Azt nem tudom, jelenleg mi minősül hasznos alapterületnek (milyen, helyiségek) illetve mi nem?
Folyamatban van a házam építése, ami 137 nm hasznos alapterületű, de ebben a spejz, a közlekedők benne vannak. Feleségemmel van egy 6 hónapos kisfiunk. Ő gyesen van, nekem állandó munkahelyem van. Használatbavételi engedélyünk még nincs, csak jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, illetve egy félkész házzal. Még egy babát szeretnénk a közeljövőben. Akkor mi pályázhatunk a szocpolra avagy nem?
Válaszát előre is köszönöm.
Norbi

Kedves Norbi!

A HASZNOS alapterület a lakóingatlan fűthető alapterületének azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe a következő, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.). A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.

A fent leírtak alapján jogosultak lehetnek a meglévő és "vállalt" gyermek után kérhető szocpolra, amennyiben az előírt további feltételek is teljesülnek: megelőlegező szocpol akkor igényelhető, ha a házastársak egyikének életkora sem haladja meg a 40. életévet a szocpolkérelem benyújtásakor.

Az építkezés akkor finanszírozható lakásépítési támogatással, ha 2010. január 01. után kiadott építési engedély alapján épül és az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

83 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Csok-ot szerettünk volna igénybe venni, meglévő 3 gyermek után, használt lakásra. A bank azzal az indokkal utasította el kérelmünket, hogy a belmagasság 230 cm, 250 cm helyett. A bank által kiadott Csok igénybevételi feltételeket tartalmazó irat szerint a belmagasság 190 cm feletti kell, hogy legyen.
Kérdésem, hogy jogos-e az elutasítás?

Tisztelt Hitelnet!
95 nm2-es egyszintes családi házunkat szeretnénk a tetőtér beépítésével bővíteni. A házon jelzáloghitel van. Három gyermekünk van (12, 17, 18 évesek), nappali tagozatos középiskolások. A tetőtér kb. 8-10 m2-en teszi lehetővé a 190 cm-es belmagasságot, a többi rész „csapott” lenne. Úgy gondoltuk, hogy 30 m2-rel bővülne így a házunk.
Kérdéseim: kaphatunk-e CSOK-ot?
Milyen szinten kell „engedélyeztetni” ezt az egészet a Bankkal?
Köszönöm!
Edina

Érdeklődnék, hogy hogyan van ez a csoknál a 60 nm alapterület, mert minket most utasítottak el. A csokot szerettük volna 3 gyerekre igénybe venni, de a banknak az értékbecslője 59,4 nm-re mérte a lakásunkat, de a földhivatal által kiadott papíron 63 nm szerepel. Egyik bank azt mondja, a lodzsa fele beleszámít, sőt a Budapesti csok hivatal is így tudja, de Debrecenben azt mondják, teljes egészébe ki kell venni a lodzsát.
Akkor hogy is van ez?

Azt szeretném megtudni, hogy a kazánházat beszámolják-e hasznos alapterületbe, ha nincs egy szintbe a házzal és külön féltető van rajta, de járható a házból?
Válaszát előre is köszönöm.
Tamás

Tisztelt hitelnet.hu!
Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A házunk tetőtér beépítéses. A fűtött négyzetmétert hogyan kell számolnom, 1,9 méter belmagasság felett vagy alatta is? A nappali és a folyosó között boltív van, a folyosót ebben az esetben a fűtött négyzetméterbe bele kell-e számolnom?

Tisztelt hitelnet.hu!
Csok pluszt szeretnénk felvenni, és a kérdésem az lenne, hogy ha a kamra, dolgozószoba, kazánház a pinceszinten helyezkedik el, beszámítható-e a hasznos alapterületbe?
Ha nem, akkor szuterén építése megoldás lehet-e, mivel ez félig a föld felett van.
Köszönöm: Andrea

Tisztelt hitelnet.hu!
Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A lakásom tetőtér beépítéses. Az alsó szinten középen van a kb. 2,5x5m alapterületű előszoba. Felette van egy ugyanekkora helyiség, de ennek két vége már beér a tető 1,9 m magasságú része alá. Eddig még nincs kérdés.
A két szint közötti vízszintes elválasztó síkon (az alsó szint mennyezetén) van egy 2×2 méteres nyílás, ahol a lépcső felmegy. Gyakorlatilag a felső szint egy galéria, jórészt egy légtér az alsó szinttel, ahol a nyílás fakorláttal van körbekerítve.
Kérdésem: hogyan kell kiszámítani a felső szint jogszabály szerint figyelembe veendő alapterületét?

Üdvözlöm!
Szeretnénk megvásárolni egy nyaralót! 2 gyerek után igénybe szeretnénk venni a csok-ot, aminél azt olvastam 2 gyerek esetén minimum 50 m2, arra adnának 1.430.000 Ft-ot! A nyaralót előtte átminősíttetnénk!
A kérdésem, hogy a tetőteret is beleszámolják az 50 m2-be?
Várom válaszát!
Üdvözlettel!
Regina

Tisztelt Hitelnet!
Találtunk egy számunkra megfelelő ingatlant, amire igénybe szeretnénk venni a csokot 4 gyerekre. 79 nm, van villany, csatorna, víz, 3 szoba, konyha, fürdőszoba. De a wc az nincs bent.
Így is megkaphatjuk a csokot?
Heni

Tisztelt Hitelnet!
A kazánhelyiség és a kamra beleszámít-e a hasznos alapterületbe?
Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel: Renáta

Tisztelt Hitelnet!
Meg szeretném kérdezni, hogy beleszámít-e a hasznos alapterületbe a melléképület, amelyet a fő épületből is meg lehet közelíteni, mert egybenyitották és ebbe a részbe van a konyha, kamra, kazánhelyiség és mind fűtött helyiség és rajta van a térképmásolaton is. Ezt a melléképületet hozzáépítették a fő épület mellé. Ezzel a melléképülettel lenne meg 70 nm az ingatlan és ez lenne jó nekem, de ha nem tartozik hozzá, akkor csak 55 nm, ami már nem jó.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Zsolt

Tisztelt Hitelnet!
Meg szeretném kérdezni, hogy a lakóingatlan mellett van egy melléképület, amibe a konyha, kazán, kamra van, de a fő épülettel egy a hátsó fala és a fő épületből van a bejárata megközelíthető belülről is, de van külön bejárata is. Ez így bele tartozik-e a hasznos alapterületbe? Ha a térképmásolaton ez a melléképület nincs rajta, akkor ez gond-e?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Renáta

Tisztelt hitelnet!
Négy gyermekünk van. Találtunk egy olyan használt lakást, ami csak 65 nm hasznos alapterülettel rendelkezik.
Megtehetjük-e, hogy csak 3 gyerekre igényeljük a csokot?
Köszönöm válaszukat.
Heni

Szép napot! Használt lakást vennénk alapterülete 55 négyzetméter ez van a tulajdon lapon. Van egy terasz ami fedett ezen at lehet bejutni a házba amolyan „folyosó” és ebből nyílik a kazán is . Egy építési hatóságnál dolgozó embertől azt az információt kaptam hogy az 55negyzetmeterbe a terasz nem számít bele mivel csak az van alapterületnek számítva ami falakkal van kőrbe véve. Ha ez igaz akkor megvan az 55 négyzetméterünk. Viszont ha a teraszt is oda számolják akkor nincsen. DE az akkor sem számít bele a sokba ha például onnan van a bejárat? Illetve a kazán is onnan nyílik? 2 gyerek után igényelnénk…

Tisztelt Szakértő!
CSOK-ot szeretnénk igényelni. A kinézett ház 89,64 m2 + 13 m2 terasz (tetővel fedett). Ez megfelel a hasznos alapterület feltételnek?
Várom mielőbb válaszát!
Előre is köszönöm
Marianna

Tisztelt Szakértő!
2015 augusztusában vásároltunk egy házat Nógrád megyében az alábbiak alapján:
Az ingatlan vételára 3.500.000 Ft. 1.900.000 Ft-ot saját erőből kifizettünk, a fent maradó összeget a Csok-ból szerettük volna. Négy gyermekünk van, ami szerint 1.600.000 Ft járt volna, ami kiegészíti az önerőt, és így a Csok-al a vételár teljes egészében kiegyenlítésre kerülhetett volna. Beleütköztünk egy olyan problémába miszerint a hasznos alapterületnek a rendelet szerint 4 gyermek esetében minimum 70 m2-nek kell lenni. Az értékbecslő a hasznos alapterületet 69,47 m2-re állapította meg, ami által a hitelintézet elutasította a Csok iránti kérelmünket. Az ingatlanhoz tartozik egy nyári konyha ami 15 m2-es, egyben van a lakóépülettel, de külön bejárata van. Ezt nem számolták bele, mert szerintük mivel külön bejárattal rendelkezik, nem számítható be hasznos alapterületként. Az önerőt már kifizettük, benne lakunk a tulajdonos jóindulatából az ingatlanban.
Kérném a segítségét, hogy ebben az esetben mi lehet a teendő? Valóban nem számítható bele a nyári konyha még ha az ingatlannal egybefüggően van is, csak azért mert külön bejárattal rendelkezik? A határozat elleni fellebbezés már megtörtént méltányosságra hivatkozva, de elutasították.
Várom megtisztelő válaszát.
Tisztelettel: Andi

Kedves Hitelnet!
Legújabb CSOK szerint a kazánház is beletartozik a hasznos alapterületbe. Az értékbecslő és a bank szakértője szerint viszont nem számolják bele, mert nem a házból nyílik, hanem a szabadból.
Szerintük ki kell vernünk a falat, hogy legyen összeköttetés a ház és a kazánház között, akkor beleszámolják.
Csak hát nem értem, nem adtak semmi referenciát (törvény, rendelet) amire hivatkoznak!
Ennyire nagy szakemberek ők, ha azt mondják a kazánház összeköttetésben kell legyen házzal, akkor az úgy van?
Nem tudok semmit csinálni?
Köszönöm válaszukat.

CSOK esetében: Hasznos alapterület kiszámításakor miképpen számolják a 1,9 m magasság alatti lakóterületet? (nem találok erre iránymutatást)
A sok tetőtér beépítéses lakótér esetében, hogyan is alakulnak a beszámítható, hasznos alapterületek? (sürgős)
Köszönöm, Csaba

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha 1 a hátsó fal és egy tető alatt fut az ingatlan és a melléképületrész, de csak a házból nincs bejárat a melléképületrészbe csak kívülről, de egybe épült és fűthető is, hogy ez beleszámít-e a hasznos alapterületbe? Nyári konyhának nevezték el az energetikai tanúsítvány alaprajzán.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Renáta.

Tiszteletem!
Lakásvásárlás előtt állok. 3 meglévő gyermekre szeretném beadni a CSOK kérelmemet. Az ingatlan belső hasznos alapterülete 64 m2. Mekkora összeget tudok igényelni októbertől 1-től?!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: József

Üdvözlöm!
Csok kérelem beadása előtt állok és a minap vettem észre, hogy az energetikai tanúsítványon az alapterület 76 m2, de a fűtött alapterület 72,5 m2. A CSOK kérelemnél most melyik adatot fogják figyelembe venni? Az nagyon fontos kérdés, ugyanis 300.000 Ft a különbség!
Nagyon várom válaszát!
Köszönettel: Anna81

Tisztelt Hitelnet!
Ezt a kérdést, ha jól látom még senki sem tette fel ezelőtt:
– A konyha hozzátartozik a hasznos alapterülethez, de abban az esetben is ha ez nyári konyha, azaz különálló épület (belmagasság nagyobb mint 1,9m és fűtött közművesített helyiség)?
Köszönöm a választ.
Üdvözlettel,
Balázs

Tisztelt Hitelnet!
A hasznos alapterületbe beletartoznak a falak alapterületei is, vagy csak a helyiségek alapterületei?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy a konyha külön van az étkezővel a háztól, bele számít-e a hasznos alapterületbe?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Úgy tűnik, a megvásárolni kívánt családi ház hasznos alapterülete probléma lehet a CSOK jogosultságnál, ezzel kapcsolatban szeretnék pár dolgot tisztázni.
Azt szeretném tudni, hogy az elbírálás során milyen hivatalos dokumentum alapján állapítják meg (ellenőrzik) az ingatlan hasznos alapterületét? A tulajdoni lapon csak a telek nagysága látható.
Ha a tetőteret kiiktatjuk a fűtési rendszerből, akkor az már nem számít hasznos alapterületnek?
Amennyiben ez járható út kit és mikor szükséges tájékoztatni a fűtési rendszer illetve a hasznos alapterület változásról hivatalosan?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
A hasznos alapterület számításánál akkor sem számít bele a garázs, ha egybe van építve a házzal?
Válaszát előre is köszönöm!

Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén a szocpol támogatás egyik feltétele, hogy a lakás teljes nettó alapterületére számított vételár ne haladja meg a 300ezer/nm árat (A+ kategória).
Esetünkben a lakás 95 nm, hozzátartozó 70 nm-es terasszal, 40 nm-es kertrésszel és kb. 25 nm-es zárt parkolóhelyiséggel. Én úgy értelmezném a törvényt, hogy a lakás teljes nettó alapterülete ebben az esetben a 95+70+40+25. Jól értelmezem ezt?
Valahol olvastam viszont (nem a törvényben), hogy a nem hasznos alapterületek csak 50%-ban számolnak bele a teljes nettó alapterületbe. Ez így van? Mi lenne a helyes számítás?
A számítási képlet ez lenne?
pl. (40millio-áfa-telekhányad)/230?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Abba a nehézségbe ütköztem a házépítés során, hogy költségvetési megfontolásból a garázs megépítését későbbre kell halasztanom. A ház egy része egybe lenne nyitva a garázzsal és tárolóként funkcionálna. A problémám az, hogy bár a garázs most nem épülne meg, de a hozzátartozó tároló rész, amely a ház emelete alatt helyezkedik el igen, így viszont túllépem a 160 m2-es hasznos területi küszöböt.
Tudna esetleg olyan megoldással szolgálni, hogy a tároló megépítésével is jogosult legyek a szocpolra?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
György

Tisztelt Hitelnet!
A szocpolnál beszámítandó alapterületbe az Önök tájékoztatása alapján beleszámít a kamra, ha a belmagasság legalább 1.90. Épülő házunk 88 nm lakóterületű és a szuterénben a garázstól teljesen elfalazva van még egy 4 nm-es, 2.30 belmagasságú kamra. Az OTP banknál rákérdeztem arra, hogy ez is beleszámítható-e az alapterületbe (hiszen akkor átugraná a 90 nm-t), ahol azt a válasz kaptam, hogy nem számítható bele. A kérdésem az volna kihez fordulhatok ilyenkor?
Üdvözlettel: Ferenc

Érdeklődnék, hogy egy földszinti 147 m2 nettó alapterületű és fölötte egy nettó 36 m2 tetőtér beépítésű lakóingatlannak mennyi a hasznos alapterülete?