Tisztelt Szakértő,

Édesanyámtól örököltem egy családi házat, melyhez a svájci frank alapú hitelt is megörököltem. A ház 88 m2 hasznos alapterületű jelenleg, van 2 hálószoba + nappali + konyha. Az átíratás most lesz esedékes és a férjemmel közös tulajdonú lesz. Hány százalékban kell tulajdonosa lennie a férjemnek a házban, hogy igénybe vehessük a CSOK-ot?

2 gyerekünk van és szeretnénk külön hálószobát számukra. A tetőtér beépítése jöhet csak szóba, viszont ehhez le kell cserélni az egész tetőszerkezetet. A gerendák már régiek és ezért azok cseréje is aktuális. Ha az egész tetőt lecseréljük azonban, nem marad annyi pénzünk, hogy a szoba kialakítását is befejezzük, hitelt pedig a már meglévő hitel miatt nem tudunk felvenni, nem tudnánk fizetni.

Az lenne a kérdésem, hogy úgy is lehet a CSOK-ot tetőtér-beépítésre igényelni, hogy kezdetben csak a tetőt cserélnénk le és a szoba csak a későbbiekben lenne kialakítva? Amennyiben igen, meg van határozva mennyi időn belül kell befejezni a kialakítandó szobát? Mennyi összeget kell számlával igazolni?

Köszönettel,
Katalin

Kedves Katalin!

Nincs meghatározva, hogy a CSOK-ra való jogosultsághoz milyen arányban kell tulajdonosnak lenni a házastársnak az ingatlanban. A vonatkozó kormányrendelet szerint kettejüknek együttesen legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkezniük.

Tetőtér-beépítésre igényelt CSOK esetén a kedvezmény folyósítása akkor kezdhető meg, ha az igénylők a kedvezményen (és az esetleges hitelintézeti kölcsönön kívül - ám jelen esetben hitelfelvétel nem lenne) saját erejüket a lakás bővítésre már felhasználták. A hitelintézet bővítés esetén a CSOK készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a készültségi fok feltételeinek teljesítését a helyszínen, valamint számlabemutatással ellenőrzi. A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-át le kell fedni számlával.

Amennyiben a bővítési munkák a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül vagy az ezt indokolt esetben − amennyiben építési engedélyhez kötött munkálatok esetén az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatálya meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja − legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el, akkor a kedvezményt a folyósító hitelintézet visszavonja. Amennyiben már folyósították a kedvezmény egy részét, úgy az igénybe vevő az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. szerint számított kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni.

A CSOK igénybevétele adott esetben tehát a fentiek szerint lehetséges.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Tetőtér beépítésre igénybe vett csok-kal (pozitív elbírálás után) párhuzamosan megvásárolhatom-e az alsó ingatlan részt jelzáloghitel igénybe vételével és igénybe vehetem-e rá a felújításra kapható 50%-os támogatást?

Tisztelt szakértő!
4 éve vettünk egy 80 m2-es házat, amit fundamentás hitellel felújítottunk, ami 10 év múlva jár le. Semmi támogatást nem igényeltünk idáig. Azóta megszületett a második gyermekünk is.
A kérdésem, hogy tetőtér beépítésre igényelhetnénk-e a csokot? Ha igen, akkor mennyit?
Előre is köszönöm válaszát:
Anikó

Az sem gond, ha az alsó szinten van jelzálog? A tetőtér külön bejáratú lenne. Mennyi csokot kaphatnánk rá? 2 gyerek van.

Tisztelt Hitel.hu.
A párom édesanyáék házának tetőtrét szeretnénk beépíteni. Ehhez a csokot is igényelni szeretnénk. A tetőteret a páromra íratnák a szülei. Ahhoz, hogy a csokot megkapjuk rá, nekem is tulajdonosnak kell-e lennem vagy csak elég, ha a tetőtéri lakás haszonélvezete az enyém? 2 gyermekünk van, 98 nm alapterület. Mi kell hozzá, hogy ezt megcsinálhassuk és ez külön lakásnak számít-e.
Válaszát előre is köszönöm.

2014 májusában vásárolt ház tetőtér beépítésére 2 kiskorú gyermekkel, házasságban élők, 50-50 %tulajdonnal igényelhetünk CSOK-ot?

Testvéremmel örököltünk egy kis lakást, amit most az én időközben elvált lányom megvenne tőlünk! Egy gyermeke van! Ez közeli hozzátartózónak számít-e? Én a testvérem örökrészét nem tudom rendezni! A lányom meg albérletben lakik!