Kedves Szakértő!

1-2 héten belül készülünk új építésű (és még nem teljesen kész) lakás adásvételi szerződését aláírni. Az ütemezés kb. úgy fog alakulni, hogy nyár végéig kifizetjük az önerőt, kb. ekkorra lesz meg a lakás birtokbavételi engedélye, szóval ekkor kezdjük a hitel felvételét, amit kb. októberben fogunk megkapni.

Egy banki ügyintéző azt mondta, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől 120 napunk van a szocpol igénylés benyújtásáig, ezt kérném, erősítse/cáfolja meg. (Nekem ez elég kevésnek tűnik, főleg, hogy a lakás telekkönyvi bejegyzése addigra még el sem fog készülni.)

Pontosan mikortól lehet benyújtani az igénylést, mert úgy tudom, ahhoz már a hitelfelvételen is túl kell lennünk.

Valamint van egy kis lakás a párom nevén, amit addig feltétlenül el szeretnénk adni. Kérem, erősítse/cáfolja meg, hogy elég, ha a szocpol igényléskor nem lesz egyikünk nevén sem lakás. (Nem kell, hogy ez a feltétel már az adásvételi szerződés megkötésekor fennálljon?)

Az igénylés benyújtása után kb. mennyivel folyósítják a szocpolt? Ehhez a folyósító banknál folyószámlát is kell nyitni?

Elnézést a több kérdésért, de annyit kutakodtam már a témában, és ezekre a kérdésekre sajnos csak ellentmondó válaszokat találtam. Az ön tanácsait viszont nagyon relevánsnak és hozzáértőnek találom.

Köszönettel és üdvözlettel:
Ildikó

Kedves Ildikó!

Megerősíteni tudjuk a banki ügyintéző tájékoztatását, miszerint a végleges adásvételi szerződés aláírását követően 120 nap áll rendelkezésre a szocpolkérelem benyújtásáig. Erről a lakásépítési támogatást szabályozó 256/2011. (XII.6.) Kormányrendelet 9.§ (2) rendelkezik: "A  lakásépítési támogatásra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos jogvesztő határidőn belül kell kérni a hitelintézettől."

A hitel- és szocpolkérelem benyújtása egyidejűleg történhet.

A lakástulajdonnak kapcsolatban elég, ha a szocpolkérelem benyújtásakor nem lesz a nevükön a meglévő lakóingatlan. Nem feltétel, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor már nem lehet lakástulajdon. Az eladott lakás árát azonban be kell forgatni az újabb lakás vételárába. Ez az összeg lakásvásárlás esetén az alábbi tételekkel csökkenthető:
- "az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
- az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével,
- a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével,
- a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakás eladását bejegyző földhivatali határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg."

A szocpolkérelmek átfutási ideje - mint ahogy a hiteleké is - körülbelül 1 hónap.

Irodánk a hitelügyintézéssel együtt a szocpolkérelmek lebonyolítását is díjmentesen vállalja. Személye szóló lakásvásárlási hitelajánlatunk megtekintéséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
Azzal a kérdéssel fordulók önökhöz, hogy jár-e nekünk vissza nem térítendő állami támogatás 2015-ben? Nekünk 2 kiskorú gyermekünk van és nyárra várjuk a 3.at. Jelenleg egy kis lakásban lakunk, amit sajnos sem bővíteni, sem annak tetőterét beépíteni nem lehet. A férjem közalkalmazott, én gyesen vagyok. Az ingatlan, amiben lakunk, még nem a miénk, viszont havi szinten az eladónak törlesztjük. 2021 novemberében járna le az ügyvéd által hitelesített adásvételi szerződés. A földhivatalba az eladás tényét ingatlannyilvántartásba viszont már feljegyezték. És a vételárrész utáni adót is befizettük a szerződéskötés után. Gyermekek után járó kedvezményt még nem vettünk soha igénybe, illetve banki hitel sincs a nevünkön.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Noémi.

2014. év májusában befizettünk egy épülő társasházba 71 m2 alapterületű lakásra. A beköltözés várható ideje 2015. 10. hó.
Vételára: 13.000.000 Ft volt. Ezidáig 8.620.000 Ft-ot fizettünk be a vételár törlesztésére. A fennmaradó összeget az építtető által nyújtott kamatmentes kölcsönből illetve a szocpol segítségével szeretnénk kiegyenlíteni. A feltételeket a NET-en elolvastam.
Kérdésem a következő:
Megkaphatjuk-e a támogatást az építtető által nyújtott hitel lejárta előtt? A hitel 2019. májusában jár le. Mikor és hol kell intézkednünk?
Köszönettel: László

Tisztelt Hitelnet szakértő!
Kérdésem a következő. Feleségemmel az idei első félévben új lakás vásárlását tervezzük, amellyel kapcsolatban felmerült az, hogy a 2015. július 1-jétől hatályba lépő szocpol rendelkezések emelt összegét akkor is megkaphatjuk, ha az adásvételit még az az előtti időszakban (de max. 120 nappal előbb!), de a szocpolkérelmet csak július 1. után nyújtjuk be?
Ez nem egészen egyértelmű jelenleg számomra. Azt a jogszabályban látom, hogy a júliustól érvényes jogszabály 120 napot ír adásvételi-szocpolbenyújtás között, de kérdés, hogy ez még a jogszabály hatályba lépése előtt is érvényes-e (áthúzódással).
Nem tudom, érthetően fogalmaztam-e meg a kérdésemet, előre is köszönöm válaszát!
(A differencia 83 nm hasznos területű, A kat. új épület és 2 gyerek előzetes vállalás esetén 1,43 millió vs. 1,1 millió Ft, azaz 330e Ft., ezért a kérdés nem csupán puszta kíváncsiság…)
Köszönettel,
László

Új építésű lakást vásároltunk, az adásvételi szerződés február 4-én készült, használatbavételi engedélyünk még nincsen. Megelőlegező szocpolt szeretnénk 2 gyerekre, a vételár többi részét önerőből fizettük, hitelt nem veszünk fel. Mikor kell igényelnünk a szocpolt? Csak a használatbavételi engedély után? Feltétel, hogy házasok legyünk?
Köszönöm!

Köszönöm válaszát.

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem:
28 éves vagyok, 1 éves munkaszerződésem van közmunkásként. 2 gyermekem van, közösen neveljük élettársammal. Szeretnénk igénybe venni a szocpolt új lakás építésére. Lehet-e? Telkünk, házunk van, de nincs a nevünkön (szüleimtől kaptam), de még nem írattam át a nevemre azért, hogy ne hogy bekavarjon a szocpol igénylésnél, de ide szeretnénk építkezni erre a portára!
Mit gondol? Lehet rá esély, hogy kapjunk támogatást? Önerőnk volna maximum 500 000 Ft
Köszönöm válaszát!
Aladár

Tisztelt Hitelnet!
Épülő házat vásárolunk, megelőlegezett szocpol kérelmünket elutasították. A végleges adásvételi szerződés dátuma 2013.06.28., a ház átadására 2013.11.30-i dátum szerepel.
Az igénylést az adásvételi megkötésétől számított 120 napon belül, 2013.10.01-én benyújtottuk. Ekkor még nem volt használatbavételi engedély, sem energetikai tanúsítvány, mert a ház még nem volt az ehhez szükséges készültségi szinten, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nem probléma.
A használatbavétel tudomásulvételének dátuma 2013.11.11., az energetikai tanúsítványé 2013.10.27.
Kérdésem lenne, hogy érdemes-e a Kincstárhoz fordulnunk egyéni elbírálásért, tekintettel arra, hogy épülő házról van szó, ha az elutasítás indokaként „a használatbavételi engedély határozatának kiállítása meghaladja a 120 napot” szerepel?
Válaszukat előre is köszönöm!