Tisztelt Hitelnet!

2007-ben vettünk fel lakáshitelt építésre megelőlegező kölcsönnel egy gyermek után. 2009-ben megszületett gyermekünk, a megelőlegező kölcsönt jóváírta a hitelező. 2011-ben megszületett második gyermekünk. 2014 január 15.-én benyújtottam az utólagos lakásépítési támogatás (szocpol) igényünket a tőketartozás csökkentésére.

Az elbírálásról az értesítést a mai napig nem kaptam meg levél formájában, de szóban elmondták, hogy elutasították a kérelmünket, mivel az építési ár meghaladja a 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 3§ (4) által meghivatkozott Magyar Közlöny szerinti méltányolható lakásárat. 1+3, azaz 2,5 szobás lakást építtettünk Budapesten 17.850.000 Ft szerződéses árért, a Magyar Közlönyben (2001) csak 17.500.000 Ft a méltányolható ár.

Nem értem, hogy nem volt ez probléma a megelőlegező kölcsön szerződés aláírásakor? Vagy 2007-ben ez nem is volt feltétel?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mátyás

Kedves Mátyás!

A méltányolható lakásigény feltételeinek való megfelelés elengedhetetlen a szocpolra való jogosultsághoz. A megelőlegező kölcsönt nyújtó hitelintézetnek tehát már a megelőlegező szocpol nyújtásakor is vizsgálnia kellett (volna) a szobaszámhoz alapján megengedett maximális építési költséget. Az építési költséget telekár nélkül kell számítani. Ha tehát Önök 2007-ben 2,5 szobás lakóházat építettek, akkor a méltányolható lakásigény alapján a telekár nélkül számított költségvetés összege - budapesti építkezés lévén - véleményünk szerint már akkor sem haladhatta volna meg a 17.500.000 Ft-ot, mint ahogy ezt az Ön által hivatkozott kormányrendelet is tartalmazza.

Esetleg még annak lehetne utánanézni, hogy a szobára, félszobára vonatkozó négyzetméter előírások alapján valóban 2,5 szobásnak minősül-e a lakóház. 12 négyzetmétert meghaladó alapterület esetén beszélhetünk szobáról. A 12 négyzetméteres vagy az alatti, de legalább 6 négyzetméteres szoba félszobának számít. 3 szoba esetén ugyanis a méltányolható költségvetés maximuma Budapesten 19.500.000 Ft.

Ha valóban 2,5 szobás a ház, a telekár nélkül számított költségvetés pedig 17.850.000 Ft, akkor - a hatályos rendelkezések alapján - mi is úgy véljük, hogy nem jogosultak az utóbb született gyermek utáni támogatásra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Fészekrakó hitelszerződést kötöttünk 2008 szeptemberében, akkor még nem házaspárként, de az ügyintéző ígérte, ha összeházasodunk idővel és baba is lesz, akkor utólag igényelhetjük a szocpolt. 2009-ben amint elkészült közös otthonunk hazasokként költöztünk be és most várjuk második babánkat. Ügyintézőnk pedig mossa kezeit, hogy sajnos erről lemaradtunk!
Kérdésem az lenne, hogy valóban nincs rá esély, hogy első lakástulajdonosként egy fiatal házaspár két gyerekkel nem jogosult igénybe venni a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
2008 novemberében vettem fel az úgynevezett fészekrakó hitelt, melyhez addig lehetett igényelni szocpolt. Nekünk ez után született gyermekünk (2011, 2013-ban), utólag megigényeltem, de nem kaptam, mert nem volt gyerekem.
Kérdésem, hogy ezzel nem különböztetnek meg bennünket, akik rossz időben vásároltunk lakást?