogatást, tehát amennyiben megelőlegező CSOK-ot is igényelnének, úgy össze kellene házasodniuk.

Energiatanúsítványt minden lakásvásárlás esetén kell készíttetni, anélkül nem lehet adásvételi szerződést kötni. Az energiatanúsítvány készíttetése az eladó kötelezettsége.

A CSOK-ot a hitelintézet akkor folyósítja, ha a lakásvásárló a vételár kifizetéséhez már felhasználható az önerejét. Adott esetben tehát úgy nézne ki a finanszírozás, hogy a 3,5 millió Ft-os vételárból 1,5 millió Ft lehetne a CSOK (2 gyermek vállalásával) és a fennmaradó 2 millió Ft-ot kellene önerőből kifizetniük. A hitelintézet akkor utalná az eladónak a 1,5 millió Ft összegű kedvezményt, ha a 2 millió Ft-ot már kifizették.

Az adásvételi szerződés megkötését követően 120 nap áll rendelkezésükre a CSOK kérelem benyújtására. Ha most megkötik az adásvételi szerződést, akkor arra már nem lesz lehetőségük, hogy csak jövőre igényeljék a CSOK-ot, mert kifutnak a 120 napos igénylési határidőből.

Arról, hogy CSOK igénylés esetén milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni használt lakás vásárlásakor, IDE kattintva tájékozódhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi beadtuk a csokra a papírokat és önerőt is kifizettünk 2 millió 8-at. 2015 december 23-án utaltuk a pénzt az eladónak. Szóval azt szeretném tudni, hogy mennyi időbe telik, míg szólnak, hogy a csokot átutaltak.
Köszönöm.
Enikő

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy megvan az ingatlan, ami komfortos és van két gyerekem és 1,2 millió Ft az ingatlan. De nincs még meg a 180 napom, szeptember 4.-én lesz meg. Ilyenkor mit tegyek? Intézzem a házat és adja be a kérelmet vagy nem is tudom…
Várom a választ.
Köszönöm.

Szia.
Nekem van két lányom és egyedülálló vagyok. Találtam egy házat, rendben van, 1 millió Ft. Csak ugyebár augusztus elején lesz meg a 180 napos munkám és azt kérdezném, hogy mikor és hol tudnám igénybe venni.
Köszi.

Kedves Hitelnet!
Házvásárlás, a napokban vásároltam meg, de még nincs teljesen lepapírozva, egy ingatlant, amin két bejegyzett tartozás van. Az egyik bank felé fizettem 3 milliót, a végrehajtónak 300.000 Ft-ot és a közüzemeket rendbe tettem! A házon így maradt még egy bejegyzés, ami 700.000 Ft. Ezt szerettem volna a CSOK összegéből kifizetni! Az ügyvéd azt mondta, hogy erre nem hiszi hogy igénybe tudom venni! Teljesen elkeseredtem, igaz ez? Két kiskorú gyermekemre venném igénybe, a ház 100 nm, tehát 1,3 milliót tudnék igényelni!
Köszönettel.
Erika