4 éve vettünk fel CHF alapú hitelt az egy gyermekemre járó lakásvásárlási szocpollal. Mi most a férjemmel elválunk. Az övé marad a lakás, viszont ő szeretné a meglévő hitelt újrakezdési hitelre átváltani úgy, hogy az én nevemet az ingatlanról törölni szeretnénk. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mi a teendő az ingatlanban lévő gyermekem után járó szocpollal? Vissza kell-e fizetni és ha igen, melyik félnek? A gyermekem nem a férjemtől származik és én megyek el a lakásból albérletbe a kiskorú gyermekemmel!
Várom mielőbbi válaszukat és remélem tudnak nekem ez ügyben segíteni! Anita

Kedves Anita!

A tulajdonrész kivásárlására piaci kamatozású lakáshitelt igényelhet a férje. Az ingatlant terhelő szocpol visszafizetésével kapcsolatban a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalában érdeklődhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Tavaly szeptemberben vásároltunk a férjemmel egy használt panellakást CSOK igénybevételével. A házasságunk azonban megromlott, válás folyamatban van.
Az lenne a kérdésem, hogy a férjem kivásárolhatja a tulajdonrészem, vagy ilyen esetben eladható-e az ingatlan? Nem tudom, mi lenne a járható út.
Köszönöm előre is a válaszát!
Amanda

Két gyermekre vettünk fel megelőlegező szocpolt 2005-ben, közben a gyermekek meg is születtek 2007-ben és 2012-ben. A lakás a férjem és az én nevemen van és a szocpol is rá van terhelve egészen 2017-ig az első, 2022-ig a második gyermek miatt. Most folyik a válóper és a közös lakást el fogjuk adni, mindkét gyermek nálam marad. Azt tudom, hogy letétbe kell helyezni az Államkincstárnál a 2.400.000 Ft-ot.
A kérdésem az lenne, hogy a válás után ki igényelheti vissza ezt a teljes összeget? Az, akinél a gyermekek el lesznek helyezve (tehát én) vagy fele-fele arányban jár majd a (volt) férjemnek és nekem is?
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel: Evelin

Élettársi kapcsolatban voltam, külön vagyunk 4 éve. A ház közös 1/2-1/2 tulajdonú, még hitellel terhelt. Én maradok a lakásban 2 gyerekkel. Az első nem közös, a kicsi igen. Midkettőre felvettük a szocpolt, a fennmaradó hitelt átvállalom, kit illet a szocpol ebben az esetben? Olyanról is hallottam, hogy mindkettőé engem, mivel ebben a házban velem maradnak. Amióta nem tartozunk közös háztartásba, és egyedül fizetem a hitelt, azzal mi lesz? Valóban feleződik, mert közös tulajdon. Ebben az esetben nem tarthatok igényt lakásfenntartásra? Az miből áll?
Köszönöm segítségüket: Angéla

Válás előtt állok. 3 kiskorú gyermekre kaptunk szocpolt. Az elidegenítési 10 év csak 5 év múlva jár le. Ha elválunk törvényesen, de lakhelyét sem én sem a (volt) férjem nem változtatja meg, akkor is vissza kell fizetni a szocpolt? Aztán majd az 5 év elteltével adnánk csak el a házat, addigra a gyerekek is felnőnek. A bankban nem adtak határozott választ, ahol a hitelt és a szocpolt felvettük.

2007-ben vettük fel a szocpolt 2 gyermekre. Válás után szeretném megvenni a férj 1/2 tulajdonrészét. Hogyan kell a szocpolt visszafizetni?

2009-ben házasodtunk, majd a folyamatban lévő családi házunk építéséhez megelőlegező kölcsönt vettünk fel két gyermekre (2,4M).
Sajnos házasságunk megszakadt, így el is váltunk. Gyerek nem született.
Szeretném tudni, hogy milyen visszafizetési kötelezettségem lesz, milyen határidővel, esetleg kamatot is számolnak-e fel?
Köszönettel,
Barna

Tisztelt Credtinfó!
2005-ben igényeltünk megelőlegező kölcsönt. Két gyereket vállaltunk, amit teljesítettünk is. Viszont nem telt le a 10 év és a MÁK nem vette le a jelzálogjogot a lakásról.
A kérdésem, hogy válás esetén mi a teendő? Vissza kell fizetni a szocpolt vagy ha a lakás megmarad közös tulajdonban a 10 év leteltéig és addig az egyik fél lakja a gyerekekkel, akkor a válás ellenére nem kell visszafizetni?
Illetve hol lehet erről pontos felvilágosítást kapni?
Előre is köszönöm.

Szocpol támogatást kaptunk 2004-ben 2 gyermekre. 2011-ben elváltunk, idővel a lakást is el kell adnunk, hogy mindketten külön lakást tudjunk venni. Mivel még nem járt le a 10 év, mi a teendő a szocpol támogatás összegével. Vissza kell fizetni, vagy igénybe lehet venni a megvásárolandó másik két lakásnál?

2003-ban vásároltunk egy régi házat. Volt már három gyermekünk, így igénybe vettük az akkor lehetséges “fél szocpol”-t (1 350 000 Ft) a vásárláshoz. Ezzel az állami jelzálogjogot, illetve elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezték a házra. Ha jól tudom, ez 10 évre szól.
Egyéb teher, kölcsön, stb. nincs az ingatanon.
Most a válásunk folyamatban van. A gyerekek nálam maradnak és a férjem lemondana a a házban lévő tulajdoni hányadáról (1/2), annak fejében hogy nem fizetne gyerektartást. Az ingatlant nem akarom eladni, továbbra is abban lakna mindhárom gyermekem és én is.
A kérdésem: Ilyen esetben vissza kell-e fizetni a lakásépítési kedvezményt? Mit tehetnénk, hogy ne kelljen fizetnünk?

Tisztelt Tanácsadó!
2008-ban vettük fel a volt férjemmel 2 gyermek után járó szocpolt, új építésű lakásra. Akkor már volt egy közös gyermek. A második közös gyermek viszont nem született, idén márciusban jogerősen kimondták a válást. Azonban a mostani élettársammal szeptemberre várjuk a közös babát. Az lenne a kérdésem, hogy átvihető-e a megelőlegező szocpol, vagy vissza kell fizetni az egészet? (A 2008-ban vásárolt lakás közös tulajdon volt, a volt férjem lemondott a tuljadonjogáról)
Válaszát előre is köszönöm!

Nemrég adtam be a válást. A házasságból 3 gyermek született. 2010-ben felújításba kezdtünk, ami majd most a nyáron fejeződik be, mert a szocpol miatt addigra be kell. A ház 50%-50%-ban van megosztva, de csak a szocpol miatt alakult így, előtte az én tulajdonom volt teljesen.
Férjem már elköltözött, én maradtam a gyerekekkel a házban. A banki részletet, mivel kölcsön is van a házon, közösen fizetjük, egyenlő arányban. Tehát a válás folyamatban van, kérdésem az lenne, ebben az esetben vissza kell fizetnünk a szocpolt, mert ha igen, akkor nem válunk el, mert egyikőnk sincs olyan anyagi helyzetben, hogy ezt ki tudná fizetni. Vagyonmegosztást nem csinálunk, de válni szeretnénk, lehet-e?
Várom válaszukat.
Köszönettel: Anita.

4 gyermek után közösen vettük fel a szocpolt. Vagyonmegosztás volt. Most saját nevemre íratnám a házat, a 4 gyermeket kizárólag én nevelem. Vissza kell-e adni a támogatást? Vagy ha igen, mennyit?