Üdvözlöm!

Kérdésem az lenne 1 hónapja 12,3 millióért vásároltam a használt lakást, csok 2 gyerekre 1,42 millió felhasználásával. Gyorsban megvennék 11,5 millióért a lakásunkat, mivel 10 millióért találtam egy felújításra szoruló lakást, ami számunkra megfelelőbb lenne.

Kérdésem az lenne, át tudjuk-e vinni a csokot az olcsóbb ingatlanra és ha igen, milyen feltételekkel és arányban?
Esetleg a felújítás költségei leírhatók?
Ön mit javasol? Esetleg térjünk el a szereplő összegektől adás-vételkor?
Vagy van egyáltalán megoldás a csok további felhasználására?

Válaszát köszönöm!
Péter

Kedves Péter!

A kincstártól kapott tájékoztatás szerint családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás esetében a támogatást öt év utáni értékesítés esetén lehetséges átvinni másik lakásra. Ennek értelmében az sajnos nem oldható meg, hogy az idén CSOK-kal vásárolt lakást eladva másik lakásra továbbvigyék a kedvezményt. Minderről a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet 43.§ (1) bekezdése rendelkezik:

43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve - a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig a támogatott személy - a 44. § (4) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott - kérelme alapján a kormányhivatal - a (9) bekezdésben foglaltak kivételével - felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette."

Öt év eltelte után a támogatás akkor vihető tovább, ha az újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja az eladott lakás hasznos alapterületét, továbbá ha a támogatott személy a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt - csökkentve meghatározott tételekkel - számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az újabb lakás megszerzésére fordítja.

A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Az esetlegese felújítás költségei tehát nem vonhatók le az eladási árból.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

58 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, ha kifizeti a lányom a maradék fennálló hitelt úgy is maradnak-e a csok feltételek még évekig? Vagy azzal teljesen megszűnik minden? Hozzáteszem meglett a 3 gyermek, jóváírás, minden.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy 3 gyermekre vettük fel a Csokot, egy meglévőre és kettő utána született, de közben a nagyobbikkal elég nagy problémák lettek, nem jár iskolába és gyámügyi eljárás is van ellene a sok hülyesége miatt. Az lenne a kérdésem, ha kiemelik, az kivétel lehet-e hogy ne büntessenek meg, vagy átruházható-e egy újabb 3. gyermekre, ha esetleg kiemelnék a nagyobbat.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Eladnánk a házunkat, csok-ot és a falusi csok-ot igénybe vettük. Azt tudom, hogy át lehet vinni egy másik házra, csak annak drágábbnak és nagyobbnak is kell lennie.
Mik a feltételek?

Üdvözlöm.
2020 júliusban kaptuk meg a falusi CSOK-ot. Most arról szeretnék érdeklődni, szeretném eladni az ingatlant és szeretnék vásárolni egy másik lakást. Az ingatlan vételárát letétbe helyeznénk és mikor megvettük a másik lakást visszakapjuk vagy újra kell igényelni a falusi CSOK-ot, erről szeretnék tájékoztatást kapni, hogy milyen módon, hogyan lehetne ezt megoldani. Vannak indokaim, amiért másik lakást, illetve családi házat szeretnénk máshol vásárolni, de nem tudjuk, hogy mi a menete és hogyan működik ez. Legyen kedves valaki írni nekem vagy szeretném átvinni az ingatlan vételárát, azaz ötmillió forintot. Pontosabban négy és fél vásároltuk az ingatlant, 5 és fél millió még a bankba van, mert a korszerűsítést nem tudtuk elkezdeni. 2023 augusztusban letelik a korszerűsítésnek teljesítése. Ha addig nem teljesítem, akkor sem tudom milyen menete, hogyan kell ezt csinálni. Bővebb tájékoztatást szeretnék kérni. Megírom az indokaimat is, hogy miért szeretném értékesíteni ezt.

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy csok-kal épített ház esetén mikortól számít a 10 év elidegenítés? A felvételtől vagy a lakhatási engedély kiállításától?

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2021 decemberében vettünk egy házat és van csok hitelünk, amit 2 gyerekre vállaltunk, de abból még csak 1 gyermek van.
Ilyen esetben el tudjuk adni a jelenlegi ingatlanunkat és a csokot tovább lehet vinni egy új építésű ingatlanra?

Üdvözlöm.
Elvált pár adná el a lakást falusi csokra. 5 éve megbüntette a NAV. Fizeti.
Így eladható falusi csokra?
Köszönöm válaszát.

Az új ingatlannak nagyobbnak és drágábbnak kell lennie a CSOK átviteléhez. Melyik értéket nézik? Jelenleg mennyiért adom el a régi lakást, vagy mennyiért vettem eredetileg?

Üdvözletem!
Két éve vásároltunk csok igénybevételével (egy gyerek után 600.000.- Ft) ingatlant. Most nagyobba költöznénk, amit már megvásároltunk. Az új ingatlanra szeretnénk igénybe venni a felújítási támogatást, aminek az a feltétele, hogy az új ingatlan szerepeljen a lakcímkártyánkon. Amennyiben ezt kérelmezzük, vissza kellene fizetnünk a régi ingatlanra felvett csok összegét. Ezt nem szeretnénk, ahogyan eladni sem.
Van arra valami megoldás, hogy a csok összegét se veszítsük el, és az új ingatlanra igénybe vehessük a felújítási támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!

Sajnálatos módon válásra került közöttünk a sor. A bíróság döntése szerint a gyerekekkel én maradok a CSOKra vásárolt új építésű lakásban. Volt feleségemmel tulajdonrész cserében egyeztünk ki. A nevemre kerülne a CSOKos ingatlanrésze, cserébe kap egy másik ingatlanomban tulajdonrészt.
Ezt milyen módon tudjuk kivitelezni, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatásokat (CSOK + kedvezményes hitel)?

Van egy meglévő (ház)tulajdonunk, ami jelenleg a férjem nevén van! (De ha szükséges 1/2 tulajdoni hányad, az is rendben van.) Átvihető-e a fakusi csok a meglévő ingatlanunkra, ha az nagyobb és értékesebb mint a Falusi csokkal vásárolt ingatlan!?

2016-ban felvettük a CSOK-ot 1 már meglévő gyerekre (használt lakásra 600 ezer Ft). Közben született még 1 gyerekünk. Kinéztünk 1 házat, amire átvinnénk a CSOK-ot, hogy megkapjuk az illetékmentességet. Az új ház nagyobb és drágább. A 2. gyermekre 400.000 Ft-ot kapok vagy 1.430.000-600.000= 830.000-et? Átvihetem úgyis a CSOK-ot egyik ingatlanról a másikra, ha az előzőt nem adom el? 50-50%-ban tulajdonosok maradunk benne?
Válaszát előre is köszönöm!

Most lesz öt éve, hogy csok van a lakáson.
Akkor azt át tudom vinni a most vásárolt lakásra?

Tisztelt Szakértő!
Másfél éve vettük meg a házunkat CSOK-kal (4 gyerek, 2,75 M).
Most fogjuk beadni a válópert…
Megegyeztünk, hogy eladjuk a házat, mert nem tudom egyedül fenntartani. Ha sikerül, vennék egy kisebb házat, amiben azért elférünk a gyerekekkel.
Ha most letétbe teszem a CSOK-ot, áttehető pár hónap múlva az újra?
Vagy inkább fizessem vissza? Annak mi a módja?!
Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Petra

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, ha vásárolok egy újépítésű lakást CSOK igénybevételével, (meglévő 3 gyerek után), 5 év után áthelyezhetem a CSOKOT már meglévő ingatlanra, ha annak nagyobb a hasznos alapterülete, az új lakást nem feltétlenül értékesíteném csak hogy kiadhatóvá váljon!kb 5 évig van szükség rá, hogy életvitelszerűen éljünk a lakásba a gyermekek iskolája miatt! Előre is köszönöm! Tánczos Fanni

Tisztelt Szakértő!
2 éve vásároltunk új lakást, 10 milliós csokos hitelt + támogatást kértünk.
2 gyermeket vállaltunk, tehát 2,4M Ft-t támogatást.
A kérdésem, hogy átvihető-e a támogatás új építésű házra?
Természetesen nagyobb és drágább volna a ház értéke.
Köszönöm.

CSOK-ot vinnénk át jóval nagyobb értékű és méretű házra úgy, hogy eladni sem szándékozunk a Csokos lakást. Mind a 2 ingatlan tulajdonban maradna.
Van-e erre lehetőség?

Én azt szeretném kérdezni,hogy 2015-ben vásároltam csokra családi házat. 3 gyermekre kaptam 2.000.000 Ft-ot, az ingatlant 4.000.000 Ft-ért vettem. Azóta született még egy gyermekem.
Hogyan tudnám nagyobb értékű használt ingatlanra átrakatni a csokot?
Üdv.
Edit

Üdvözlöm!
Tavaly tavasszal vásároltunk családi házat amihez 2 gyermek után igénybe vettünk 1 430 000 Ft csok támogatást, lakás hitel nincs az ingatlanon. A kérdésem az lenne, hogy ha el szeretnénk adni az ingatlant és máshol szeretnénk vásárolni másikat milyen lehetőségek adottak? Önkéntes alapon vissza fizethető e az igényelt csok összege, kell e utána kamatot fizetni,visszafizetés után igényelhető e újra a másik ingatlanra falusi csokkal együtt? Olvastam olyat, hogy a csokkal terhelt ingatlan eladásakor átvihető a támogatás a későbbiekben vásárolt ingatlanra,ez mennyire állja meg a helyét? Ha ezek közül bármelyik megvalósítható milyen úton kell elindítani a folyamatot?
Válaszát köszönöm!

Tiszteletem.
Azt szeretném tudni, hogy átvihető-e a csok és a csokhitel másik új és nagyobb ingatlanra?

Tisztelt Szakértő!
2 éve vásároltunk lakást, beígértünk 2 gyereket, megkaptuk a csokot 1.430.000 Ft-ot. 1 gyermek már megszületett. Vettünk egy házat és nem adtuk el a lakást.
Átvihető-e a csok, hogy az életvitelszerű élést az új ingatlanban folytassuk?
Esetleg ideiglenes lakcímet lehet-e megadni, vagy az sérti a szerződés életvitelszerű pontját?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
2015 decemberében vásároltam ingatlant. Akkor egy gyermekre felvettem a 600.000 Ft összegű CSOK-ot. Azóta házasságot kötöttem, született még egy gyermekem, és tervben van még egy gyermek. Eladnánk a jelenlegi ingatlanunk és vennénk egy nagyobb alapterületű ingatlant. A CSOK-ot ide átvinnénk.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben fel tudjuk venni 3 gyermekre a CSOK-ot, ha megis visszavizetjük a már meglévőre?
Vagy esetleg 2 gyermekre (a már meglévő kicsi és a tervben lévő)? Vagy külön a kettőre önerőként.
Hogy jöhetnénk ki a legjobban ebből a helyzetből?
Előre is köszönöm!
Brigitta

Csokos lakást vásároltunk 1 éve a férjemmel, de most szeretnénk a csokot átvinni másik lakásra!
Ez lehetséges?

Üdvözlöm!
Kérdésem, hogy 2015-ben vettünk igénybe CSOK-ot használt lakás vásárlása esetén 2 gyermek után (800 000). Most ezt szeretnénk eladni és 10+10 igénylése mellett újépítésű ingatlant venni (meglévő 3 gyermek után). A használt ingatlan eladása és teljes vételár beforgatása mellett.
Jogosultak vagyunk rá? 10-0,8 forintra? Átvihető a jelzálog az újépítésű ingatlanra? Jelzálogba kell tenni a 800 000 forintot?

Kedves Szakértő!
Úgy olvastam – sajnos csak felületes információt -, hogy aki rendelkezik CSOK-os lakással és el szeretné mégis adni különböző okok miatt 10 év letelte előtt, most van rá lehetősége, amennyiben az újonnan vásárolt lakásba továbbviszi a CSOk-ot és a lakás nagyobb értékű, mint a korábbi.
Valóban így van ez?
Valamint az újonnan vásárolt nagyobb értékű lakás lehet használt lakás is?
A jelenlegi élethelyzetünk költözést indokol és ha vidékről Bp-re kell költözünk, akkor ez egy jó lehetőség lenne számunkra.
Köszönöm előre is szíves válaszukat!
Üdvözlettel.
Alíz

Akkor 5 éven belül nem vihető át a CSOK másik használt lakásra? Tavaly vásároltunk egy használt lakást és szeretnénk másik használt lakásba költözni és többen mondták, hogy fedezetátvitel CSOK-kal együtt lehetséges.
Tényleg van ilyen lehetőség vagy elveszítjük a CSOK-ot?

Üdvözlöm,
jelenleg saját lakásban lakunk 2 gyermekünkkel. Szeretnénk nagyobb (használt) lakást vásárolni CSOK igénybevételével. Ezután 2 éven belül szeretnénk családi házat építeni meglévő telkünkre.
1. kérdés: A most vásárolandó Csok-os lakásról tovább lehet-e vinni jövőre vagy két éven belül a Csok-ot? (vagyis megoldható-e hogy elkezdjük a ház építését?)
2. kérdés: Ha fenti kérdés megoldható, a családi házra igényelhetjük-e a teljes Csok és a használt lakásra igényelt Csok közötti különbséget?
Számomra a 43. § (1) szövege teljesen értelmezhetetlen, valószínűleg földönkívüliek írták.
Megtisztelő válaszukat köszönve,
tisztelettel,
Zsolt

Üdvözlöm!
2016-ban vásároltunk egy lakást Csok igénylésével 1 gyermek után. Van egy másik ingatlanunk, amit szeretnénk eladni és annak az árából szeretnénk a későbbiekben egy családi házat vásárolni. A csokos lakást nem szeretnénk eladni.
Kérdésem az lenne, hogy átvihető-e a másik ingatlanra a csok? Vagy vissza kell fizetnünk? Vásárolhatunk egy felújítandó házat? A felújítás ideje alatt a csokos lakásban élnénk.
Köszönettel.
Zsanett