Üdvözlöm.

Családommal szeretnénk egy új építésű lakást venni, de nem tudom hogyan zajlik az egész menet. Van 2 gyermekem és vállalnánk egy 3.-at. Van egy lakásom, amit szeretnénk eladni.

Mit kell először intéznem?
Mikor folyósítja a bank a CSOK-ot és mennyi ideig tarthat ez az egész ügyintézés?

Köszönöm válaszát előre is.
Tamás

Kedves Tamás!

Ha vállalt gyermek után is igényelnék a kedvezményt, akkor feltétel a házastársi kapcsolat. A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően már meglévő gyermeknek számít, ettől kezdve már akkor is igényelhető a támogatás, ha esetleg nem házasok.

Elsőként az új építésű lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételeket kell megismerniük. Erről részletes leírást IDE kattintva olvashatnak. A feltételeket illetően a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is van egy tájékoztató anyaga, amely a hitelintézeteknél és online egyaránt elérhető.

A CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról ITT tájékozódhatnak. A támogatási kérelem benyújtásához már szükség van az adásvételi szerződésre. Ezt viszont csak akkor célszerű megkötni, ha valamennyi CSOK feltételnek megfelelnek.

A hitelintézet a CSOK-ot – a 10+10 milliós támogatás esetén a CSOK-ot és a lakáshitelt – egyaránt a vételár utolsó részeként folyósítja az eladó által az adásvételi szerződésben megadott bankszámlára, a szükséges saját erő megfizetését követően. Ha menet közben a meglévő lakásukat értékesítik, arra kell figyelni a vételár ütemezésénél, hogy Önök időben megkapják a lakásértékesítésből azt az összeget, ami az új lakás vásárlásához önerőként szolgál. Az 5 éven belül eladott lakástulajdon vonatkozásában továbbforgatási kötelezettségük nincsen, tehát az értékesítésre kerülő lakás árával nem kell elszámolni a hitelintézet felé a CSOK-os új lakásvásárlás során.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a hitelintézet csak akkor folyósít, ha az új lakás rendelkezik már használatbavételi engedéllyel és létrejöttek az elbetétek is. Amennyiben nem, úgy az adásvételi szerződés megkötését és a támogatási kérelem benyújtását úgy kellene időzíteni, hogy a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül kiadásra kerüljön a használatbavételi engedély és meglegyenek az önálló helyrajzi számok. Erről bővebben ITT és ITT olvashatnak.

A CSOK bírálata lakásvásárlás esetén 30 nap. Maga az ügyintézés időtartama attól is függ, hogy mikor áll az Önök rendelkezésére a szükséges önerő, illetve olyan új lakást vásárolnak-e ami már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, vagy ami még építés alatt áll.

Arról, hogy a 10+10 milliós támogatás jelenleg mely hitelintézeténél érhető el a legkedvezőbb járulékos költséggel, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket online adatlapunk kitöltése után! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy már igényelt és szerződött – 1 gyermek – CSOK-ot, lehet-e módosítani, ha útban van a második baba – 12 hetes – és a CSOK hitel még nem lett folyósítva – mivel nagy csúszással csak most készült el az ingatlan – viszont az adásvételi szerződés már több mint 180 napja lett megkötve (az első, azóta már volt ennek is módosítása)?
Köszönöm szépen válaszuk!
Üdvözlettel:
István

Tisztelt Cím!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen készültségi fokban lehet a CSOK-ot felvenni épülő új lakás esetében? Műszaki átadás, használatbavételi engedély, végleges szerződés vagy előszerződés.
Köszönettel.
Béla

Lehet-e a CSOK szerződést megkötni, ha még csak a Társasház Alapító Okirat tervezet van meg, ami még nincs a Földhivatalhoz benyújtva. (egyáltalán lehet-e/ kell-e a Társasház Alapító Okirat tervezetet a Földhivatalhoz benyújtani?)
Használatbavételi engedély sincs még.
Köszönettel: Zoltán