Tisztelt Szakértő,

2010-ben szocpollal vásárolt házunkat eladjuk. Már megvan a másik ingatlan, amire át szeretnénk terheltetni a támogatást. (1 éven belül vásároltuk). Az eladandó ház adásvételi szerződésénél hogy járjunk el? Mi a sorrend? Először kell bemenni az Államkincstárhoz és bejelentenünk, hogy el fogjuk adni a házat és kérelmezzük a szocpol átjegyzését közvetlenül az új ingatlanra, vagy előbb az eladandó ház adásvételi szerződést kell megkötnünk és azzal az Államkincstárhoz menni?

Ha a második eset a nyerő, azaz előbb a szerződés készüljön el (én így értelmeztem a tájékoztatót) akkor gondolom, ki kell kötni benne, hogy nekünk eladónak kell intézkednünk az Állam terhének a törléséről és mondjuk ennek megtörténtéhez kötik a vevők valamely vételárrészlet kifizetését.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Zsófi

Kedves Zsófi!

Ha Önök a szocpol igénybevételével vásárolt lakásukat az elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül eladják, s lakásigényüket - legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően - másik lakás vásárlása útján elégítetik ki, akkor az újabb lakás megszerzését adásvételi szerződés bemutatásával kell igazolniuk. A támogatással érintett lakás eladását az erre vonatkozó szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kötelesek a Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szervének bejelenteni az ezekre vonatkozó iratok egyidejű csatolásával.

Ezt követően a Kincstár a számítógépes ingatlan-nyilvántartási adatbázishoz közvetlen hozzáférést biztosító TAKARNET rendszerből, az elektronikus dokumentumként szolgáltatott tulajdoni lap másolat lekérdezésével ellenőrzi a tulajdonjog megszerzését majd intézkedik, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom az újabb lakásra átjegyzésre kerüljön.

Ön tehát jól értelmezte a tájékoztatást, először meg kell kötni a támogatással érintett lakás adásvételi szerződését, majd ezt követően kell a Kincstárnál ezt bejelenteni. Az adásvételi szerződésben általában rögzítésre kerül, hogy az ingatlant terhelő szocpol töröltetése (adott esetben átjegyeztetése) az eladó kötelezettsége.

E témával kapcsolatban felmerülő további kérdésekkel célszerű a területileg illetékes Kincstárhoz fordulniuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

7 éve vettük fel a szocpolt, 2 gyerek után, új ház építésére. Akkor kb. 22 millióba került, most jó ha 14 millióért el tudnánk adni. Ha eladnánk és visszafizetnénk a 4 milliós tartozásunkat, a maradékból pedig másik házat vennénk, akkor a szocpol visszafizetése hogyan alakulna?
Köszönettel várom a választ!
Katalin