Mennyi időn belül kell befejezni a szocpolos építkezést?

Tisztelt Hitelnet!

Kerestem az egyéb feltételek listáját, de nem találtam. Korábban láttam korhatárt szocpolra (talán 35 év volt), de úgy hallottam változott. (40-re?)

És lehet a nevünkön más ingatlan? Mert van egy kis lakásunk, ami kinövőfélben van, de jó pár évig még nem tudnánk innen elköltözni, mert nekünk legalább 5 év lenne az építkezés. Van például időkorlát, hogy mennyi idő alatt kell befejeznünk?
Egyék kritériumok?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Róbert

Kedves Róbert!

A 40 éves életkorhatár megelőlegező szocpol igénylésére vonatkozik. Ezt a korhatárt tehát csak akkor kell figyelembe venni, ha az igénylőknek még nincs gyermekük és vállalt gyermekek után igénylik a támogatást. Ez esetben az igénylők egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor. Ha meglévő gyermekek után kérik a támogatást, akkor nem kell megfelelni ennek az életkorhatárnak, tehát 40 év felett is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent akadályt szocpol igénylésénél, IDE kattintva tájékozódhat. Szintén ezen az oldalon olvashat az igénylés egyéb kritériumairól.

A szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakás az igénylők nevén, eltekintve a fenti kivételektől. A szocpolkérelmet a támogatás igénybevételével finanszírozni kívánt munkálatok elvégzése, illetve a használatbavételi engedély megszerzése előtt kell kérni a hitelintézettől, utána már nincs lehetőség a támogatás igénybevételére. Az építkezést 5 éven belül kell befejezni. Amennyiben az építési munkálatok a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül vagy az ezt indokolt esetben legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el, akkor a lakásépítési támogatást a folyósító hitelintézet visszavonja, és az igénybevevő a már folyósított szocpolt az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. 232. § (3) bekezdése szerint számított kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni. Az építési engedély meghosszabbítását a hitelintézet számára igazolni kell.

Amennyiben az építkezéshez hitelt nem kívánnak felvenni, akkor kérelmükkel a hitelintézeteket kereshetik meg. Ha szeretnék megismerni a bankpiacon elérhető legkedvezőbb építési hiteleket, akkor kérjék személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkat. Ezt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével tehetik meg. Az építési hitelek törlesztését online Hitelkalkulátorunk segítségével akár otthonról is kiszámolhatják.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Családi házat építek, az engedélyezési terven szerepel a garázs, amelyet költségvetési megfontolásból néhány évvel később építenék meg, így viszont csak ideiglenes használatbavételi engedélyre vagyok jogosult.
A kérdésem az lenne, hogy ideiglenes használatbavételi engedéllyel is igényt tarthatok a szocpol teljes kifizetésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
György

2006-ban igényeltük meg a szocpolt. Elkezdtük a ház építését, amivel 90%-ig elkészültünk, erre megkaptuk a 3 gyermekre a szocpol 90%-át. A házat 2014. decemberben tudjuk befejezni anyagi okok miatt.
Meddig van határidőnk befejezni a ház építését?
A határidő átlépésével milyen hátrányunk származhat?


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x