Tisztelt Hitelnet!

A közeljövőben szocpolt szándékozunk felvenni új családi ház építésére. A szocpol leírásban láttam, hogy az építési összköltséget lehet csökkenteni a telek árával illetve az előzőleg eladott lakás utáni ingatlanközvetítői díj mértékével. Mivel az építési összköltség 70%-át igazolnom kell, a kérdésem az volna, hogy kiszámolják az összköltség 70%-át és ebből vonják le a fent említett tételeket, vagy ezeket a tételeket levonják az összköltségből és a fennmaradó rész 70%-át számítják?

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Ferenc

Kedves Ferenc!

Az Ön által fent idézett tételekkel nem a szocpolos számlabemutatási kötelezettség csökkenthető. Ez egy másik követelményre vonatkozik. Ha valaki új házat épít, s az ehhez kapcsolódó szocpolkérelem benyújtását megelőző 5 évben értékesített lakóingatlant, akkor az eladott lakás vételárát is tovább kell forgatnia az új ház építésébe. Ez a tovább forgatási kötelezettség csökkenthető bizonyos tételekkel, köztük az említett ingatlanközvetítői díj mértékével vagy a telek árával.

Ha például Ön eladott egy lakást 10 millió forintért, akkor szocpolos építkezés esetén ezt az összeget be kellene forgatnia az építkezésbe. Ellenben, ha maximum egy évvel korábban vásárolt építési telket például 4 millió forintért és az eladott lakás után kifizetett 200 ezer forint ingatlanközvetítői díjat, akkor ezek a tételek levonhatók a 10 millió forintból, vagyis az építkezésbe ez esetben 5,8 millió forintot kell tovább forgatni. Ám ez nem befolyásolja az építkezés kapcsán benyújtandó számlák összegét.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át kell számlával igazolni. Ez a mérték nem csökkenthető egyéb tétellel, kivéve azt, ha az építkezés során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek. Ez esetben a felelős műszaki vezető által írásban igazolt értékig csökkenthető a számlabenyújtási kötelezettség, ám ennek mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-át. Ami még lényeges, olyan számlák fogadhatók el, melyek az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal előbb lettek kiállítva. A számláknak a támogatott személy saját nevére kell szólnia, kibocsátójának pedig a NAV nyilvántartásában működő adóalanyként kell szerepelnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése