A CSOK – vissza nem térítendő állami támogatás lévén – évek óta nagy segítséget nyújt az otthonteremtési célok elérésében. Előnye, hogy azok is jogosultak lehetnek rá, akinek az igényléskor még nincsen gyermekük, de a közeljövőben terveznek családalapítást. Ilyen esetben joggal merül fel a kérdés, hogy amennyiben a gyermekvállalás valami oknál fogva nem teljesül, mennyi CSOK-ot kell visszafizetni.

A CSOK további előnye, hogy lakásvásárlás és építkezés esetén önerőként vehető figyelembe akkor is, ha még nem születettek meg a gyermekek. Új lakás esetén akár 3 gyermek előre vállalására is van lehetőség, ami 10.000.000 Ft-os összeget biztosít saját erőként. Érehető, hogy akár a 10.000.000 Ft CSOK, akár kisebb összegű támogatás felvételéről van szó, a támogatott személyek még az igénylés előtt szeretnének tisztában lenni azzal, hogy egy esetleges CSOK visszafizetés során mennyibe fog ez nekik kerülni.

CSOK visszafizetése

CSOK tekintetében visszafizetési kötelezettség több okból is felmerülhet. Gyakori ok a támogatott személyek válása, a CSOK jogszabályi feltételeinek megszegése. Az is előfordul, hogy az első gyermek megszületése után döntenek úgy a szülők, hogy nem szeretnének több gyermeket vállalni.

Néhány példában bemutatjuk, mekkora összegű visszafizetésre kell számítani a fenti esetekben annak, aki ezt követően igényel CSOK-ot és visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Büntetőkamat mértéke

Amennyiben visszafizetendővé válik a CSOK, azt büntetőkamattal növelten kell megtenni. A büntetőkamat mértéke megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamat mértékével, a 10 milliós CSOK esetében annak ötszörösével. A jegybanki alapkamat elmúlt évben tapasztalt jelentős mértékű emelkedése következtében – jelenleg 13% - szükségszerűvé vált azonban a büntetőkamat mértékének maximalizálása. Így 2022. október elsejétől 5%-os kamatplafon került bevezetésre.

Visszafizetendő összeg számítása

A visszafizetendő CSOK összegének meghatározása minden félévben az adott naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján történik. Ezekből a féléves ciklusokból adódik össze a teljes visszafizetendő összeg.

Egy gyermek után felmerülő visszafizetési kötelezettség

1 gyermek után új és használt lakásra egyaránt 600.000 Ft CSOK vehető igénybe. Vállalt gyermek esetén négy év áll rendelkezésre a gyermek megszületésére. Ha ezt követően visszafizetési kötelezettség keletkezik, úgy – a következő négy évben 5%-nál magasabb jegybanki alapkamatot feltételezve, így az 5% kamat plafonnal számolva – 120.000 Ft büntetőkamatot kell megfizetni a kapott 600.000 Ft-os támogatáson felül.

Két gyermek után felmerülő visszafizetési kötelezettség

Két gyermek után kapott CSOK esetén eltérő összeg fizetendő vissza attól függően, hogy új vagy használt lakásra kértük a támogatást. Új lakás esetében a CSOK összege 2.600.000 Ft, Nyolc év után – két gyermek esetén nyolc év áll rendelkezésre a gyermekvállalás teljesítésére – szintén az 5%-os kamatmaximummal számolva 1.040.000 Ft a büntetőkamat, tehát összesen 3.640.000 Ft a visszafizetendő összeg.
Használt lakás esetén két gyermek után 1.43.000 Ft CSOK jár. Ebben az esetben 572.000 Ft a büntetőkamat, vagyis 2.002.000 Ft a visszatérítendő összeg.

Három gyermek után felmerülő visszafizetési kötelezettség

Három gyermek esetén új lakásra 10.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphatunk. Ha ebben az esetben merül fel visszafizetési kötelezettség, akkor a jogszabály alapján ötszörös jegybanki alapkamattal kellene számolni. Az 5% kamatplafon azonban erre az esetre is érvényes. Így a kapott 10.000.000 Ft támogatáson felül 10 év után további 5.000.000 Ft, összesen 15.000.000 Ft fizetendő vissza.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a három vállalt gyermekből kettő megszületett és ezt követően döntenek úgy a támogatott személyek, hogy nem szeretnék vállalni a harmadik gyermeket. Ebben az esetben a meg nem született gyermekre jutó támogatási összeget – 7.400.000 Ft –, valamint ezen összeg után felmerülő büntetőkamatot kell megfizetni, ami adott esetben 3.700.000 Ft büntetőkamatot jelent, vagyis 11.100.000 Ft az összes visszatérítendő összeg.

Egészségügyi okból kifolyólag visszafizetendő CSOK

Amennyiben meghatározott egészségügyi okból kifolyólag nem szeretné a házaspár vállalni a gyermek születését, akkor van mód méltányossági kérelem benyújtására a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályánál.

CSOK hitelhez kapott kamattámogatás visszafizetése

Legalább két gyermek után igényelt CSOK esetén van lehetőség támogatott lakáshitel (3%) igénylésére két gyermekes CSOK esetén 10.000.000 Ft, legalább három gyermek esetében maximum 15.000.000 Ft összegben.

Amennyiben a család két vállalt gyermek után igényel CSOK-ot és igénybe veszi a 10.000.000 Ft CSOK hitelt is, de végül csak egy gyermek születik, akkor elveszítik ezzel a CSOK hitelre való jogosultságot is (1 gyermekes CSOK mellé nem igényelhető a CSOK hitel.) Ez azt jelenti, hogy a CSOK hitel kapcsán kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni büntetőkamattal együtt. Erre szintén érvényes az 5% kamatmaximum.

Ha három gyermek után veszi fel a fiatal házaspár CSOK-ot, valamint a 15.000.000 Ft CSOK hitelt, de csak két gyermekük lesz, akkor a támogatott hitel különbözete után kell visszafizetni a kamattámogatást, mert két gyermek után ugyan jogosultak a támogatott hitelre, de nem 15.000.000 Ft, hanem 10.000.0000 Ft összegben.

Illeték visszamenőleges megfizetése

A hatályos rendelkezések értelmében új és használt lakásvásárlás esetén illetékmentességet élvezhet az, aki legalább egy gyermek után igénybe veszi a CSOK-ot. Ha azonban a CSOK tekintetében visszafizetési kötelezettsége keletkezik, úgy az illetéket is meg kell fizetni utólag.

Amennyiben a két gyermekes CSOK-kal történt a vásárlás, de csak egy gyermek született, akkor az illeték tekintetében nincsen visszafizetési kötelezettség, mert az illetékmentesség már egy gyermek után igénybevett CSOK esetén is fennáll.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő további kérdések esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre.
Ha Ön most áll CSOK- és hitelfelvétel előtt, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2022. 07 hóban 2 gyermekre felvettük az 1.430.000,- Ft Csokot és 10.000.000,- Ft kamattámogatott csok mellé igényelhető hitelt. Egy gyermek született azóta. Sajnos mint kiderül olyan eü gondom van, ami miatt beindult a koraszülés és a következő terhességnél erre még korábban (mint 26 hét) lehet számítani. Emiatt nem vállalunk második gyermeket. Hatalmas rizikó lenne. Egy lakáseladásból (nem a csokos) lett bevételünk, amiből a hiteleket visszafizettük és nyilatkoztunk a csok 830.000,- Ft visszafizetéséről. A hitelnél nem vontak le sem büntetőkamatot sem a kamattámogatást, amire nem voltunk jogosultak.
Létezik, hogy ezeket majd a kincstár vonja vissza és nem a bank?

Jó napot kívánok,
szeretnék érdeklődni, hogy van már 2 meglévő gyermekem és 12 hetes terhes vagyok, de szeretnénk még 1 gyermeket vállalni. 39 éves vagyok. Így mennnyi csokot kaphatunk? Házasok vagyunk, falusi csokot szeretnénk igényelni.
Köszönöm a válaszát.

Valahol olvastam, hogy megszüntették júliusban az 5%-os büntetőkamat-plafont, de a hírekben nem találom. Megvan még ez a kedvezény?

„Amennyiben a család két vállalt gyermek után igényel CSOK-ot és igénybe veszi a 10.000.000 Ft CSOK hitelt is, de végül csak egy gyermek születik, akkor elveszítik ezzel a CSOK hitelre való jogosultságot is (1 gyermekes CSOK mellé nem igényelhető a CSOK hitel.) Ez azt jelenti, hogy a CSOK hitel kapcsán kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni büntetőkamattal együtt. Erre szintén érvényes az 5% kamatmaximum.”
Ez konkrétan mekkora összeg?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, ha volt vállalt gyermek, de megszületett, most szeretnénk visszafizetni a CSOk-ot önként.
Hol tudjuk ezt rendezni?

Jó napot!
Mi 2006-ban felvettük a csokot 3 gyerekre, de csak egy gyerekünk van! 2.200.000 Ft-ot kaptunk, használt lakás vásárlásra.
A kérdésem az lenne, hogy mennyit kell visszafizetnünk?
Köszönöm előre is a választ!
További szép napot.

Jó napot kívánok!
2020 decemberében felvettük a falusi csokot 3 gyerekre 5+5 milliót. Egy gyerek megszületett és felújítottuk már a lakást, de a további 2 gyereket már nem szeretnénk vállalni, amire 8 év van adva. 4.570.000 Ft volt a felújítási rész, amit teljesítettünk és 4.500.000 volt a lakás vételára, tehát így 9.070.000 Ft volt az egész.
Az lenne a kérdésem ,hogy így hogy nem vállaljuk a 2 gyereket, mennyit kellene visszafizetni? Most fizessük vissza vagy várjuk a 8 évet, hogy leteljen. Hogyan lenne kedvezőbb számunkra? Ez egy hosszú lejáratú kölcsön lenne vagy egy életen át tartó? Kb. mennyivel kellene fizetni és hogy lehetne eladni, mert nem valami jó hely, ahol vettük.
Köszönöm segítségüket.
Zsóka

Szeretném megkérdezni, hogy igényelhető-e a 3%-os hitel abban az esetben, ha a 3 gyermekes csokot 2017-ben igénybe vettük, de hitel nélkül. Tehát utólagosan igénybe vehető-e 2 tanuló gyermekem részére?