Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Falusi CSOK-ot szeretnék felújításra felvenni. 2 gyermekre 1,3M Ft, hitel nélkül, egyedülállóként.
Hogy kell érteni a TB jogviszonyt? Egy évet írnak elő TB jogviszonyt, ezt tudom. De abba beletartozik-e az az időszak, amikor GYED, vagy GYES-en van valaki? És amikor az illető saját maga fizette a TB járulékot, akkor minek minősül?

Esetemben pár nappal több volt mint 1 év, amikor én fizettem. Jelenleg 2019.07. hónaptól vagyok alkalmazottként bejelentve munkáltatónál.
Mikortól van olyan igazolt TB Jogviszonyom, amit elfogadnak a CSOK elbírálásához? Gondolom az nem számít, ha valaki munkahelyet vált közben, csak ne legyen 30 napnál több a szünet?

Előre is köszönöm a válaszait!
Tímea

Kedves Tímea!

A falusi CSOK keretében igényelt támogatáshoz minden esetben 1 éves TB jogviszony szükséges. Ez alól kivétel, ha a támogatott személy a legalább 3 gyermek után elérhető 10 milliós támogatást kívánja igénybe venni. Ebben az esetben legalább 2 éves TB jogviszonnyal lehet jogosult a kedvezményre.

Az 1 évbe a közfoglalkoztatotti jogviszony is beleszámít. A gyeden, gyesen töltött időszak viszont csak abban az esetben vehető figyelembe, ha ez alatt is fennállt korábbi munkaviszonya.

A falusi CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonyról bővebben ITT olvashat.

Azt is fontos kiemelni, hogy az egészségbiztosítási jogviszony nem azonos a társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal. A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nem biztosítotti jogviszonyban állnak. Azzal, hogy Ön saját maga után fizette az egészségügyi hozzájárulást, az egészségügyi ellátásra jogosultságot szerzett, de TB jogviszonya nem keletkezett. Így ezen időszak nem számít bele a TB jogviszonyba.

Arról, hogy mely jogviszonyok keletkeztetnek TB jogviszonyt, IDE kattintva tájékozódhat.

A leírtak alapján Önnek 2019 júliusától van a falusi CSOK igénylés során figyelembe vehető TB jogviszonya, ha előtte a gyesen, gyeden töltött időszak alatt nem volt munkaviszonya. Ez esetben júliustól tud Önnek az OEP falusi CSOK igényléshez szükséges igazolást kiállítani. A folyamatos TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás lehet. Munkahely váltás esetén is ez a lényeg.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben az önerő nem fedezné a felújítás bekerülési költségét, a falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség a 3% kamatú, államilag támogatott lakáshitel igénybevételére is. Szakértőink készséggel tájékoztatják majd a személyre szabott lehetőségekről, ha aktuális lesz. Ezt online adatlapunk kitöltésével kérheti. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tegnapi nap folyamán beszéltem egy OTP ügyintézővel. Azt mondta, hogy 1 év TB jogviszonnyal tudom igényelni az 5M forintot, csak az 5+5-öt nem, mert ahhoz 2 év kell, tehát akkor én most mit tudok igényelni határozott idejű szerződéssel 1 év TB jogviszonnyal 3 kiskorú gyermekkel?

Üdvözlöm.
1 éves folyamatos TB jogviszonnyal az 5+5 millió forintot nem tudom igényelni, de 5+2 vagy 4 millió forintot igen?

Kérdezném: én külföldön dolgozom, az én estemben mit jelent, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszony létesítek? Fel kell adnom a külföldi munkámat?

“Függetlenül attól, hogy hány gyermek után igényeljük a falusi CSOK-ot:
lehetőség van arra, hogy a magyar állampolgár igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – ha a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy a nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, ezt az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 6. §-a szerinti biztosítottá válik.” Kérdezném, hogy ez mit jelent?

Érdekelne, hogy korszerűsítést szeretnék kérni és festés, csempézni, betonozni álmennyezetet szeretnék kérni. Ez lehet? 4 hónapja vettem ingatlant és a falusi csokot szeretném, mert van 2 éves munkaviszonyom.

Bar listások is kapnak csok -ot?