Tisztelt szakértő!

Házaspár vagyunk és van két meglévő gyermekünk. Használt lakásra szeretnék felvenni a félszocpolt. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi összeget kapnánk egy kisebb házra, ha még bevállalnánk egy harmadik babát? A férjem az önkormányzatnál dolgozik már több mint fél éve, és nem tudom, hogy az jó lenne-e, hogy fel tudjuk venni.

Ki tudna ebben nekünk segíteni? Tudna ajánlani valakit?
Válaszát előre is köszönöm.
Maradok tisztelettel!
Ida

Kedves Ida!

Használt lakás vásárlásához korábban, azaz 2009. július 1. előtt igényelni lehetett a fiatalok otthonteremtési támogatását ("félszocpol"), melynek keretében a szocpol összegének fele volt elérhető. Ez a támogatási forma 2009-ben megszűnt és azóta nem került bevezetésre, így használt lakás vásárlására egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás sajnos nem igényelhető. A közelmúltban volt ugyan szó ennek esetleges újbóli bevezetéséről, de erre eddig nem került sor és egyelőre információnk sincs arról, hogy várható-e, s ha igen, mikor, a félszocpol bevezetése.

Ha a támogatásnak ezt a fajtáját újra elérhetővé tennék, akkor a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása és kihirdetése után tudunk majd tájékoztatást adni a félszocpol összegéről és az igénylés feltételeiről.

A lakáshoz jutást jelenleg a szocpol nyújtotta kedvezmény segíti elő. Szocpol azonban csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe, használt lakásra nem. A jogosultsághoz legalább két meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Függetlenül a meglévő gyermekek számától legfeljebb két gyermek után igényelhető megelőlegező szocpol. Megelőlegező szocpolt azok a házaspárok igényelhetnek, akiknek életkora a szocpolkérelem benyújtásakor nem haladja meg a 40. életévet. Az új lakásra kérhető megelőlegező szocpolról bővebben IDE kattintva olvashat.

Amennyiben a használt lakás mellett maradnak, akkor a vételár kifizetéséhez állami kamattámogatású vagy piaci kamatozású lakásvásárlási hitelt igényelhetnek. A kamattámogatás a havi törlesztő részlet megfizetésénél jelent kedvezményt. Erről a lehetőségről további részleteket ITT talál.

A lakáshitelek havi törlesztő részletét lakásvásárlási hitel kalkulátorunk segítségével akár otthonából is gyorsan és egyszerűen kiszámolhatja. A használt és új lakás vásárlásához igényelhető hitelkonstrukciókról személyre szóló, ingyenes hitelajánlatot online adatlapunk kitöltésével kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha például valakinek 6 gyermeke van, akkor mennyi összeget kapna használt lakásvásárlásra?

Szeretnék érdeklődni, hogy most albérletben lakom és szeretném megvásárolni ezt a lakást. És a félszocpolt szeretném igénybe venni. Született egy gyermekünk. Élettársammal együtt élünk, együtt neveljük és együtt szeretnénk megvásárolni a lakást.
Milyen lehetőségeink vannak? Szocpolt hogy tudjuk igénybe venni? Két gyermeket szeretnék bevállalni. 2014-ben mennyi a szocpol támogatás gyerekenként?

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy 4 gyerekre mennyi a szocpol és ki lehet-e használni használt lakás vásárlásra is?

Tisztelt címzett!
Érdeklődnék, hogy létezik-e félszocpol használt ingatlanra?
Van már 2 gyermekünk (hármat tervezünk). Van a párom nevén egy garzon lakás, ami nekünk kicsi, így a mamánál lakunk. A garzonnal az a baj, hogy van rajta hitel. De szeretnénk azt mielőbb eladni és a fennmaradó hitelt kifizetni, akár előre is. Ha ezt a garzont eladtuk, akkor jár a félszocpol?
Ha igen, akkor mennyi annak az összege legalább 60 M2-es házra?
Én 33 a párom 36 éves.
Üdvözlettel!
Zsanett

Mennyi szocpol jár 2 gyermek után? Használt lakás vásárlására jár-e szocpol? Mikortól lép vagy lépett életbe ez a rendelet? Igényelhetem-e használt lakás megvételére? Önerő szükséges-e hozzá?
Köszönöm.

Alábbi kérdésem volna:
Válófélben vagyok és nekem kell két kiskorú gyermekemmel új otthont vásárolnom, anyagi lehetőségeim csak használt lakás vásárlását teszik lehetővé (készpénz, nem hitel). Vehetek-e fel félszocpol támogatást egy 54nm-es két szobás lakásra két kiskorú gyermekemmel? Ha igen, mennyi az az állami támogatás, amit igénybe tudok venni? Visszamenőleg is felvehető-e ameddig lezajlik a válóper 6 hónap.

Egy gyermek után mikortól jár használt lakás vásárlásra a félszocpol és mennyi az összege?