Tisztelt Hitelnet!

Nekünk van egy eladó ingatlanunk falun, és akik szeretnék megvenni, azok CSOK-ot is igényelnének. Az energiatanúsítványt megcsináltattuk, F kategóriás lett. A készítő szakember nem jött ki a helyszínre, hanem – mivel megvolt az eredeti tervrajz, metszet 1959-ből – ezen adatok alapján készítette el a tanúsítványt. A tanúsítványon 63 m2 szerepel a ház hasznos alapterületeként, ami igaz is a rajzot figyelembe véve. De a valóság nem ez, mert a ház 88 m2-es (akkoriban teljesen máshogy építették meg, mint ahogy a tervben szerepelt.)

Kérdésem az lenne, hogy a CSOK-ot – mivel az ingatlan alapterülete lényeges szempont – milyen irat alapján számolják ki? (A tulajdoni lapon csak a telek területe van feltüntetve, a házé nincs.)
Ugyanis nem mindegy, hogy a vevő 2 gyerek után 800 ezret, vagy 1.300 ezret kap.

Válaszukat előre is köszönöm.

Egyébként az előzőkhöz hozzászólva: nem kell az építési hatóságtól igazolás, nálunk úgy történt, hogy a falu Önkormányzatára kellett bemenni, és a jegyző adott ki egy nyilatkozatot, hogy az ingatlan nincs életveszélyes állapotban. Ez egy hivatalos igazolás, és állítólag a pénzintézet elfogadja. Ráadásul költségmentes.

Tisztelettel.
Anett

Kedves Anett!

CSOK igénylés során a banki értékbecslő ki fog menni a helyszínre és felértékeli az ingatlant. Véleményünk szerint problémát jelent, ha az energiatanúsítványban szereplő adatok nem egyeznek a valósággal. Családi ház vásárlása esetén térképmásolatot is be kell nyújtani, amin látható az épület. Kérdés az, hogy a földhivatalnál az építés után hogyan (tervrajz alapján vagy a valóságnak megfelelően) került feltüntetésre a ház.

Ha az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett épület nincs összhangban a tényleges állapottal, akkor ebben a formában a CSOK igénylést véleményünk szerint egyik hitelintézet sem tudja elfogadni. Tehát mielőtt benyújtása kerülne a CSOK kérelem, rendezni kellene az ingatlan földhivatali helyzetét a valós állapotnak megfelelően. Ezt követően biztosan új energiatanúsítványra lesz szükség.

A CSOK rendelet azon része, mely a "C" energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb egylakásos épületekre vonatkozik, időközben módosult. A hatályos rendelkezések szerint ilyen esetben az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, meglévő ingatlanomhoz hozzá lett építve egy szoba, ami nem szerepel a térképmásolaton. Nem találnak a helyi önkormányzatnál semmit az építésről, sem engedélyt, sem semmi mást. Szerettem volna kérni rá fennmaradási engedélyt, de ezek nélkül nem adnak.
Mit tudok tenni?

Üdvözlöm!
Örökölt ingatlan értékesítése közben derült ki, hogy az ingatlanhoz tartozik egy előtető, ami később lett beépítve fakazettás üveggel. De ez nem szerepel az eredeti tervrajzon. Emiatt vevőink a – a banki hitel miatt (falusi csok) – kérték a bontást (amit mi nem szeretnénk) vagy a tervezet módosítást.
Érdeklődnék, hogy merre induljunk a tervek módosítását illetően?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm,
Néztünk egy házat amit falusi csokra szeretnénk megvenni. A probléma az, hogy lett építve a házhoz egy most nappaliként használt épületrész, ami alatt pincét is kialakítottak.
Ez nem szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A nappaliban lett elhelyezve a gáz-cirkó, a pincében pedig a vegyes tüzelésű kazán, amelyek radiátor segítségével végzik a hőleadást. Most meg próbálják utólagosan bejegyeztetni ezt hiányosságot, de ez elég sok idő lesz. A ház a nappali nélkül is kb. 90 nm, így a szükséges méret meglenne. El lehet indítani a falusi csokot ezek tudatában és én ráérek pótolni a bejegyeztetést?
Vagy mivel ebben a helyiségben vannak elhelyezve a fűtésre szolgáló eszközök és így az értékbecslő nem veszi figyelembe ennek meglétét, ez azt jelenti, hogy nincs a házban fűtés?
A fentebb leírtak alapján elutasíthatják a falusi csok kérelmemet?

Szép napot!
Kérdésem a következő: adott egy 61 nm-es ház, ami térkép szerint nagyobb, volt régen egy kamra még. CSOK igénylésnél bele fognak kötni, hogy hol az a régi kamra vagy csak nem veszik bele az értékbecslésbe? Lehet később újra építeném, nem szívesen vetettem le a térképről az eladóval!

Tisztelt szakértő!
Engem az érdekelne, hogy a megvásárolt házra a falusi csokot vesszük igénybe, minden feltételnek megfelelünk és a ház is természetesen, viszont ami aggaszt, hogy a térképmásolaton nincs rajta egy melléképület (fáskamraszerű) és egy disznóól. Ez miatt visszautasíthatják a falusi csok kérelmünket?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A CSOK használt lakásra történő igénybe vétele kapcsán egy általános érvényű kérdésem van. Az egyik Pénzintézet jelezte, hogy valószínűleg vissza fogja utasítani a benyújtott kérelmemet, mivel a vásárolni kívánt lakás Földhivatali tulajdoni lapon szereplő hasznos lakóterülete nem egyezik meg a tényleges lakott terület nagyságával. (korábbi lakók beépítették a tetőteret) Így pedig nem fizetném ki a CSOK kérelem elbírálásához szükséges, elég magas ingatlanbecslési és ügyintézési költségeket, ha eleve nincs esélyem.
Mivel nincs időm több, különböző pénzintézetekhez ellátogatni, ezért gondoltam arra, hogy megkérdezem Önöknél, hogy ez vajon a többi, CSOK felvételére jogosult intézetnél is ugyanígy lehet?
Az előző lakók banki hitellel vették a lakást, és nem volt ebből probléma.
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel: Gréta

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben meglévő gyermekek után kívánom igényelni a támogatást, de a megvásárolandó lakóingatlanban tulajdonosként a párom is tulajdonjogot szerez (nem vagyunk házasok), igénybe vehető-e a CSOK, természetesen a tulajdonjognak megfelelő összegben?