Tisztelt Szakértő!

CSOK igénybevételével szeretnénk lecserélni jelenlegi házunkat egy másik használt házra, mert faluból városba költöznénk munkahely és iskola miatt. 3 gyermek után vennénk igénybe a 2,2M Ft támogatást, de lakáshitelt nem tervezünk igénybe venni. A megvásárolandó ingatlant már kiszemeltük, hamarosan foglalózunk is, de a miénkre még nincs komoly ajánlat. Mivel a jelenlegi ház is a mi nevünkön van.

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a menete az ügynek? A foglalót saját erőből kifizetjük, aztán a házunk eladásából jön a következő részlet, majd lekerül a nevünkről és csak ez után jöhet a CSOK?
De a 120 nap megvásárolt ház adásvételijének dátumától ketyeg, ha jól sejtem?
Ilyen esetben mi lehet a megoldás?

Köszönettel:
Csaba

Kedves Csaba!

Járható út az Ön által leírt verzió, vagyis a foglalót saját erőből fizetik meg, majd a ház eladásából befolyós összeget ezt követően forgatják tovább és a vételár utolsó részét a CSOK-ból finanszírozzák. A CSOK kérelem befogadására vonatkozó szabályozás nem egységes a hitelintézeteknél. Több olyan bank is van, amely csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha az eladott lakás már végleges határozattal lekerült az eladók nevéről. Ezzel szemben olyan pénzintézetek is vannak, ahol benyújtható a CSOK kérelem az eladók tulajdonjogának végleges törlése előtt is, de a bank vizsgálja a lakáseladásból származó bevétel továbbforgatásának időbeliségét.

Arról, hogy mely bankok fogadják be a CSOK kérelmet úgy, hogy a régi lakás eladása még folyamatban van, IDE kattintva tájékozódhat.

Az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a CSOK kérelem, ezért megoldás az lehet jelen esetben, hogy az eladásra kerülő lakás vonatkozásában egyelőre csak előszerződést kötnek s a végleges adásvételi szerződést csak egy későbbi időpontban kötik meg – időt nyerve ezzel – hiszen a 120 nap a végleges adásvételi szerződés dátumától számít. S mivel lakáshitelt nem terveznek igénybe venni, CSOK kérelmüket olyan pénzintézethez lenne célszerű benyújtani, ahol nem kell megvárni a tulajdonjog végleges törlését.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése