Üdv!

Mi történik akkor, ha a házaspárnak nem lesz gyermeke, tehát úgy döntenek hogy nem SZERETNÉNEK gyermeket? (2-3 gyermekes CSOK igénybevétele után)

Kedvezőbb-e a CSOK, ha a pár nem biztos abban, hogy szeretne gyereket mint egy lakáshitel?

Mi történik abban az esetben, ha a pár a 3 gyerekes csok-ot felvette (gyermeke ekkor még nem volt), és kiderül, hogy a párnak természetes úton nem lehet gyermeke, mesterségesen pedig nem szeretnének?
Illetve hogyan kell bizonyítani, hogy az egyik fél nem képes az utódnemzésre?

Az igénylést kizárhatja-e, ha az egyik fél kata-s egyéni vállalkozó, a másik fél pedig az ő alkalmazottja?

Mi történik abban az esetben, ha az egyik félnek megszűnik a munkaviszonya a csok igénybevételét követően? (És esetleg 30 nap alatt nem létesül új jogviszonya).

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Emese

Kedves Emese!

Amennyiben a CSOK szerződés keretében vállalt gyermek nem születik meg, úgy a kapott támogatást a folyósítás napjától számított Ptk. szerinti kamattal növelten, illetve a 10 milliós CSOK esetében a Ptk. szerint kamat ötszörösével növelten a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül vissza kell fizetni.

Amennyiben a gyermekvállalás részben nem teljesül, úgy az igénybe vett CSOK összegét csökkenteni kell a gyermekvállalási határidő lejáratának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével és a különbözet fizetendő vissza a fentiek szerint.

Például ha a fiatal házaspár 3 vállalt gyermek után vette igénybe a 10 millió forintos CSOK-ot és 2 gyermek születik, akkor a 10 millió forintot csökkenteni kell a 2 gyermek után járó 2,6 millió forinttal és a különbözetet, vagyis 7,4 millió forintot szükséges visszafizetni a Ptk. szerinti kamat 5-szörösével növelten.

Ha egészségügyi okokból nem teljesíthető a gyermekvállalás, akkor van lehetőség méltányossági kérelem benyújtására, melynek keretében a visszafizetésre vonatkozóan kérhető halasztott teljesítés, mérséklés, illetve elengedés. Minderről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

Ha csak CSOK-ot igényelnének, ahhoz elegendő megfelelő TB jogviszony fennállása, jövedelemvizsgálat nincs. A KATA egyéni vállalkozás is keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Ha hitelfelvételre is sor kerül, akkor a KATA egyéni vállalkozásból származó jövedelem is elfogadható, ha az egyéni vállalkozásnak van lezárt adóéve. NAV jövedelemigazolással alátámasztva elfogadható az is, ha a házastárs az egyéni vállalkozó fél alkalmazottja.

A CSOK felvételét követően a hitelintézetek nem vizsgálják a támogatott személyek TB jogviszonyát.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A CSOK és lakáshitelek összehasonlításához bővebb információk szükséges. A személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése