Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nem tudom, fordulhatok-e Önökhöz hasonló kérdéssel, de bátraké a szerencse.
Párommal (akivel májusban már házasok leszünk) telket vásárolni, majd arra építkezni szeretnénk. A kiszemelt telek Pápán lenne, kb. 5-6 millió Ft értékben. Erre könnyűszerkezetes (Isoteq) házat szeretnénk építtetni, amelyet egy cég kivitelezne (előzetes megbeszélés alapján ennek értéke kb. 30-32 millió Ft).

Kettőnk havi nettó keresete kb. 450 ezer Ft. Van a tulajdonunkban egy kb. 8 millió Ft-ot érő lakás (amiben lakunk), kb. 16 hónapja Fundamentát fizetünk (60 ezer/hó, 58 hónapig, ha jól tudom), jelenleg 3 millió Ft-ot tudnánk felszabadítani. CSOK-ot is szeretnénk igényelni 2 gyerekre (az első úton van).

Milyen procedúrán kellene végigmennünk, hogy lenne érdemes elkezdenünk?

Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel:
Balázs

Kedves Balázs!

A telek vételára nem finanszírozható a családi otthonteremtési kedvezményből (CSOK) és az építési hitelből, tehát azt önerőből szükséges megvásárolni. Az igényléshez – többek között – költségvetést kell készíttetni (adott esetben a kivitelező által), majd a hitelintézet által is elfogadott bekerülési költség, valamint az ingatlan- és jövedelemfedezettség alapján határozható meg a maximálisan nyújtható hitelösszeg, s így a finanszírozáshoz szükséges önerő.

A kamattámogatott kölcsön és a támogatás folyósítása készültségi fokkal arányosan történik, a szükséges saját erő beépítését követően. Államilag támogatott lakáshitel és CSOK igénybevétele esetén a folyósítást megelőzően a hitelintézet részére be kell mutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

Új lakás építéséhez igényelt CSOK esetén nem akadály a meglévő lakástulajdon és nincsen továbbforgatási kötelezettség az 5 éven belül eladott lakástulajdon eladási árára vonatkozóan sem. A CSOK feltételekről bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz elsőként online adatlapunkat kellene kitöltenie. Ezt követően Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról és az ügyintézés menetéről. Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése