Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk családi házat vásárolni 2,5 millió Ft-ért. Van 3 gyermekünk. Élettársi kapcsolatban vagyunk. én egyedülállóként nem tudom igénybe venni a szocpolt, mert nincs meg a 180 napom, de az élettársamnak megvan, jelenleg is dolgozik, igaz közmunkásként.

Ezek lennének a kérdéseim:
A 180 napnak ebben az évben kell meglennie vagy jó az előző évben is?
Elég a mostani munkaszerződés vagy akkor is kell igazolást kérni?
Akkor olvastam, hogy a különböző régiókban maximum mennyi szocpolt lehet igényelni. Mi Borsodban lakunk, ott úgy olvastam kb. 16 millió Ft a legtöbb. Ezeket milyen házakra lehet igényelni és ezeknek mik a feltételei?
Még azt szeretném kérdezni, hogy önérő kell, ha a megvásárolni kívánt ház nem haladja meg a kapott szocpol értékét?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Enikő

Kedves Enikő!

Az OEP igazolás a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 15 napnál régebbi és mivel folyamatos 180 napos jogviszonyt kell igazolni, ezért a kérelem benyújtásától visszamenőleg kell számítani. Így az elmúlt 6 hónapban, tehát az idei évben kell meglennie a folyamatos TB jogviszonynak.

Munkaszerződés nem szükséges a CSOK igényléshez. A TB jogviszony igazolást a területileg illetékes OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) állítja ki.

A CSOK összegét nem befolyásolja a célingatlan területi elhelyezkedése. A támogatás összegét az határozza meg az ország bármely területén, hogy hány gyermek után igénylik, mennyi az ingatlan hasznos alapterület és milyen energetikai minősítésű.

A 16 millió forint nem a támogatás összege, hanem azt jelenti, hogy az alföldi és az észak-magyarországi településeken maximum 16 millió forint lehet a vásárolandó lakóingatlan vételára. Erről és az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, akkor elvileg önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az a kérdésem, hogy Tiszabőn lehet-e intézni és hogy lehet-e vályogból a ház?

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetjük-e a csok-ot, ha én már betöltöttem a 40 évet, de a férjem még nem.

Jó Napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK feltételeibe beleszámít-e az, hogy a páromnak napi bejelentettségű munkahelye vagy folyamatos munkaviszonya van? De úgy meg van a 180 napja?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy most csinálnánk meg az adásvételi szerződést és ehhez milyen papírokra lesz szükségünk és utána milyen papírokat kell majd intéznünk?
Előre is köszönöm.