Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségüket kérni az alábbi kérdésekben a CSOK igénybevételéhez:

Egy gyermekünk van és szeretnénk még legalább egy gyermeket. Plusz egy gyermek vállalásával megigényelhetjük-e 2 gyermekre a CSOK támogatást? Én 36 éves vagyok, a feleségem 32.

Szerződni az elkövetkező 2-3 hétben szeretnénk egy 91 négyzetméteres vélhetően A energiaosztályú ház vásárlására. Így biztos, hogy megkapjuk a támogatást, ha a vételár utolsó részletéhez számoljuk a CSOK-ot, ami július 1-től lép hatályba? /120 napon belül leszünk/ Számításaink szerint optimális esetben, ha a fentieket figyelembe vesszük 1.430.000 forintra számítunk. /egy meglévő gyermek és egy vállalt gyermek, A energia osztály, 91 m2 ház/

Ha a kérelmet, igénylést a létező legkorábbi időpontban benyújtjuk, mikor érkezhet meg a támogatás, ha július 1-től lép hatályba? Nagyon fontos lenne ezeket tudni, mert a szerződésbe rögzíteni kell.

Melyik bankok fogják utalni és mikortól lehet náluk hivatalos infókat megtudni? Ön szerint mikor lesz hivatalos kommunikáció a médiákban a tényekről, amit már a kedvezményezettek 100%-ra vehetnek?

Köszönettel.
Magdolna

Kedves Magdolna!

Mivel házasok és 40 év alattiak, ezért jogosultak lehetnek vállalt gyermek után is igénybe venni a CSOK-ot, melynek összege 2 gyermek, "A" energiaosztályú épület, 91 m2 hasznos alapterület esetén 1.430.000 Ft. Amennyiben a jogosultság további feltételeinek is megfelelnek, megkaphatják a kedvezményt a CSOK kérelem adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belüli benyújtása esetén.

A CSOK ügyintézés időtartamáról nincsenek pontos információink. Korábbi gyakorlatból, tapasztalatból kiindulva azt mondhatjuk, hogy körülbelül 1 hónap, de mivel számos lakásvásárló kíván élni ezzel a lehetőséggel július 1-től, ezért a CSOK kérelmek száma lényegesen megemelkedhet, ami meghosszabbíthatja az átfutási időt. Emiatt úgy véljük, hogy az adásvételi szerződésbe célszerű lenne - a CSOK kérelem benyújtásától számítva - 60 napos fizetési határidőt megadni. Ettől függetlenül, ha korábban elkészül a CSOK szerződés, akkor a folyósítás is lehet korábbi időpontban.

Azt, hogy pontosan mely hitelintézetek fogják megkötni a CSOK nyújtására vonatkozó szerződést a Kincstárral és a lakáspolitikáért felelős miniszterrel, egyelőre nem tudjuk megmondani.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mennyi idő alatt intéződik el a falusi csok, ha minden papír rendben van? Mennyi idő, mire véglegesen lezárul az ügyintézés?

Mi a férjemmel június elején minden papírt beadtunk, de még az értékelő se jött, semmilyen választ nem tudunk, hogy elfogadtak minket vagy sem.
Mennyi időbe telik ez, hogy megtudjuk?

Üdv!
Van 2 kiskorú gyermekem és szeretném igénybe venni a csokot, de van egy kis buktatónk. Az ingatlan egyedüli tulajdonosa vagyok. Holnap megyek ügyvédhez, hogy a férjemre írassak (1%-ot). Mivel most felvettem a 6 milliós lakásfelújítási hitelt, ezért a banktól valami kérelmet kell benyújtani, hogy engedélyezzék az ajándékozást a férjemnek, akivel 26 éve élek együtt. A csokhoz megvan a pénzünk. Mennyi idő, míg engedélyt kapok és elkezdhetnénk?

Szeretném megtudni, ha van 2 gyerekem és a falusi csok-ot szeretném igényelni, amivel rendelkezem, mennyi idő a számláktól való benyújtástól az elbírálás és kifizetés? Mert erre a pénzre rövid időn belül szükségem van.
Köszönettel: Mónika

Üdv!
Az a kérdésem lenne, hogy mi márciusban elindítottuk a csok+hitelt 2 gyerekre, csak elhúzódott, mivel az eladónak a gyerekei nevén volt a ház és kellett egy gyámügyi engedély, ami 1 hónapja meg is lett. Utána ki kellett kérni a 3. Tb igazolást, mert időközben lejárt. Azóta a K&H Bank minden héten hiteget, hogy már csak a jóváhagyást kell megvárni. Mai nap felhívtak, hogy kellene még a bírósági végzés, hogy az egyik gyermekem nálam van elhelyezve, mert nem találta meg a mappában, amibe a mi papírjainak voltak. Már egy hónapja bent van minden papír és nem csináltak eddig semmit. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy kikérhetem-e minden papíromat és átmehetek egy másik városba a bankhoz, hogy indítsák el ugyanúgy? A K&H Bankhoz mennénk, de ahogy írtam ez március óta megy és mindig ugyanott vagyunk, ahol elkezdtük, majd megint lejár a tb igazolás és kérhetek ki egy újat, ami megint csak 2 hét és lejár az adásvételi szerződésben az az időpont, amire ki kéne fizetnünk. Az eladók is már türelmetlenek, de mi nem tehetünk róla, mivel a bank nem lép semmit.

A harmadik gyermeket várjuk és érdekelne, hogy megkapom-e a csokot?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék már lassan 3 hete, hogy beadtam a falusi csok korszerűsítést, értékbecslő mindent volt. Mennyi idő vajon még a bírálati idő?

Jó estét kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy 3 gyerekre szeretnénk felvenni a csokot, de az adott házban csöpögtetőn van a víz, de kútból van a házba.
Jelenleg így megkapjuk a csokot vagy rendezni kell előtte a köztartozást? Az eladó a vételárból rendezné a tartozást.

Férfi vagyok, 23 éves. Feleségem 22 éves. CSOK-ot szeretnénk. 2 gyermeket szeretnénk. Használt lakást szeretnénk venni.
Lehetseges-e ez minél hamarabb?

Egyedülálló nő felveheti használt házra 2 gyerekkel CSOK-ot?
Köszönöm a választ!

Arra lennék kíváncsi, hogy használt lakást szeretnénk venni, minden megvan, már az értékbecslő is volt kint, csak az a baj, a szerződés határideje lassan lejár.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő kb. míg a bank döntést hoz a csok-kal kapcsolatban? Mert azt mondták, hogy 30 nap, de most a benyújtástól számított a 30 nap?
Köszönöm a válaszát.
,

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel 2 gyerek után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot úgy, hogy ma írjuk alá az adásvételi szerződést, amiben a CSOK-ot, mint utolsó vételárrészletet jelölnénk meg. Sajnos a banktól (FHB) semmi használható információt nem kaptunk.
Év elején eladtuk a lakásunkat, de az államilag támogatott kölcsönt még fizetjük (a jelzálog nem azon a lakáson volt, amit eladtunk), így van egy futó államilag támogatott hitelünk és 5 éven belül adtuk el a lakást.
A kérdésünk az, hogy kizáró ok-e a háttérben futó államilag támogatott lakáshitel illetve, hogy ha a megvásárolni kívánt lakás ára 450.000,- Ft-tal több, mint az eladott lakásé, a CSOK összege a különbözet lehet, vagy a teljes 880.000,- Ft? (A energetikai tanúsítványa van).
Válaszát előre is megköszönve,
Tisztelettel,
E.

Tisztelt Szakértő!
Én és az élettársam szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot 4 gyerekre és használt lakás vásárlásra. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi támogatást kaphatunk, ha a ház amit vennénk 6.500.000 Ft-ba kerül? Továbbá szeretnék részletes tájékoztatást kérni a feltételekről – legalább egy linket.
A választ előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A férjem nevén van egy ingatlan 50 százalékos tulajdoni résszel. Ha ezt elajándékozza az anyukájának, akkor jogosultak lehetünk szocpolra? Az én nevemen nincs ingatlan és így az övéről is lekerülne!
A másik kérdésem, hogy azt olvastam, hogy április 6. után vásárolt házra már felvehető, mert a hatályba lépés, azaz július 1. előtt 120 nappal vásárolt ingatlanra megadják. De mi rá a garancia, hogy megkapjuk? Néztem a feltételeket az interneten, mindennek megfelelünk. Csak nem tudom, hogy erre mennyire lehet alapozni, hogy megkapjuk vagy nem? Ez ügyben ki dönt?
Köszönöm a választ: Judit

Tisztelt ügyintéző!
Én azt szeretném kérdezni, hogy 3 gyermekem van és élettársak vagyunk az apukájukkal. Mikor és hogyan, milyen feltételekkel tudjuk igénybe venni a szocpolt?
A választ megköszönöm.

Az lenne a kérdésem, hogy már a meglévő házunkat szeretnénk bővíteni kb. 60 m2-rel. Erre szeretnénk igénybe venni két gyermekre a szocpolt. Mennyi készpénzzel kell rendelkezni? Mikor lehet elkezdeni a munkálatokat? Hitel igénybevétele nélkül megkaphatjuk-e? Hogy működik a kérelem beadása? Tehát lépésről lépésre mi a teendőnk?
Tisztelettel megköszönöm válaszát.