Mennyi idő után vihető át a CSOK másik ingatlanra?

Üdvözlöm!

Kérdésem az lenne 1 hónapja 12,3 millióért vásároltam a használt lakást, csok 2 gyerekre 1,42 millió felhasználásával. Gyorsban megvennék 11,5 millióért a lakásunkat, mivel 10 millióért találtam egy felújításra szoruló lakást, ami számunkra megfelelőbb lenne.

Kérdésem az lenne, át tudjuk-e vinni a csokot az olcsóbb ingatlanra és ha igen, milyen feltételekkel és arányban?
Esetleg a felújítás költségei leírhatók?
Ön mit javasol? Esetleg térjünk el a szereplő összegektől adás-vételkor?
Vagy van egyáltalán megoldás a csok további felhasználására?

Válaszát köszönöm!
Péter

Kedves Péter!

A kincstártól kapott tájékoztatás szerint családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás esetében a támogatást öt év utáni értékesítés esetén lehetséges átvinni másik lakásra. Ennek értelmében az sajnos nem oldható meg, hogy az idén CSOK-kal vásárolt lakást eladva másik lakásra továbbvigyék a kedvezményt. Minderről a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet 43.§ (1) bekezdése rendelkezik:

43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve – a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével – használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig a támogatott személy – a 44. § (4) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott – kérelme alapján a kormányhivatal – a (9) bekezdésben foglaltak kivételével – felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.”

Öt év eltelte után a támogatás akkor vihető tovább, ha az újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja az eladott lakás hasznos alapterületét, továbbá ha a támogatott személy a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt – csökkentve meghatározott tételekkel – számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az újabb lakás megszerzésére fordítja.

A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Az esetlegese felújítás költségei tehát nem vonhatók le az eladási árból.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2016-ban felvettük a CSOK-ot 1 már meglévő gyerekre (használt lakásra 600 ezer Ft). Közben született még 1 gyerekünk. Kinéztünk 1 házat, amire átvinnénk a CSOK-ot, hogy megkapjuk az illetékmentességet. Az új ház nagyobb és drágább. A 2. gyermekre 400.000 Ft-ot kapok vagy 1.430.000-600.000= 830.000-et? Átvihetem úgyis a CSOK-ot egyik ingatlanról a másikra, ha az előzőt nem adom el? 50-50%-ban tulajdonosok maradunk benne?
Válaszát előre is köszönöm!

Most lesz öt éve, hogy csok van a lakáson.
Akkor azt át tudom vinni a most vásárolt lakásra?

Tisztelt Szakértő!
Másfél éve vettük meg a házunkat CSOK-kal (4 gyerek, 2,75 M).
Most fogjuk beadni a válópert…
Megegyeztünk, hogy eladjuk a házat, mert nem tudom egyedül fenntartani. Ha sikerül, vennék egy kisebb házat, amiben azért elférünk a gyerekekkel.
Ha most letétbe teszem a CSOK-ot, áttehető pár hónap múlva az újra?
Vagy inkább fizessem vissza? Annak mi a módja?!
Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Petra

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, ha vásárolok egy újépítésű lakást CSOK igénybevételével, (meglévő 3 gyerek után), 5 év után áthelyezhetem a CSOKOT már meglévő ingatlanra, ha annak nagyobb a hasznos alapterülete, az új lakást nem feltétlenül értékesíteném csak hogy kiadhatóvá váljon!kb 5 évig van szükség rá, hogy életvitelszerűen éljünk a lakásba a gyermekek iskolája miatt! Előre is köszönöm! Tánczos Fanni

Kedves Fanni!
A leírtak alapján nem tudja a már meglévő saját tulajdonú ingatlanára átvinni a CSOK-ot, amit most újépítésű lakásra igényelne.

Tisztelt Szakértő!
2 éve vásároltunk új lakást, 10 milliós csokos hitelt + támogatást kértünk.
2 gyermeket vállaltunk, tehát 2,4M Ft-t támogatást.
A kérdésem, hogy átvihető-e a támogatás új építésű házra?
Természetesen nagyobb és drágább volna a ház értéke.
Köszönöm.

CSOK-ot vinnénk át jóval nagyobb értékű és méretű házra úgy, hogy eladni sem szándékozunk a Csokos lakást. Mind a 2 ingatlan tulajdonban maradna.
Van-e erre lehetőség?

Kedves Vivien!
Igen! Nem feltétel, hogy eladják meglévő ingatlanukat. Így az új ingatlanban kell teljesíteniük a bentlakási kötelezettséget.
A CSOK továbbviteléről a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek részletes tájékoztatást adni.

Én azt szeretném kérdezni,hogy 2015-ben vásároltam csokra családi házat. 3 gyermekre kaptam 2.000.000 Ft-ot, az ingatlant 4.000.000 Ft-ért vettem. Azóta született még egy gyermekem.
Hogyan tudnám nagyobb értékű használt ingatlanra átrakatni a csokot?
Üdv.
Edit

Kedves Edit!
Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat részletesen!
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Üdvözlöm!
Tavaly tavasszal vásároltunk családi házat amihez 2 gyermek után igénybe vettünk 1 430 000 Ft csok támogatást, lakás hitel nincs az ingatlanon. A kérdésem az lenne, hogy ha el szeretnénk adni az ingatlant és máshol szeretnénk vásárolni másikat milyen lehetőségek adottak? Önkéntes alapon vissza fizethető e az igényelt csok összege, kell e utána kamatot fizetni,visszafizetés után igényelhető e újra a másik ingatlanra falusi csokkal együtt? Olvastam olyat, hogy a csokkal terhelt ingatlan eladásakor átvihető a támogatás a későbbiekben vásárolt ingatlanra,ez mennyire állja meg a helyét? Ha ezek közül bármelyik megvalósítható milyen úton kell elindítani a folyamatot?
Válaszát köszönöm!

Kedves Zoltán, Nem kell véglegesen visszafizetni a támogatást, ha a ház eladását követően másik házat vásárolnak, és a kapott támogatás összegét ezt megelőzően, átmenetileg befizetik egy kincstári számlára. Ez az átmeneti időszak 1 évig tarthat, és akkor folyósítják ki a támogatást teljes összegben, ha ezalatt megvásárolt egy nagyobb ingatlant, mivel a támogatás átjegyzésének további feltétele, hogy az újabb lakás hasznos alapterülete nagyobb legyen, mint az eladott lakásé. Ha kisebb értékű vagy kisebb hasznos alapterületű lakást vásárolnak, mint az eladott lakás eladási ára, illetve hasznos alapterülete, akkor a támogatás az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is), illetve a… Továbbiak »

Tiszteletem.
Azt szeretném tudni, hogy átvihető-e a csok és a csokhitel másik új és nagyobb ingatlanra?

Tisztelt Szakértő!
2 éve vásároltunk lakást, beígértünk 2 gyereket, megkaptuk a csokot 1.430.000 Ft-ot. 1 gyermek már megszületett. Vettünk egy házat és nem adtuk el a lakást.
Átvihető-e a csok, hogy az életvitelszerű élést az új ingatlanban folytassuk?
Esetleg ideiglenes lakcímet lehet-e megadni, vagy az sérti a szerződés életvitelszerű pontját?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
2015 decemberében vásároltam ingatlant. Akkor egy gyermekre felvettem a 600.000 Ft összegű CSOK-ot. Azóta házasságot kötöttem, született még egy gyermekem, és tervben van még egy gyermek. Eladnánk a jelenlegi ingatlanunk és vennénk egy nagyobb alapterületű ingatlant. A CSOK-ot ide átvinnénk.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben fel tudjuk venni 3 gyermekre a CSOK-ot, ha megis visszavizetjük a már meglévőre?
Vagy esetleg 2 gyermekre (a már meglévő kicsi és a tervben lévő)? Vagy külön a kettőre önerőként.
Hogy jöhetnénk ki a legjobban ebből a helyzetből?
Előre is köszönöm!
Brigitta

Csokos lakást vásároltunk 1 éve a férjemmel, de most szeretnénk a csokot átvinni másik lakásra!
Ez lehetséges?

Üdvözlöm!
Kérdésem, hogy 2015-ben vettünk igénybe CSOK-ot használt lakás vásárlása esetén 2 gyermek után (800 000). Most ezt szeretnénk eladni és 10+10 igénylése mellett újépítésű ingatlant venni (meglévő 3 gyermek után). A használt ingatlan eladása és teljes vételár beforgatása mellett.
Jogosultak vagyunk rá? 10-0,8 forintra? Átvihető a jelzálog az újépítésű ingatlanra? Jelzálogba kell tenni a 800 000 forintot?

Kedves Szakértő!
Úgy olvastam – sajnos csak felületes információt -, hogy aki rendelkezik CSOK-os lakással és el szeretné mégis adni különböző okok miatt 10 év letelte előtt, most van rá lehetősége, amennyiben az újonnan vásárolt lakásba továbbviszi a CSOk-ot és a lakás nagyobb értékű, mint a korábbi.
Valóban így van ez?
Valamint az újonnan vásárolt nagyobb értékű lakás lehet használt lakás is?
A jelenlegi élethelyzetünk költözést indokol és ha vidékről Bp-re kell költözünk, akkor ez egy jó lehetőség lenne számunkra.
Köszönöm előre is szíves válaszukat!
Üdvözlettel.
Alíz

Akkor 5 éven belül nem vihető át a CSOK másik használt lakásra? Tavaly vásároltunk egy használt lakást és szeretnénk másik használt lakásba költözni és többen mondták, hogy fedezetátvitel CSOK-kal együtt lehetséges.
Tényleg van ilyen lehetőség vagy elveszítjük a CSOK-ot?

Üdvözlöm,
jelenleg saját lakásban lakunk 2 gyermekünkkel. Szeretnénk nagyobb (használt) lakást vásárolni CSOK igénybevételével. Ezután 2 éven belül szeretnénk családi házat építeni meglévő telkünkre.
1. kérdés: A most vásárolandó Csok-os lakásról tovább lehet-e vinni jövőre vagy két éven belül a Csok-ot? (vagyis megoldható-e hogy elkezdjük a ház építését?)
2. kérdés: Ha fenti kérdés megoldható, a családi házra igényelhetjük-e a teljes Csok és a használt lakásra igényelt Csok közötti különbséget?
Számomra a 43. § (1) szövege teljesen értelmezhetetlen, valószínűleg földönkívüliek írták.
Megtisztelő válaszukat köszönve,
tisztelettel,
Zsolt

Üdvözlöm!
2016-ban vásároltunk egy lakást Csok igénylésével 1 gyermek után. Van egy másik ingatlanunk, amit szeretnénk eladni és annak az árából szeretnénk a későbbiekben egy családi házat vásárolni. A csokos lakást nem szeretnénk eladni.
Kérdésem az lenne, hogy átvihető-e a másik ingatlanra a csok? Vagy vissza kell fizetnünk? Vásárolhatunk egy felújítandó házat? A felújítás ideje alatt a csokos lakásban élnénk.
Köszönettel.
Zsanett


34
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x