Kedves Szakértő!

Férjemmel, aki magyar állampolgár, Magyarországon új lakást szeretnénk vásárolni, és ezért szeretnénk megigényelni a szocpolt. Van 2 gyermekünk, akik külföldön, EU tagállamban születtek. EU tagállamban van lakcímük a gyerekeknek és az anyának is. Magyarországon nincs. A férj Magyarországon született, magyar iratai vannak, magyar állampolgár. Az anya EU tagállam polgára, nem magyar állampolgár, a gyermekek EU tagállam polgárai, de apukájuk után magyar állampolgárok is.

Azt meg tudták nekünk mondani, hogy a szocpol igényléséhez feltétel, hogy legyen magyar lakcímkártya az anyának és a gyerekeknek is. Az apának ugyebár van magyar lakcímkártyája.

A kérdésem:
Kell-e 3 hónapot meghaladó állandó magyarországi lakcím az anyának és a gyerekeknek vagy nincs határidőhöz kötve a magyarországi állandó lakcím az anyának és gyermekeknek, mivel az apa született magyar állampolgár, és ő utána a gyerekek is magyar állampolgárok, és az anyával házastársak?
Szóval, ha a hónap elején el tudjuk intézni a magyar lakcímkártyát, akkor a hónap végén már meg tudjuk igényelni a szocpolt?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Ilona

Kedves Ilona!

Szocpol igénylése esetén a nem magyar állampolgárok igénylésére vonatkozó szabályokat is tartalmazza a lakásépítési támogatásról szóló, jelenleg hatályos, 256/2011. (XII.6.) Kormányrendelet. E jogszabály 5.§-a és 11§-a tér ki a nem magyar állampolgárok szocpoligényléséhez szükséges dokumentumokra.

A 11.§ (2) szerint házaspárok esetében, ha a házastársak egyike magyar állampolgár, akkor a bejelentett lakóhely, lakcím hatósági igazolvánnyal történő igazolására nincs szükség, a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jog igazolása szintén nem szükséges. A szocpolügyintézéshez szükséges további dokumentumokról a hitelintézeteknél illetve a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérhető felvilágosítás. A szocpoligénylés feltételeiről részletes leírást találnak honlapunkon.

Amennyiben az új lakóingatlan megszerzéséhez, építéséhez lakáshitelt is szeretnének igénybe venni, díjmentes hiteltanácsadással, hitelügyintézéssel foglalkozó irodánk készséggel áll rendelkezésükre, ahol a hitelfelvétellel egyidejűleg a szocpolügyintézésre is van lehetőség. Az elérhető lakáshitelek havi törlesztő részletének megismerésében online lakáshitel kalkulátorunk lehet segítségükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése