Tisztelt Szakértő!

2005-ben vásároltunk egy lakást gyermektelen házaspárként, melyhez szocpolt igényeltünk és kaptunk 2.400.000 Ft értékben, mivel 2 gyermeket vállaltunk. A 2 gyermek 5 éven belül megszületett, a vállalásunkat ezzel teljesítettük.

Tavaly született egy 3. gyermekünk, akire igényeltük az utólagos szocpolt, melyet elutasított a bank. Indoklásukban azt írják, hogy a méltányolható lakásigénynek nem felelünk meg. Ennél konkrétabban nem indokolják meg, hanem bemásolták a 12/2001 (I.31) kormányrendelet méltányolható lakásigényre vonatkozó részét. Az ügyintéző sem tudott részletesebben tájékoztatni a bankfiókban, flegmán, vállrándításokkal próbált lerázni. Hozzátette, hogy fordulhatok az államkincstárhoz, de ott is ugyanezt fogják válaszolni és különben is jobb ha ezt nem teszem, mert elveszíthetem az eddig már megkapott támogatást is, amit az első két gyerekre kaptam, ugyanis szerinte annak idején a bank rosszul állapította meg a jogosultságot. Tehát már akkor sem járt volna.

Nem tudom, mit tegyek. Pontról pontra végignéztem a kormányrendeletet és mindennek megfelelünk. A szerződést 2005 novemberében kötöttük, a lakásunk 2,5 szobás, bekerülési költsége 16,5 M Ft volt, a szerződéskötéskor 27 évesek voltunk.

Kérem, ha tudnak 2015.02.25-ig válaszoljanak, mert addig fordulhatok a kincstárhoz!
Köszönettel: László

Kedves László!

Az utóbb született gyermekek utáni szocpolra való jogosultságot a hitelintézetek a szerződéskötés időpontjában - jelen esetben 2005 novemberében - érvényes feltételek alapján vizsgálják. Sajnos mi sem tudjuk megmondani, hogy a méltányolható lakásigény miatt miért utasították el hitelkérelmüket. 5 családtag (3 gyermek), 2,5 szobás lakás, valamint nem Budapest és nem megyeszékhely, hanem egyéb település esetében a telekárat nem tartalmazó vételár maximuma 16.500.000 Ft. Ez alapján véleményünk szerint teljesülnek a méltányolható lakásigény feltételei.

Azt, hogy az ügyintéző szerint miért nem lehettek jogosultak annak idején már a megelőlegező szocpolra sem, szintén nem tudjuk megmondani. Mielőtt a Magyar Államkincstárhoz fordulnak, esetleg érdemes lenne megpróbálni még egyszer a bankban tájékoztatást kérni arra vonatkozóan, hogy mi az a konkrét ok, ami miatt nem méltányolható a lakásigényük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy ha mi 2008-ban, hitelre vásároltunk Budapesten 16.600.000 forintért házat (ikerház 70 nm, 2,5 szoba), igényelhetünk-e utólag szocpolt? 1 gyermekünk született 2011-ben. Mi 1973-as és 1975-ös születésűek vagyunk.
Válaszukat előre is köszönöm.