Tisztelt Szakértő!

CSOK 10+10 segítségével építkezünk. Építkezés jellege: Generálkivitelezés. Eljutottunk az első fázisig, azaz beleépítettük az önerőnket. Ezt több mint 70%-nyi számlával a banknak igazoltuk. A bank most közölte, hogy majd csak a második fázis végén utal elsőnek, mondván ha most fizetne az részéről jogszabályba ütközik. Pontos indoklást még nem tudott adni, hogy miért nem fizet egyből az 1. fázis után. A bank és köztünk lévő szerződés nem tér ki arra, hogy közvetlen az önerő beépítése után, de még a második fázis előtt utal vagy nem utal a bank.

A bank ígérete szerint, majd a második fázis után fogja utalni az 1. és 2. fázis során elért készültségi fok (35%+22%=57%) arányában a CSOK-ot és hitelt. A kivitelezői szerződést a bank megkapta és elfogadta a szerződéskötés előtt, mely tartalmazta az ütemeket (az első fázis 35%, a második 22%, stb). Látszólag minden feltételnek megfelelünk az első utaláshoz, melynek összege a CSOK+hitel 35%-a.

A kérdésem, hogy van-e olyan jogszabály, amely szerint helytálló a bank eljárása?
Jogszabály szerint különbözik-e a CSOK + hitel folyósítása a generálkivitelezés és az ÁFA visszaigényléses építkezés esetében?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A kérdést a 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 47.§ szabályozza, miszerint a családi otthonteremtési kedvezmény összegének folyósítása új lakás építése esetében, a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a családi otthonteremtési kedvezményen és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét az új lakás építésére már felhasználta. A hitelintézet új lakás építése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a készültségi fok feltételeinek teljesítését a helyszínen, valamint a 44. § (2) és (3) bekezdés szerinti számlabemutatással ellenőrzi.

Fentiek alapján a saját erőt mindenképpen be kell építeni. Mivel azonban a kormányrendelet UTÓLAGOS finanszírozást ír elő, ezért ahhoz, hogy a bank folyósítani tudjon a támogatásból és a kölcsönből, az önerő beépítésén túl további készültségi fok elérése szükséges. Ennek megvalósítása saját kivitelezésben történő építkezés esetén – önerő hiányában – nehézséget okozhat, de generálkivitelezés esetén nem szokott problémát jelenteni, mivel a generálkivitelező “előre” dolgozik, vagyis csak az elvégzett munka után várja el a pénzügyi teljesítést.

Amire még figyelni kell: ha az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön folyósítása a kérelem benyújtását követő hat hónapon belül a támogatott személynek felróható okból nem kezdődik meg, úgy a támogatott személy az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságát elveszti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Zöld hitel igénylésénél, mindenféle CSOK nélkül is szigorúan veszik a túlépítkezést vagy esetleg egy minimális belefér?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Egy olyan helyzet állt elő nálunk, hogy januárban vettünk egy telket, majd egy kivitelező céggel leszerződtünk, hogy következő év januárjára felépítsék a könnyűszerkezetes házunkat. Áprilisban elkészült az alap, mi közben elkezdtük intézni a Csok + hitel ügyintézést.
Amíg mi a háttérben intézzük a dolgokat, a kivitelező nem állt meg, hanem folytatta a munkát. Mire oda jutottunk júniusban, hogy az értékbecslő kiment megnézni a készültségi szintet, 52%-on állt a ház.
A bank ezek után azt mondta, hogy túlépítkeztünk, így nem tudja megadni a hitelt.
Ez így mennyire lehetséges? CSOK-os háznál lehet olyan, hogy túl építkezés?
Mit lehet ilyen helyzetben tenni?
A kivitelezőnek tudni kellett volna, mikor kell megállni?
Köszön a válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy tényleg el kell érni az 50%-os készültségi fokot a hitel első részletének folyósításához? Mert mi ezt a tájékoztatást kaptuk. Illetve, hogy az értékbecslő által adott becsült érték 50%-át számlával kell igazolnunk. Most 10% a készültség.
Válaszát előre is köszönöm!
Anita

Köszönöm a gyors válaszát! Megoldás lehet, ha önrészként már az elején 2 milliót adok meg, és a 10+10 millión felül 2 millió piaci kamatozású hitelt is igénybe veszek? Az első szakasznál megveszem az anyagot (vas, beton, zsalukő) kb. 2 millió. A kőművest nem fizetem még ki. Kijön a bank értékbecslője kész az alap, megvan az első szakasz. Leadom a számlákat 2 millióról. A bank kiutalja az 440 ezer áfát, a 2 millió piaci kamatozású hitelt, én meg hozzá teszem az “elrejtett” 2 milliómat. 4.4 millióból megveszem az anyagot a falazáshoz és a födémhez. Kőműves elkészíti továbbra is fizetés nélkül. Bank kijön második szakasz kész. Utalják a pénzt, kőműves kifizetve, jöhet a tető anyaga és az ács. Stb.
Önök szerint ez így működőképes finanszírozás lehet?
Köszönettel.

“Mikor folyósít először a bank építkezésnél 10+10M támogatás esetén?” című bejegyzés értelmezésével akadtak gondjaim. Kérem a konkrét példára választ adni.
Ha magánépítkezőként nem generálban kívánok házat építeni. Bruttó 28 millió forintos bekerülési költséggel számolva. Megvan a telek, a tervek, az építési bejelentés, az árajánlatok kőművestől, ácstól, villanyszerelőtől, csőszerelőtől, az anyagokat én magam szerzem be. Van 4 millió forintom és minden más feltételnek megfelelünk a CSOK+10+ÁFA támogatásnak. A 4 millió forintom beépítése után, ami a teljes bekerülési költség 14%-a (tegyük fel, hogy ez az első szakasz) nem folyósítja a bank az első részletkifizetést? Jól értem ezt?
Akkor a jelenlegi 10+10 támogatás alkalmatlan a nem generál kivitelezésre? Hiszen az önerő elfogyását követően miből vásárolnám meg a 2. szakaszhoz szükséges anyagokat vagy fizetnék a kőművesnek, fuvarosnak?
Köszönöm a válaszát.