Tisztelt Hitelnet!

Használt családi házra szeretnénk igényelni CSOK-ot. A vásárolt lakás energetikai minősítése (kizárólag a fa ablak és a kevésnek ítélt (5cm-es) EPS szigetelés miatt) “E” besorolású.

A kormányrendelet szerint a “C” energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb energetikai minősítési osztályú egylakásos lakóépület vásárlása esetén a CSOK abban az esetben igényelhető ha az igénylő a hitelintézetnek benyújtja a területileg illetékes ÉPÍTÉSÜGYI HATÓSÁG által kiállított 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt, hogy a lakóépület állapota az élet és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Jártunk az Építésügyi hatóságnál (Kecskeméti Önkormányzat), akik arra akarnak kötelezni, hogy személy szerint bízzak meg egy mérnököt, aki felméri és hiteles szakvéleménnyel igazolja, hogy az épület statikailag nem veszélyes (utánajártam ez a szakértői vélemény 40.000 Ft-ba kerülne nekem). E szakvélemény birtokában adná ki a hatóság az igazolást. Tehát az építésügyi hatóság KIZÁRÓLAG adminisztratív munkára alkalmas? Szerintem ez jogellenes, mert a jogszabály nem írja elő az igénylő részére, hogy szakértőt bízzon meg. Akkor minek van az Építésügyi hatóság, ha szakértőt kell biztosítani nekik.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Péter

Kedves Péter!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a területileg illetékes építési hatóság hatásköre az említett hatósági bizonyítvány kiadása, de a rendelet nem tartalmaz egyéb információt az igazolás kiadásának menetéről, módjáról. Így egyelőre sajnos nincs információnk arról, hogy a fenti hatósági bizonyítvány kiadását illetően mi lesz az egyes építési hatóságok gyakorlata, eljárási rendje. Jelenleg várjuk az ezzel kapcsolatos állásfoglalást. Ha lesz pontos információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla.

Amit javasolni tudunk esetleg az, hogy addig is forduljon a CSOK szabályok meghozatalában illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium ügyfélszolgálatához, ahol talán bővebb információval tudnak szolgálni ez ügyben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Szeretnem megkérdezni, hogy ahhoz, hogy B osztályba soroltak, kinek kell fizetni a hatósági bizonyítványt átvevő vagy az eladó.

Kedves Hitelnet!
Még egy nagy kérdésem lenne, mert itt mindenki mindenkit be akar csapni. Ha én vagyok az eladó és a vevő csokra szeretné megvenni az ingatlanomat, melyik szükséges iratot kell nekem beszerezni és melyiket a vevőnek? Az ingatlanom H energetikai minősítést kapta meg.
Nagyon köszönöm a válaszát!

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, ha az ingatlan H energetikai minősítésű, szocpolra lenne megvéve, akkor a hatósági bizonyítványt, kinek kell beszerezni, az eladónak vagy a vevőnek?
Válaszát előre is köszönöm!

T. Cím!
Mint energetikai tanúsítást végző és tartószerkezeti szakértői jogosultsággal is rendelkező (+30 év szakmai gyakorlat…) mérnökként kérdezem, hogy az energetikai besorolásnak (ami leegyszerűsítve az épület fűtési és melegvíz rendszere és a hőszigetelés kérdése) mi köze van az épület állékonyságához, tehát hogy nem dől össze a ház? Merthogy alapértelmezésben ez az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot… VAGY a rendelet leírója nem a szerkezeti állékonyságra, hanem a gázkészülék, a kémény biztonságosságára gondolt, csak hozzá nem értő módon fogalmazott…? Lényeges a különbség, mert más szakértői jogosultság kell a szerkezeti és más a kémény/gázkészülék biztonságosságának megállapításához!!
Antal

Tisztelt Szakértő Úr!
Az eladott ingatlan D minősítést kapott. Az önkormányzati igazolás ára 20 000 Ft. Kinek kell megfizetni? Az eladónak, vagy vevőnek? Most találkoztam a gyakorlatban először ezzel a problémával, a tulajdonos kért, hogy nézzek utána.
(Mióta kötelező az E.T. használt ingatlanok minősítése döntő többségben " C " feletti minősítést kapott.)
Köszönöm a választ.
Tisztelettel:
E. Péterné

T. Cím!

Többször kérdeztem Önöktől, és segítettek mindenben. Egyre közelebb jutok az igénylés beadásához, és mindig valamilyen akadályba ütközöm. Volt problémám pl. hogy nem lehet önkormányzati lakásbérlet szerződésem, melyet felmondok a CSOK igénylésének napján.

Most is kérdéssel fordulok Önömhöz. A ház amit megveszek (5,3 millió forint), végleges szerződéssel megvettük 50-50%-ban. Csak a foglaló lett átadva, készpénzben ügyvédi letéti számlára utalok még majd további 4 millió forintot. A házon több jelzálog hitel is van, mely nem éri el az 5 millió forintot.
Az eladó megcsináltatta az energetikai tanúsítványt, mely alapján F-et kapott, beruházásokkal is csak D-ig hozható fel. Az illetékes építésügyi hatóságot felhívtam, ahol elmondták, hogy (egy héttel a bevezetés előtt!!!) az igazolásról semmit nem tudnak még elmondani, de ha lesz is ilyen, annak költsége szakértő bevonásával fog történni, mely eléri a 100 ezer forintos plusz költséget.

Kérdezném, hogy ez valós lehet, vagy csak információ hiányában ezt mondták nekem? Nekem ez a támogatás nagyon fontos, mert hatalmas segítség lenne, de az állandó falakba ütközések már idegesítőek. És ha nekem 100 ezer forintba fog csak ez kerülni, az azt jelenti hogy nem 1 milliót kapok már, hanem csak 900 ezret. Plusz nem esett szó a folyósítási összegről, meg az oep-es, nav-os igazolásról sem. Elnézést kirohanásomért, de nagyon várom már a bevezetést, és az információ hiány egy hatóságnál feldühít.

Köszönöm, ha bármivel is tudnak támogatni!

Tisztelettel: Bálint

Tisztelt szakértő!
G besorolású ingatlant fogunk vásárolni, és szükség van az építésügyi hatóság által kiállított bizonyítványra. Elkezdtem utána járni, de az illetékes hivatalban semmit nem tudnak a kiállításáról.
Kihez fordulhatnék segítségért, ha ők nem tudják kiállítani?
Köszönöm,
Miklós