Szép napot!

A szocpol összege ami a táblázatban megtalálható"2 gyerek esetén" mind a kettőre értendő és nem fejenként. Jól értelmeztem?
A szocpol igénylése után vásárolt lakás 5 év után ugyanúgy eladható adómentesen és tovább költözhet az ember?
Ha az igénylés előtt van a tulajdonunkban lakás, annak az eladásától számítva mennyi idő alatt igényelhető a szocpol és vásárolható meg az új lakás?
Használt lakásra nem használható fel a szocpol összege? Mostanában sem vagy a közeljövőben? Nem találtam erre utaló infót.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Miklós

Kedves Miklós!

A szocpol összegét tartalmazó táblázatban szereplő összegek nem gyermekenként, hanem kettő, három, illetve négy vagy több gyermekre összességében vonatkoznak, tehát Ön jól értelmezte a látottakat. Például 2 gyermek után - 60 és 75 négyzetméter hasznos alapterületű, B energetikai minősítésű lakás esetén - összességében 800.000 Ft összegű támogatás kapható. Ez az összeg nagyobb alapterületű és energia-hatékonyabb lakás vásárlásával növelhető. Két gyermekre maximum 1.690.000 Ft vehető igénybe.

A szocpol igénybevételével vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését követő 10 éves időtartamra a Magyar Állam javára jelzálogjog, illetve ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ha ezen időszak alatt a lakást eladják, akkor a szocpolt vissza kell fizetni. Kivéve, ha az eladott lakás helyett másik - akár használt - lakóingatlant vásárolnak. (Az eladott lakást érintő adózási kötelezettségről a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) tud Önnek pontos tájékoztatást adni, irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.)

A szocpoligénylésnek az a feltétele, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor már ne legyen lakástulajdona a támogatott személynek és együttköltöző családtagjainak. Ha tehát eladásra kerül a tulajdonban lévő lakóingatlan, akkor azt követően már benyújtható a szocpol iránti kérelem. Az 5 éven belül eladott lakás árát azonban tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. A tovább forgatandó összeg bizonyos tételekkel csökkenthető, melyekről IDE kattintva olvashat.

A szocpol összege használt lakásra nem használható fel. Nincs információnk arról, hogy a közeljövőben használt lakás vásárlására is igénybe vehető lesz ez a támogatás. Amennyiben használt lakás vásárlásához is bevezetésre kerülne hasonló támogatási forma, arról honlapunkon beszámolunk, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző.
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy szocpolos ingatlan eladó és helyette vesznek egy másikat, akkor mennyi időnek kell eltelnie, hogy átvigyem az új ingatlanra a szocpolt?
Várom mielőbbi válaszát.

Üdv.
2017-ben vásárolt csok 2 gyerekre használt lakásra 5 év után eladható vagy pedig 10 évig van a bejegyzés?

Szép Napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 2009-ben szocpol szerződést kötöttem feleségemmel új ház építésre. A családi ház 2010-ben lett kész, viszont a lakhatási engedélyt 2011-ben adták meg, mivel a nemes vakolat is feltétele lett a lakhatási engedélynek.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az ingatlan mikor ruházható át. A szerződéskötéstől vagy a lakhatási engedélytől számított tíz év letelte után? Ugyanis a feleségem 2019 márciusában elköltözött egy másik ingatlanba.
Közjegyzőnél kötöttünk egy életközösség megszűnéséről, valamint egy vagyonmegosztásról szóló okiratot, mindezt egy ügyvédi irodán keresztül. De sajnos az ingatlanok átírása a mai napig nem történt meg. Az ügyvéd azt mondta a megállapodás kötésekor, hogy a szocpolt az egyik fél át tudja vállalni a másik féltől, vagy pedig egy másik ingatlanra át lehet íratni. Most pedig azt a választ kaptam, hogy az ügyintéző, akivel először tárgyalt, az nem jól tudta a jogszabályokat.
Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy ebben az esetben milyen lehetőségek vannak.
Válaszukat előre is köszönöm.
Köszönettel: István

Kedves Hitelnet.hu,
Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy részlet nem világos: előbb kell eladnunk a lakásunkat és utána írhatjuk csak alá az újra az adásvételi szerződést, vagy aláírhatjuk az adásvételi szerződést, és a birtokba adásnak kell a jelenlegi lakás eladásához képest későbbi időpontban lennie. Az adásvételit ugyanis hamarosan alá kell írnunk, de csak kb. nyár végén készülne el a ház, akkor tudnánk csak beköltözni.
Köszönöm!
Viki

Szép napot!
Sokat olvasgattam, de sajnos még mindig nem egészen világos szocpollal kapcsolatban, hogy kaphatunk-e támogatást.
Két gyermekünk van, és jelenlegi lakásunk az élettársam (nem vagyunk házasok) tulajdonában van. Házvásárlás előtt állunk, amely jelenleg még épül (tehát új lakásnak számít), illetve A+ energiafelhasználású, a jelenlegi lakástól megválnánk. A költözést úgy szeretnénk megoldani, hogy a jelenlegi lakásból az újba költözünk (nem szeretnénk albérletet a kettő között), tehát előbb lenne időben a vétel mint az eladás.
Csak akkor igényelhetünk szocpolt, ha előbb adjuk el a jelenlegi lakásunkat, mint ahogy a másik lakás a tulajdonunkba kerül? (Vagy nem a birtokbabadás, hanem a szerződés megkötésének időpontja számít?) Ha 120 nap áll rendelkezésre az igényléshez, akkor elméletileg elképzelhető, hogy beköltözünk az új lakásba, a másik lekerül a nevünkről, és igényelhetünk szocpolt?
Nagyon sok helyen a szocpol igénylésének feltételei között nem is szerepel az igénylést megelőző lakástulajdon, ezért kicsit elbizonytalanodtam, hátha mégis kaphatnánk a fenti helyzetben támogatást.
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!
Viki