Mennyi idő után adható el a szocpol igénybevételével vásárolt lakás?

Szép napot!

A szocpol összege ami a táblázatban megtalálható"2 gyerek esetén" mind a kettőre értendő és nem fejenként. Jól értelmeztem?
A szocpol igénylése után vásárolt lakás 5 év után ugyanúgy eladható adómentesen és tovább költözhet az ember?
Ha az igénylés előtt van a tulajdonunkban lakás, annak az eladásától számítva mennyi idő alatt igényelhető a szocpol és vásárolható meg az új lakás?
Használt lakásra nem használható fel a szocpol összege? Mostanában sem vagy a közeljövőben? Nem találtam erre utaló infót.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Miklós

Kedves Miklós!

A szocpol összegét tartalmazó táblázatban szereplő összegek nem gyermekenként, hanem kettő, három, illetve négy vagy több gyermekre összességében vonatkoznak, tehát Ön jól értelmezte a látottakat. Például 2 gyermek után – 60 és 75 négyzetméter hasznos alapterületű, B energetikai minősítésű lakás esetén – összességében 800.000 Ft összegű támogatás kapható. Ez az összeg nagyobb alapterületű és energia-hatékonyabb lakás vásárlásával növelhető. Két gyermekre maximum 1.690.000 Ft vehető igénybe.

A szocpol igénybevételével vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését követő 10 éves időtartamra a Magyar Állam javára jelzálogjog, illetve ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ha ezen időszak alatt a lakást eladják, akkor a szocpolt vissza kell fizetni. Kivéve, ha az eladott lakás helyett másik – akár használt – lakóingatlant vásárolnak. (Az eladott lakást érintő adózási kötelezettségről a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) tud Önnek pontos tájékoztatást adni, irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.)

A szocpoligénylésnek az a feltétele, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor már ne legyen lakástulajdona a támogatott személynek és együttköltöző családtagjainak. Ha tehát eladásra kerül a tulajdonban lévő lakóingatlan, akkor azt követően már benyújtható a szocpol iránti kérelem. Az 5 éven belül eladott lakás árát azonban tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. A tovább forgatandó összeg bizonyos tételekkel csökkenthető, melyekről IDE kattintva olvashat.

A szocpol összege használt lakásra nem használható fel. Nincs információnk arról, hogy a közeljövőben használt lakás vásárlására is igénybe vehető lesz ez a támogatás. Amennyiben használt lakás vásárlásához is bevezetésre kerülne hasonló támogatási forma, arról honlapunkon beszámolunk, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép Napot! Az lenne a kérdésem, hogy 2009-ben szocpol szerződést kötöttem feleségemmel új ház építésre. A családi ház 2010-ben lett kész, viszont a lakhatási engedélyt 2011-ben adták meg, mivel a nemes vakolat is feltétele lett a lakhatási engedélynek. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az ingatlan mikor ruházható át. A szerződéskötéstől vagy a lakhatási engedélytől számított tíz év letelte után? Ugyanis a feleségem 2019 márciusában elköltözött egy másik ingatlanba. Közjegyzőnél kötöttünk egy életközösség megszűnéséről, valamint egy vagyonmegosztásról szóló okiratot, mindezt egy ügyvédi irodán keresztül. De sajnos az ingatlanok átírása a mai napig nem történt meg. Az ügyvéd azt mondta… Továbbiak »

Kedves Hitelnet.hu,
Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy részlet nem világos: előbb kell eladnunk a lakásunkat és utána írhatjuk csak alá az újra az adásvételi szerződést, vagy aláírhatjuk az adásvételi szerződést, és a birtokba adásnak kell a jelenlegi lakás eladásához képest későbbi időpontban lennie. Az adásvételit ugyanis hamarosan alá kell írnunk, de csak kb. nyár végén készülne el a ház, akkor tudnánk csak beköltözni.
Köszönöm!
Viki

Szép napot! Sokat olvasgattam, de sajnos még mindig nem egészen világos szocpollal kapcsolatban, hogy kaphatunk-e támogatást. Két gyermekünk van, és jelenlegi lakásunk az élettársam (nem vagyunk házasok) tulajdonában van. Házvásárlás előtt állunk, amely jelenleg még épül (tehát új lakásnak számít), illetve A+ energiafelhasználású, a jelenlegi lakástól megválnánk. A költözést úgy szeretnénk megoldani, hogy a jelenlegi lakásból az újba költözünk (nem szeretnénk albérletet a kettő között), tehát előbb lenne időben a vétel mint az eladás. Csak akkor igényelhetünk szocpolt, ha előbb adjuk el a jelenlegi lakásunkat, mint ahogy a másik lakás a tulajdonunkba kerül? (Vagy nem a birtokbabadás, hanem a szerződés… Továbbiak »


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x