Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetjük-e a CSOK-ot, ha egy új építésű (építés éve: 2013, de még nem laktak a házban) bruttó 28 millió forint értékű családi házat szeretnénk vásárolni Kecskeméten. Vagy, ha erre nem jönne össze a pénzünk, akkor Kecskemét-Kadafalván néztünk ki egy 24,5 milliós, szintén új építésű (építés éve: 2015) családi házat?

Ha jól olvastam a területi elhelyezkedésre vonatkozó korlátokat, akkor alföldi megyeszékhelyen max. 25 millió forint értékű lakásra vehető igénybe a CSOK, tehát az én értelmezésemben a 28 millió forintos ház esetén nem igényelhetünk CSOK-ot.

A Kadafalvai ház esetén igényelhetünk CSOK-ot? Kadafalva Kecskemét közigazgatásához tartozik, de ha alföldi egyéb település kategóriába tartozik, akkor tényleg nem kaphatunk CSOK-ot, mivel az ingatlan ára meghaladja a 16 millió forintot?

Köszönettel:
Lujza

Kedves Lujza!

Vásárlás esetén új építésűnek az a lakás minősül, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
- amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
- amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

Amennyiben a vásárolni kívánt lakás fenti feltételeknek megfelel, akkor új lakás lévén nem vonatkozik rá a területi elhelyezkedés alapján kialakított vételár maximum. Új lakás vásárlása esetén annak a feltételnek kell megfelelni, hogy az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

Amennyiben a vásárolandó lakások egyike sem értékesítés céljára épült, de használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, akkor a lakás tulajdonjogának átruházása esetén a használt lakásra vonatkozó családok otthonteremtési kedvezménye igényelhető, vagyis a lakás vételára nem haladhatja meg a nettó alapterület alapján számított 350.000 Ft/m2-t. Továbbá ekkor kell figyelembe venni a területi elhelyezkedés szerinti vételár maximumokat, ami kecskeméti lakóingatlan esetében - alföldi megyeszékhely lévén - maximum 25 millió forint lehet. Kadafalva információink szerint Kecskemét városrésze, így szintén a 25 milliós maximum vételárral kell számolni.

Attól függően tehát, hogy az említett lakóingatlanok újnak vagy használtnak minősülnek, a fentiek szerint lehetséges a CSOK igénybevétele. További kérdés esetén forduljanak bizalommal Szakértőinkhez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Új lakást vásárolunk. Az alábbi kérdések merültek fel:
Vásárlásnál számít-e, hogy mikori az építési engedély, vagy csak az, hogy meglegyen a használatbavételi az igénylés időpontjában? Úgy tudom, új lakás vásárlásnál nincs felső határ a vételárra, de egyes médiumok 30 millió Ft-ról beszélnek. Ez most akkor igaz? A 10 M Ft-os kedvezményes hitelhez nettó 300 Ft jövedelem elvárást mondanak néhol, ez egy ember jövedelme vagy a házaspár összjövedelnére vonatkozik?
Köszönöm.