Mi számít hasznos alapterületnek szocpol igénylésénél?

Azt nem tudom, jelenleg mi minősül hasznos alapterületnek (milyen, helyiségek) illetve mi nem?
Folyamatban van a házam építése, ami 137 nm hasznos alapterületű, de ebben a spejz, a közlekedők benne vannak. Feleségemmel van egy 6 hónapos kisfiunk. Ő gyesen van, nekem állandó munkahelyem van. Használatbavételi engedélyünk még nincs, csak jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, illetve egy félkész házzal. Még egy babát szeretnénk a közeljövőben. Akkor mi pályázhatunk a szocpolra avagy nem?
Válaszát előre is köszönöm.
Norbi

Kedves Norbi!

A HASZNOS alapterület a lakóingatlan fűthető alapterületének azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe a következő, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.). A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.

A fent leírtak alapján jogosultak lehetnek a meglévő és “vállalt” gyermek után kérhető szocpolra, amennyiben az előírt további feltételek is teljesülnek: megelőlegező szocpol akkor igényelhető, ha a házastársak egyikének életkora sem haladja meg a 40. életévet a szocpolkérelem benyújtásakor.

Az építkezés akkor finanszírozható lakásépítési támogatással, ha 2010. január 01. után kiadott építési engedély alapján épül és az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
83 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Csok-ot szerettünk volna igénybe venni, meglévő 3 gyermek után, használt lakásra. A bank azzal az indokkal utasította el kérelmünket, hogy a belmagasság 230 cm, 250 cm helyett. A bank által kiadott Csok igénybevételi feltételeket tartalmazó irat szerint a belmagasság 190 cm feletti kell, hogy legyen.
Kérdésem, hogy jogos-e az elutasítás?

Kedves Géza!
Információink szerint kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5m megvan a belmagasság (pl. nappali), többi helyen pedig 2,2m feletti kell, hogy meglegyen.

Tisztelt Hitelnet!
95 nm2-es egyszintes családi házunkat szeretnénk a tetőtér beépítésével bővíteni. A házon jelzáloghitel van. Három gyermekünk van (12, 17, 18 évesek), nappali tagozatos középiskolások. A tetőtér kb. 8-10 m2-en teszi lehetővé a 190 cm-es belmagasságot, a többi rész “csapott” lenne. Úgy gondoltuk, hogy 30 m2-rel bővülne így a házunk.
Kérdéseim: kaphatunk-e CSOK-ot?
Milyen szinten kell “engedélyeztetni” ezt az egészet a Bankkal?
Köszönöm!
Edina

Kedves Edina!
Ha legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szoba kialakításra kerül a tetőtérben, akkor már jogosultak lehetnek a CSOK-ra. A további feltételekről és az elérhető támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhatnak.
A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK-ot biztosító jelzálogjog ranghelyét bővítés esetén kizárólag a CSOK-kal érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, lakástakarék-pénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Amennyiben nem ilyen jelzálogjog terheli ingatlanukat, úgy ranghelycsere lehet a megoldás, amit a hitelnyújtó bankkal előzetesen egyeztetni szükséges.

Érdeklődnék, hogy hogyan van ez a csoknál a 60 nm alapterület, mert minket most utasítottak el. A csokot szerettük volna 3 gyerekre igénybe venni, de a banknak az értékbecslője 59,4 nm-re mérte a lakásunkat, de a földhivatal által kiadott papíron 63 nm szerepel. Egyik bank azt mondja, a lodzsa fele beleszámít, sőt a Budapesti csok hivatal is így tudja, de Debrecenben azt mondják, teljes egészébe ki kell venni a lodzsát.
Akkor hogy is van ez?

Kedves Attila! A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hasznos alapterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet fogalommeghatározásának keretein belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül találhatók: a) előszoba, közlekedő, b) nappali, c) hálószoba, d) étkező, e) konyha, étkezőkonyha, f) fürdőszoba, g) WC, h) kamra, tároló, i) gardrób, j) mosókonyha, k) kazánhelyiség és l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget. Fentiek alapján az erkély véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe. A bank elutasítása esetén a jogosultság megállapítása ügyében – 15 napon… Továbbiak »

Azt szeretném megtudni, hogy a kazánházat beszámolják-e hasznos alapterületbe, ha nincs egy szintbe a házzal és külön féltető van rajta, de járható a házból?
Válaszát előre is köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a kazánház akkor számítható be a hasznos alapterület, be a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül található.

Tisztelt hitelnet.hu!
Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A házunk tetőtér beépítéses. A fűtött négyzetmétert hogyan kell számolnom, 1,9 méter belmagasság felett vagy alatta is? A nappali és a folyosó között boltív van, a folyosót ebben az esetben a fűtött négyzetméterbe bele kell-e számolnom?

Kedves Attila!
A hasznos alapterület számításával kapcsolatban az építési hatóság segítségét kérheti, irodánk a kiszámításban nem illetékes.

Tisztelt hitelnet.hu!
Csok pluszt szeretnénk felvenni, és a kérdésem az lenne, hogy ha a kamra, dolgozószoba, kazánház a pinceszinten helyezkedik el, beszámítható-e a hasznos alapterületbe?
Ha nem, akkor szuterén építése megoldás lehet-e, mivel ez félig a föld felett van.
Köszönöm: Andrea

Kedves Andrea!
A pinceszinti helyiségek a vonatkozó kormányrendelet alapján nem számítanak bele a hasznos alapterületbe. Információink szerint szuterénnel történő bővítéshez nem igényelhető a CSOK.

Tisztelt hitelnet.hu!
Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A lakásom tetőtér beépítéses. Az alsó szinten középen van a kb. 2,5x5m alapterületű előszoba. Felette van egy ugyanekkora helyiség, de ennek két vége már beér a tető 1,9 m magasságú része alá. Eddig még nincs kérdés.
A két szint közötti vízszintes elválasztó síkon (az alsó szint mennyezetén) van egy 2×2 méteres nyílás, ahol a lépcső felmegy. Gyakorlatilag a felső szint egy galéria, jórészt egy légtér az alsó szinttel, ahol a nyílás fakorláttal van körbekerítve.
Kérdésem: hogyan kell kiszámítani a felső szint jogszabály szerint figyelembe veendő alapterületét?

Kedves Jenő!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Javasoljuk, hogy az ügyben az építési hatóság szakembereihez forduljon!

Üdvözlöm!
Szeretnénk megvásárolni egy nyaralót! 2 gyerek után igénybe szeretnénk venni a csok-ot, aminél azt olvastam 2 gyerek esetén minimum 50 m2, arra adnának 1.430.000 Ft-ot! A nyaralót előtte átminősíttetnénk!
A kérdésem, hogy a tetőteret is beleszámolják az 50 m2-be?
Várom válaszát!
Üdvözlettel!
Regina

Kedves Regina!
A teljes ingatlan hasznos alapterületét veszik figyelembe, így a tetőtér hasznos alapterülete is beleszámít.

Tisztelt Hitelnet!
Találtunk egy számunkra megfelelő ingatlant, amire igénybe szeretnénk venni a csokot 4 gyerekre. 79 nm, van villany, csatorna, víz, 3 szoba, konyha, fürdőszoba. De a wc az nincs bent.
Így is megkaphatjuk a csokot?
Heni

Kedves Heni!
Ha nincs WC az ingatlanban, akkor sajnos nem vehető igénybe a vásárláshoz a CSOK.

Tisztelt Hitelnet!
A kazánhelyiség és a kamra beleszámít-e a hasznos alapterületbe?
Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel: Renáta

Kedves Renáta!
A hasznos alapterületbe a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül található, alábbi helyisége számítható bele:
a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

Tisztelt Hitelnet!
Meg szeretném kérdezni, hogy beleszámít-e a hasznos alapterületbe a melléképület, amelyet a fő épületből is meg lehet közelíteni, mert egybenyitották és ebbe a részbe van a konyha, kamra, kazánhelyiség és mind fűtött helyiség és rajta van a térképmásolaton is. Ezt a melléképületet hozzáépítették a fő épület mellé. Ezzel a melléképülettel lenne meg 70 nm az ingatlan és ez lenne jó nekem, de ha nem tartozik hozzá, akkor csak 55 nm, ami már nem jó.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Zsolt

Kedves Zsolt!
Amennyiben a térképmásolaton is egy lakásként szerepelnek az említett épületrészek, akkor véleményünk szerint együttesen vehető figyelembe az alapterület. Ha azonban a térképmásolaton melléképületként és nem lakóépületként szerepelnek az említett helyiségek, akkor tartozik bele a hasznos alapterületbe.

Tisztelt Hitelnet!
Meg szeretném kérdezni, hogy a lakóingatlan mellett van egy melléképület, amibe a konyha, kazán, kamra van, de a fő épülettel egy a hátsó fala és a fő épületből van a bejárata megközelíthető belülről is, de van külön bejárata is. Ez így bele tartozik-e a hasznos alapterületbe? Ha a térképmásolaton ez a melléképület nincs rajta, akkor ez gond-e?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Renáta

Kedves Renáta!
Első kérdését tegnap már megválaszoltuk. Ha a konyha, kazán, kamra nincs rejt a térképmásolaton, akkor sajnos nem vehetők figyelembe ezek a helyiségek. Szükséges lenne ezen épületrész feltüntetése.


83
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x