Üdvözlöm!

2005-ben vettünk fel kamattámogatásos kölcsönt és 2 gyermekre szocpolt új lakás építésére, aminek a használatbavételi engedélyét 2008. júliusában kaptuk meg. Most el szeretnénk adni, a hitelt visszafizetni, szeretnénk egy kisebb értékű házat szeretnénk vásárolni. Az eladási árhoz képest a vételár vételi ár aránya 55% lenne, eddig 1 gyermek született meg 2008. 11. hónapban.

A kérdésem a következő: ha idén sikerül eladni a házunkat, milyen összegű szocpolt kell visszafizetnünk?
A meg nem született gyermek után is vissza kell fizetni az arányos részt, vagy sem, és ugye jól tudom, hogy a második gyermek születési határideje 2016. július?

Előre is köszönöm válaszukat!
Beáta

Kedves Beáta!

A visszafizetendő szocpol összegéről a hitelfolyósító bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Megelőlegező szocpol másik ingatlanra történő átjegyzéséhez a hitelfolyósító bank hozzájárulása szükséges. Amennyiben az érintett pénzintézet a hozzájárulást megadja, akkor a meg nem született gyermek utáni támogatást nem kell visszafizetni.

Az eredeti feltételeket tekintve a második gyermek megszületésének határideje 2016. július, mivel az időpontot a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy ha eladjuk a lakásunkat 13.000.000 forintért, amelyre 2 gyermek után 2.400.000 forint szocpol támogatást kaptunk a férjemmel és 11.000.000 forintért veszünk egy másikat, akkor hány %-át kell visszafizetnünk a szocpolnak?
Válaszát el?re is köszönöm.
Üdvözlettel.
Andrea

Üdvözlöm!
2006-ban vettünk fel új lakás építésére 11,6 M Ft-ot (államilag támogatott hitel), és 2 gyermekre a szocpolt. 2007-ben lett használatbavételi engedélyünk. Azt szeretném megtudni, hogy válásunk esetén van-e arra lehetőség, hogy eladjuk a lakást (kb. 20 M Ft-ot ér), és vegyünk rajta 2 db 10 M Ft-ot érő lakást, és a meglévő hitelünket kettéosztva átterheljük a 2 kisebb lakásra; illetve ilyenkor a szocpol is tovább vihető-e?

A kérdésem a következő. 2006-ban államilag támogatott lakásépítési hitelt vettünk fel és két gyermekre a szocpolt /2,4 M Ft-ot/. Ha szeretném eladni az ingatlant pl.: 12 M Ft-ért, a hitel még 6 M Ft, /amit az eladáskor ki kell fizetünk a banknak/ és a másik ingatlan, amit veszek, az 6 M Ft /Tehát a 12 M Ft-os eladási ár nullázódik/, akkor vissza kell-e fizetni a szocpolt vagy nem? Mindkét gyermek megszületett, teljesítettük a gyermekvállalást. Vagy nem jól gondolom és a másik ingatlanak is 12 M Ft-os összegűnek kell lennie?

Üdvözlöm!
2006-ban kaptunk két gyermekünkre 1.200.000.- Ft fél szocpolt, használt lakásra. Most eladtuk a lakásunkat és egy házat vettünk. Kérdésem, hogy 5 vagy 10 éven belül kell visszafizetni a szocpolt? Segítségét és válaszát előre is köszönöm,
Beatrix