Tisztelt Hitelnet!

Az alábbi esetben szeretném szíves segítségüket kérni:
Párommal - nem vagyunk házasok - használt ház vásárlása előtt állunk. Gyermekünk még nincsen, a ház megvásárlása után szeretnénk elkezdeni a családalapítást. Érdeklődni szeretnék, hogy 2-3 évvel a hitel felvételét követően, ha az akkor már megszületett gyermekünk (esetleg gyermekeink) után szeretnénk igényelni a CSOK-ot, arra is van lehetőség? (Egyikünk tulajdonában sem volt korábban ingatlan.)
Ha ez lehetséges, akkor előtörlesztésnek minősül? A tőke, vagy a kamat törlesztésbe tudják ilyenkor be a bankok?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Zsófia

Kedves Zsófia!

A július elsejétől hatályos CSOK rendelet szerint később született gyermek után csak abban az esetben vehető igénybe utólag, a lakásvásárláshoz felvett kölcsön csökkentésére a CSOK, ha az igénylők már a lakásvásárláskor is megkapták e kedvezményt legalább egy gyermekük után. Mivel Önöknek még nincs gyermekük, így ha most vesznek fel lakásvásárlási hitelt, s 2-3 év múlva születik meg az első gyermekük, akkor sajnos nem lesznek jogosultak az utólagos kedvezményre.

Megoldható azonban, hogy ne essenek el a CSOK-tól. Arra is van lehetőség ugyanis, hogy vállalt gyermek(ek) után vegyék igénybe a támogatást. Vagyis már most, a lakásvásárláskor előre megkaphatják a kedvezményt, ha 1 gyermek 4 éven belüli vagy 2 gyermek 8 éven belüli születését vállalják. Megelőlegező CSOK-ot azonban csak házastársak igényelhetnek. A vállalt gyermekek utáni kedvezmény élettársi kapcsolat esetén nem érhető el. További feltétel, hogy az igénylő házaspár egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

A maximum 2 gyermek után igényelhető megelőlegező CSOK összegéről - amely függ a vásárolandó ház hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől - IDE kattintva tájékozódhat.

Ha a házvásárlás során nem élnek a CSOK nyújtotta lehetőséggel, akkor a későbbiekben esetlegesen házbővítéshez tudják majd igénybe venni. A CSOK meglévő lakóház esetén annak lakószobával történő bővítéséhez is igényelhető lesz. Ebben az esetben azonban tudni kell, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át! Tehát önerőre is szükség lesz a bővítéshez! Erről további információ ITT olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Vissza kell fizetni a támogatás teljes összegét, amennyiben előre vállalunk gyermeket és időközben kiderül, hogy nem eshetek teherbe?