Tisztelt Hitelnet!

Kerestem az egyéb feltételek listáját, de nem találtam. Korábban láttam korhatárt szocpolra (talán 35 év volt), de úgy hallottam változott. (40-re?)

És lehet a nevünkön más ingatlan? Mert van egy kis lakásunk, ami kinövőfélben van, de jó pár évig még nem tudnánk innen elköltözni, mert nekünk legalább 5 év lenne az építkezés. Van például időkorlát, hogy mennyi idő alatt kell befejeznünk?
Egyék kritériumok?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Róbert

Kedves Róbert!

A 40 éves életkorhatár megelőlegező szocpol igénylésére vonatkozik. Ezt a korhatárt tehát csak akkor kell figyelembe venni, ha az igénylőknek még nincs gyermekük és vállalt gyermekek után igénylik a támogatást. Ez esetben az igénylők egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor. Ha meglévő gyermekek után kérik a támogatást, akkor nem kell megfelelni ennek az életkorhatárnak, tehát 40 év felett is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent akadályt szocpol igénylésénél, IDE kattintva tájékozódhat. Szintén ezen az oldalon olvashat az igénylés egyéb kritériumairól.

A szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakás az igénylők nevén, eltekintve a fenti kivételektől. A szocpolkérelmet a támogatás igénybevételével finanszírozni kívánt munkálatok elvégzése, illetve a használatbavételi engedély megszerzése előtt kell kérni a hitelintézettől, utána már nincs lehetőség a támogatás igénybevételére. Az építkezést 5 éven belül kell befejezni. Amennyiben az építési munkálatok a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül vagy az ezt indokolt esetben legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el, akkor a lakásépítési támogatást a folyósító hitelintézet visszavonja, és az igénybevevő a már folyósított szocpolt az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. 232. § (3) bekezdése szerint számított kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni. Az építési engedély meghosszabbítását a hitelintézet számára igazolni kell.

Amennyiben az építkezéshez hitelt nem kívánnak felvenni, akkor kérelmükkel a hitelintézeteket kereshetik meg. Ha szeretnék megismerni a bankpiacon elérhető legkedvezőbb építési hiteleket, akkor kérjék személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkat. Ezt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével tehetik meg. Az építési hitelek törlesztését online Hitelkalkulátorunk segítségével akár otthonról is kiszámolhatják.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Családi házat építek, az engedélyezési terven szerepel a garázs, amelyet költségvetési megfontolásból néhány évvel később építenék meg, így viszont csak ideiglenes használatbavételi engedélyre vagyok jogosult.
A kérdésem az lenne, hogy ideiglenes használatbavételi engedéllyel is igényt tarthatok a szocpol teljes kifizetésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
György

2006-ban igényeltük meg a szocpolt. Elkezdtük a ház építését, amivel 90%-ig elkészültünk, erre megkaptuk a 3 gyermekre a szocpol 90%-át. A házat 2014. decemberben tudjuk befejezni anyagi okok miatt.
Meddig van határidőnk befejezni a ház építését?
A határidő átlépésével milyen hátrányunk származhat?