Tisztelt Szakértő!

2009-ben új építésű ingatlant vásároltunk. Az arra felvett lakáshitelt szeretnénk végtörleszteni. Közben két gyermekünk született, így most beadtuk kérelmünket utólagos szocpol megítélésére. A lakást szeretnénk eladni és az eladási ártól magasabb értékben építkezni.

Kérdésem, hogy amennyiben megítélik számunkra a szocpolt (megtakarítással és a szocpollal végtörlesztjük a hitelünket), az eladást követően átvihető-e az új ingatlanra, vagy előbb történik a bank felé egy visszafizetés és az építkezés megkezdésekor újra kiutalják?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Zsuzsi

Kedves Zsuzsi!

2009. július 1. előtt megkötött kölcsönszerződés esetén jogosultak lehetnek a később született gyermekek utáni szocpolra, ha megfelelnek a méltányolható lakásigénynek és az egyéb előírásoknak. A jogosultság megállapítása - mint ahogy Ön is írja - már folyamatban van az ügyben illetékes hitelintézetnél.

Jogosultság esetén a fennálló tartozásukat fogja a pénzintézet csökkenteni a 2 gyermek után járó támogatással, ami 2009-ben 2.400.000 Ft volt. Ezt követően a Magyar Állam javára jegyzik be a jelzálogjogot és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalmat a tulajdoni lapja. Amikor a lakást értékesítik, akkor a szocpol összegét majd egy kincstári, úgynevezett felfüggesztő számlára ("lakáscélú kedvezmények letéti számlára") kell befizetni. Építési szándék esetén a visszafizetési kötelezettség 3 évre felfüggeszthető, mely időtartam egy alkalommal legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre a használatbavételi engedély megszerzésére és az azt követő szocpolátjegyzésre.

Az építkezés befejezése után a használatba vételi engedélyt be kell mutatni a Kincstárnak. A Kincstár az ellenőrzést követően dönt a felfüggesztés megszüntetéséről, megállapítja a kincstári letéti számláról a támogatott személynek, vagyis Önöknek kifizethető összeget és intézkedik a terhek másik lakásra történő bejegyeztetése iránt. A Kincstár a felfüggesztés megszüntetéséről szóló határozatának jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalja a Önöknek a határozatában megállapított összeget a megjelölt bankszámlára.

Ami még lényeges, hogy az eladott lakás árát tovább kell forgatni az építkezésbe. A továbbforgatási kötelezettség bizonyos tételekkel - például a lakást terhelő kölcsön visszafizetésére fordított összeggel, vagy a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését legfeljebb egy évvel megelőzően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az ÁFA összegével növelt vételárával - csökkenthető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése