Szép napot!

A szocpol összege ami a táblázatban megtalálható"2 gyerek esetén" mind a kettőre értendő és nem fejenként. Jól értelmeztem?
A szocpol igénylése után vásárolt lakás 5 év után ugyanúgy eladható adómentesen és tovább költözhet az ember?
Ha az igénylés előtt van a tulajdonunkban lakás, annak az eladásától számítva mennyi idő alatt igényelhető a szocpol és vásárolható meg az új lakás?
Használt lakásra nem használható fel a szocpol összege? Mostanában sem vagy a közeljövőben? Nem találtam erre utaló infót.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Miklós

Kedves Miklós!

A szocpol összegét tartalmazó táblázatban szereplő összegek nem gyermekenként, hanem kettő, három, illetve négy vagy több gyermekre összességében vonatkoznak, tehát Ön jól értelmezte a látottakat. Például 2 gyermek után - 60 és 75 négyzetméter hasznos alapterületű, B energetikai minősítésű lakás esetén - összességében 800.000 Ft összegű támogatás kapható. Ez az összeg nagyobb alapterületű és energia-hatékonyabb lakás vásárlásával növelhető. Két gyermekre maximum 1.690.000 Ft vehető igénybe.

A szocpol igénybevételével vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését követő 10 éves időtartamra a Magyar Állam javára jelzálogjog, illetve ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ha ezen időszak alatt a lakást eladják, akkor a szocpolt vissza kell fizetni. Kivéve, ha az eladott lakás helyett másik - akár használt - lakóingatlant vásárolnak. (Az eladott lakást érintő adózási kötelezettségről a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) tud Önnek pontos tájékoztatást adni, irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.)

A szocpoligénylésnek az a feltétele, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor már ne legyen lakástulajdona a támogatott személynek és együttköltöző családtagjainak. Ha tehát eladásra kerül a tulajdonban lévő lakóingatlan, akkor azt követően már benyújtható a szocpol iránti kérelem. Az 5 éven belül eladott lakás árát azonban tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. A tovább forgatandó összeg bizonyos tételekkel csökkenthető, melyekről IDE kattintva olvashat.

A szocpol összege használt lakásra nem használható fel. Nincs információnk arról, hogy a közeljövőben használt lakás vásárlására is igénybe vehető lesz ez a támogatás. Amennyiben használt lakás vásárlásához is bevezetésre kerülne hasonló támogatási forma, arról honlapunkon beszámolunk, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Helló, sziasztok.
Segítségre, illetve információra lenne szükségem! Szeretnénk kihasználni a falusi csokot. Fel is kerestük a bankunkat! Ügyintéző megkérdezte, hogy kihasználtuk már a szocpolt, stb, stb, és a felhasznált összeget le fogják vonni! Értetlenül álltunk a dolog előtt (anno használt lakásra használtuk ki, 3 gyermekre kaptunk 1.9 ezret, most a falusi csok program ad 5 milliót felújítás, korszerűsítés, de ha van, illetve ha volt szocpol, akkor azt le vonja! (Kérdés: ez hogy a viharba van?)

Üdv ügyintéző!
Lenne egy olyan problémám, 2007-ben kihasználtuk a szocpolt használt lakás vásárlására! Most a napokban szeretnénk kihasználni a falusi csokot tető felújításra. Na most az a probléma, hogy se a földhivatalba, se anno (Takarékbankba), ahol igényeltük a szocpolt, nem találják az igazolást! Ez nem a mi mulasztásunk, úgy tudom ezt a banknak kellet volna igazolnia, de ott nem találnak semmi igazolást a szocpolról!
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Ügyintéző.
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy szocpolos ingatlan eladó és helyette vesznek egy másikat, akkor mennyi időnek kell eltelnie, hogy átvigyem az új ingatlanra a szocpolt?
Várom mielőbbi válaszát.

Üdv.
2017-ben vásárolt csok 2 gyerekre használt lakásra 5 év után eladható vagy pedig 10 évig van a bejegyzés?

Szép Napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 2009-ben szocpol szerződést kötöttem feleségemmel új ház építésre. A családi ház 2010-ben lett kész, viszont a lakhatási engedélyt 2011-ben adták meg, mivel a nemes vakolat is feltétele lett a lakhatási engedélynek.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az ingatlan mikor ruházható át. A szerződéskötéstől vagy a lakhatási engedélytől számított tíz év letelte után? Ugyanis a feleségem 2019 márciusában elköltözött egy másik ingatlanba.
Közjegyzőnél kötöttünk egy életközösség megszűnéséről, valamint egy vagyonmegosztásról szóló okiratot, mindezt egy ügyvédi irodán keresztül. De sajnos az ingatlanok átírása a mai napig nem történt meg. Az ügyvéd azt mondta a megállapodás kötésekor, hogy a szocpolt az egyik fél át tudja vállalni a másik féltől, vagy pedig egy másik ingatlanra át lehet íratni. Most pedig azt a választ kaptam, hogy az ügyintéző, akivel először tárgyalt, az nem jól tudta a jogszabályokat.
Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy ebben az esetben milyen lehetőségek vannak.
Válaszukat előre is köszönöm.
Köszönettel: István

Kedves Hitelnet.hu,
Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy részlet nem világos: előbb kell eladnunk a lakásunkat és utána írhatjuk csak alá az újra az adásvételi szerződést, vagy aláírhatjuk az adásvételi szerződést, és a birtokba adásnak kell a jelenlegi lakás eladásához képest későbbi időpontban lennie. Az adásvételit ugyanis hamarosan alá kell írnunk, de csak kb. nyár végén készülne el a ház, akkor tudnánk csak beköltözni.
Köszönöm!
Viki

Szép napot!
Sokat olvasgattam, de sajnos még mindig nem egészen világos szocpollal kapcsolatban, hogy kaphatunk-e támogatást.
Két gyermekünk van, és jelenlegi lakásunk az élettársam (nem vagyunk házasok) tulajdonában van. Házvásárlás előtt állunk, amely jelenleg még épül (tehát új lakásnak számít), illetve A+ energiafelhasználású, a jelenlegi lakástól megválnánk. A költözést úgy szeretnénk megoldani, hogy a jelenlegi lakásból az újba költözünk (nem szeretnénk albérletet a kettő között), tehát előbb lenne időben a vétel mint az eladás.
Csak akkor igényelhetünk szocpolt, ha előbb adjuk el a jelenlegi lakásunkat, mint ahogy a másik lakás a tulajdonunkba kerül? (Vagy nem a birtokbabadás, hanem a szerződés megkötésének időpontja számít?) Ha 120 nap áll rendelkezésre az igényléshez, akkor elméletileg elképzelhető, hogy beköltözünk az új lakásba, a másik lekerül a nevünkről, és igényelhetünk szocpolt?
Nagyon sok helyen a szocpol igénylésének feltételei között nem is szerepel az igénylést megelőző lakástulajdon, ezért kicsit elbizonytalanodtam, hátha mégis kaphatnánk a fenti helyzetben támogatást.
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!
Viki