Tisztelt Hitelnet!

Fiatal Családos házaspár vagyunk, jelenleg panellakásban élünk, mely ingatlannak a feleségem harmadrész tulajdonosa. A tulajdonrész 10 évvel ezelőtt öröklés jogcímén került a birtokába.

2013-ban jól sikerült családtervezés miatt hirtelen három gyerekkel bővült a családunk. Meglévő lakásunk méretre is kicsi lett, de élhetősége lett nagyon rossz számunkra. Mivel dolgozom, a feleségemnek egyedül kell megoldani a három kisgyermek le és felhozatalát lépcsőn stb. így indokolttá vált a családi házba történő költözés, melyre támogatást szeretnénk felvenni.

A kiválasztott ingatlan jelenleg szerkezetkész állapotban van, építés éve 2014., az építési engedély 2013. május 06.-án került kiállításra. Az ingatlanra nincs használatba vételi engedély, földhivatali bejegyzése jelenleg építési telek. Az építési engedély az építtető nevére szól, aki magánszemélyként építette az ingatlant.

Érdeklődni szeretnénk, hogy milyen feltételekkel tudnánk az ingatlanra támogatást igényelni?
Jelenlegi forrásaink, melyek önerőből és Fundamenta lakáselőtakarékosság + hitelből tevődnek össze a vételár kiegyenlítésére és munkálatok folytatására elegendőek, de befejezéshez nem. A vásárlást követően az építési engedélyt átíratnánk a nevünkre, mert információink szerint az igényléshez ez szükséges. Számlával mit és hogyan kell igazolni?
Esetlegesen van-e lehetőség az ingatlan vételárába forgatni a támogatást?

Lóri

Kedves Lóri!

Használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ház tulajdonjogának megszerzése esetén is igényelhető szocpol abban az esetben, ha az építkezés 2008. január elsején vagy azután kiadott építési engedély alapján történik. Mivel a szóban forgó ingatlan építési engedélye 2013. májusi, ezért a szocpol - az egyéb feltételek teljesülése esetén - igénybe vehető. A jogosultságot nem zárja ki a felesége nevén lévő egyharmados lakástulajdon, amit 10 éve öröklés útján szerzett.

A szocpol összegét az építkezés befejezéséhez lehet felhasználni. Mivel Fundamenta hitelt vesznek fel, a Fundamenta viszont nem foglalkozik szocpol nyújtásával, ezért még a hitelügyintés előtt célszerű lenne egy olyan hitelintézetet megkeresniük, ahol a szocpolügyintézés lebonyolítható.

A számlabenyújtási kötelezettség a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-ig tejed. Szerkezetkész ház vásárlása esetén a vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére kiállított számlákat is elfogadják a pénzintézetek. Azok a számlák fogadhatók el, melyeket az építési engedély kiadása előtt maximum 6 hónappal korábban adtak ki. Ha ugyanazon lakáscél megvalósításához a szocpolt különböző hitelintézetektől veszik igénybe, a hitelintézetek kötelesek együttműködni, azaz a másik hitelintézethez már benyújtott és általa letörölhetetlen jelzéssel ellátott számlát elfogadni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Egy 180 nm-es szerkezetkész házat szeretnénk megvenni. Az első építési engedély a házra 2007-ben lett kiadva, majd miután ez lejárt, újat igényelt az építtető, azóta ez is lejárt.
Ebben az esetben igényelhető-e a CSOK? Az építési vagy a használatbavételi engedély kiadásának dátuma számít?
Válaszukat előre is köszönöm!

Egy 2005. évben épült társasházban a tetőtéri lakást a kivitelező nem fejezte be. (Szerkezetkész.) A lakás méretét tekintve megfelel a CSOK feltételeinek. A 256/2011 Kormányrendelet alapján szerintem befejezhető és mivel 2008. július 01. után kap használatbavételi engedélyt igényelhető a 10+10 M Ft.
Jól gondolom?
Köszönettel: Zsolt

2013-ban banktól vásárolt félkész lakóház befejezésére felvett hitel törlesztésnél a szocpol megítélése kedvező lehet. Kaphatunk-e – meglévő két kiskorú /5 éves és 6 hónapos/ – szocpolt? Tervezés alatt van a fűtés korszerűsítés, rezsicsökkentés, amihez komoly fedezetre lenne szükség.
Házastársakként – 31 és 40 éves – nyújtanánk be az igényt.
Lehetséges? Számíthatunk kedvező elbírálásra?

Tiszteletem,
Ha félkész, szerkezetkész házra szeretném felvenni a 10+10 milliót, meddig kell befejezni a házat? Van erre határidő?
Köszönettel,
Viktória

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehető-e a CSOK például 2 gyermekes család vagyunk, 2014-ben vásároltunk Fonyódon egy "Kivett beépítetlen terület" megjelölésű, 423 m2 alapterület alatt található 120 m2-es belterületi ingatlant, amely építési engedéllyel rendelkezik 1996-ból, és 70% készültségre van meg jelen pillanatban és nincsen használati engedélye. A ház befejezésére, használatba hozására lehet-e kérni a segélyt? Más ingatlanunk nincs, külföldön élek és haza akarunk költözni.
Köszönöm a válaszát.
Üdv.
Tivadar

Tisztelt Hitelnet,
A testvéremnek van egy szerkezetkész haza, amire nem lett kikérve a lakhatási engedély (csak falak és tető). A ház 1992-94 körül épült. Igényelhető rá CSOK? A barátnőjével nem házasok, a Testvérem szeptemberben lesz 36 éves, tehát lassan kifut az időből. Illetve az én házamon holtig tartó haszonélvezeti joga van.
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt Hitelnet,
gondolkozunk, hogy szerkezetkész sorházi lakást vásárolunk, ahol ránk maradna a befejezés (burkolatok, fürdőszoba, konyha kialakítása). Az ingatlan 20M Ft lenne, ebből 50% lenne az önerő. Kérdésem, hogy egyrészt 50% önerő mellett milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy hitelképeseknek nyilvánítsanak minket (jelenleg mindketten dolgozók vagyunk), másrészről, hogy igényelhető-e a szerkezetkész lakás befejezésének céljára szocpol 1 már meglévő gyermek és 1 tervezett gyermek után. Házasok vagyunk és 35 éven aluliak. Érdekelnének a lehetőségeink!
Köszönettel,