Tisztelt Hitelnet!

Feleségemmel egy használt családi házat szeretnénk vásárolni Pest megyében és szeretnék igénybe venni a CSOK-ot 2 gyerek után. A házat a jelenlegi tulajdonos belülről szétverte teljeskörű felújítási szándékkal, de végül nem tudott nekiállni a felújításnak. A háznak jelenleg nincs működő fűtésrendszere, nincsenek burkolatok, belső ajtószárnyak, nincs konyhabútor és nincsenek fürdőszobák.

Arra gondoltunk, hogy megpróbálnánk a házat olyan szintig minimálisan rendbe tenni, hogy lakhatásra alkalmasnak találja a bank, de nem tudjuk vajon mi számít minimálisan elégségesnek. Pénzügyi források híján amúgy is csak egy részleges felújítást tudunk egyelőre bevállalani és félkész állapotban beköltözni. Banki értékbecslők elérhetőségét a bankok nem adják ki és az elbírálási feltételeiket nem árulják el, ezért meg vagyunk lőve és a pénzügyi keretünk nagyon minimális.

Kérdéseink:
1. Minden egyes helyiség kell-e fűthető legyen? Fűtésrendszernek számít-e egy fatüzelésű kandalló vagy mondjuk elektromos fűtőpanelek?

2. Kell-e járóburkolat legyen a házban, ha igen, minden helyiségben vagy elég-e mondjuk csak 1 nappaliban, 1 szobában, fürdőben, konyhában? (Van 4 háló és 3 fürdő).

3. Kellenek-e beltéri ajtók? (ajtótokok vannak, csak ajtószárnyak nincsenek)

4. Mi számít minimálisan konyhának (mosogató, főzőlap, rezsó?)

5. Elég-e, hogy ha csak egy db fürdőszobát teszünk használhatóvá és abban minek kell fellelhetőnek lennie (mosdó, kád, WC, csempeburkolat?)

6. Kell-e égjen a villany és működjön konnektor minden helyiségben?

7. A végleges adásvételi szerződés megkötésétől mennyi időnk van ezeket a munkálatokat villámgyorsan elvégezni? A tulajdonossal baráti viszonyban vagyunk és partner benne, hogy még birtokba adás előtt dolgozzunk a házon.

Ilyen kérdések foglalkoztatnak minket.
Megtisztelő válaszát, tanácsát előre is köszönjük!
Tamás

Kedves Tamás!

1. A fűthető helyiségekkel kapcsolatos elvárásokról IDE, az elfogadható fűtési módokról IDE kattintva tájékozódhatnak.

2. Ahhoz, hogy figyelembe lehessen venni az adott helyiséget, szükséges járóburkolat is.

3. A beltéri ajtók hiánya áthidalható.

4. A konyhában vízvételi lehetőség (csap) és főzési lehetőség szükséges.

5. Elegendő, ha csak egy db fürdőszobát tesznek használhatóvá. Abban lennie kell mosdónak, kádnak, WC-nek, csempeburkolatnak.

6. Működő villanyhálózat szükséges minden helyiségben. Ne lógjon a villanyvezeték, égjen a villany.

7. A végleges adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül van lehetőség a CSOK kérelem benyújtására. Ez a határidő a vészhelyzet ideje alatt kitolódik. Erről bővebb információt IDE kattintva talál.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Mi szeretnénk házat vásárolni, CSOK-ot, Babavárót és Kedvezményes hitelt is igénybe vennénk.
A vállaklozó akivel építtetnénk, előleget kér a munka megkezdéséhez. Az előleg mértéke meghaladja a babaváró összegét. Nekünk nincs túl sok tőkénk ezt megfizetni :/
A kérdésem:
Felvehető-e előleg megfinanszírozásra a CSOK? Ha igen, mi ennek a menete és hogyan működne? Nekem vagy a vállalkozónak fizetnék? Milyen mértékben lehet előlegként felhasználni?
Már van tervrajza az építőnknek.
Előre is köszönöm!

Szeretném megtudni, hogyha a földhivatali térképen nem szerepelnek az ingatlanon szereplő létesítmények, amik bizonyíthatóan 40 évvel ezelőtt már megvoltak. Az előző tulajdonosok is így vásárolták meg és sem a bank, NAV, földhivatal nem jelezte a hiányát eddig.
Lehet-e akadály a CSOK igénybevételének?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel házvásárlás előtt állunk. Az említett családi házat CSOK + CSOK Hitelből szeretnénk megvásárolni 2 gyermek vállalásával.
Azonban az interneten, különböző oldalakon olvasott információk kissé elbizonytalanítottak minket, hogy alkalmas lehet-e a kiszemelt ház, ezért szeretnénk tanácsot kérni.
A ház vályog falazatú, alappal rendelkezik, összközműves, csatorna, víz, villany, gáz bent van. A fűthető, hasznos alapterület meghaladja az 50 nm-et. A belmagasság is bőven eléri a 2,5 m-t minden helyiségben. Azonban a bökkenő, hogy a házat már nagyon régóta nem lakják, repedések voltak a falon, amiket már kijavítottunk, azonban a tetőn a cserepek el voltak mozdulva és 2-3 helyen is a ház beázott, ami a plafonon szemmel látható barna foltokat generált. Illetve olvastunk olyan információt is, hogy vízelvezetés szükséges vályog ház esetén, de itt sajnos nincs eresz csatorna, viszont járda van.
Az lenne a kérdésünk, hogy a leírtak mennyire lehetnek akadályozó tényezők az elbírálásban?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Alexandra