Tisztelt Szakértő!

2006. 02. 02-án adásvételi szerződést kötöttünk egy épülő félben lévő többlakásos társasházban lévő lakásra 10 % önrész befizetéssel. Az épületre 2006. 05. 08-án kapott a kivitelező lakhatási engedélyt. Ezt követően utalta át a Bank 2 vállalt gyermekre járó 2,4 millió Ft megelőlegező kölcsönt, szocpolt a kivitelező cégnek.

Sajnos egy gyermekünk született, egy terhesség elhalt 8-10 héten, azóta pedig meddőségi kezeléseken veszünk részt. A szocpollal kapcsolatos szerződésen a 2 vállalt gyermek megszületésének határideje 2014. 02. 02-i dátumként szerepel. Kértem állásfoglalást a Banktól, hogy esetlegesen nem a májusi lakhatási engedély kiadásához kellett volna a határidőt megállapítani, de elutasítottak.

Kérem szíves állásfoglalását, hogy melyik dátum lenne a törvényi szabályozás szerint jó, az épülő félben lévőre kötött adásvételi szerződés dátuma, vagy a lakhatási kiadásának a dátuma, amikor is teljesített a Bank is?

Köszönettel!
Edit

Kedves Edit!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet értelmében a vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani. Akkor számít a használatbavételi engedély kiadásának dátuma, ha nem vásárlásról, hanem építésről van szó. Mivel Önök nem építkeztek, hanem új lakás vásárlására vonatkozó adásvételi szerződést kötöttek, ezért a szerződés megkötésének időpontjától kell számolni a két gyermek megszületésére szabott 8 éves határidőt. Így a 2006. 02. 02-án kötött adásvételi szerződés alapján a megelőlegező kölcsön határideje valóban 2014. 02. 02.

Amit még tudni kell ezzel kapcsolatban az a következő: a gyermekvállalásra vonatkozó határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a folyósító hitelintézetnek igazolja. A határidő lejárata után azonban sajnos ez a lehetőség már nem áll fenn.

A törvényi szabályozást figyelembe véve úgy véljük, hogy a hitelnyújtó bank helyesen járt el ebben az esetben, amikor az adásvételi szerződés aláírásának dátumától számította a megelőlegező szocpol teljesítésének határidejét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Megelőlegező szocpolt szeretnénk igényelni. A szerződéskötés óta már több mint 120 nap eltelt, de használatba vételi engedélyünk még nincs. Amint meg lesz a használatba vételi engedély, szerződést fogunk módosítani az energetikai tanúsítvány miatt. Ebben az esetben eltekinthetünk-e a szerződéskötés dátumától illetve a szerződésmódosítás dátuma megfelel-e a kérelem benyújtásához, ami 120 napon belül lesz!
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Cím,
2005-ben szocpolt vettünk fel két gyermekre. A lakhatási engedélyt 2006.09. hónapban kaptuk meg. Egy gyermek megszületett 2009-ben, a második gyermekkel még próbálkozunk. A bankom szerint nincs mód halasztás kérésére, vagy meg lesz idén augusztus végéig a második gyermek, vagy fizetnünk kell. Én úgy olvastam, hogy van lehetőség a terhesség igazolásával a halasztásra.
Segítenének?
Köszönettel.

Megelőlegezett szocpolt vettünk fel két gyerekre. A második babát várom, 25 hetes, de csak a futamidő utánra várjuk a születését.
Mit tehetünk ebben az esetben?