Tisztelt szakértő!

Olyan kérdésem volna, hogy szeretnék egy használt ingatlant venni kb. 4 millió forintig. Nekem van saját önerőm és így nem kell hitel. Önerőm kb. 2,5-3 millió forint. Két kiskorú gyermekünk van.

Meg tudok-e venni valamilyen házat így?
Mennyi pénzt kaphatok hozzá?

Várom válaszát.
Tisztelettel.
Sándor

Kedves Sándor!

A szocpol használt lakás vásárlása esetén 2015. július 1-től lesz elérhető. Ha Ön szocpolt szeretne igénybe venni a lakásvásárláshoz, akkor ezzel a lehetőséggel, az előző időpontot követően élhet. Fontos tisztában lenni azzal, hogy csak olyan használt lakás megvételéhez biztosított a vissza nem térítendő támogatás, amely legalább komfortos és "C", vagy "követelménynek megfelelő" energetikai minősítési osztályba tartozik. Amennyiben az energia besorolása a "C" osztálynál kedvezőtlenebb, úgy csak abban az esetben igényelhető a szocpol, ha a területileg illetékes építési hatóság 1 hónapnál nem régebbi dokumentummal igazolja, hogy a megvásárolni kívánt lakóingatlan állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

A CSOK összegét befolyásolja a hasznos alapterület. 2 gyermek esetén a következő támogatási összeggel lehet számolni 2015. július 1-től:

50-65 négyzetméter közötti lakóingatlan esetén: 800.000 Ft
65,01-80 négyzetméter közötti lakóingatlan esetén: 1.000.000 Ft
80,01-160 négyzetméter közötti lakóingatlan esetén: 1.300.000 Ft.

A kedvezmény összege nem gyermekenként értendő, hanem összességében a két gyermek után jár a fenti összeg.

Fontos, hogy CSOK igénylésére az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetőség. A júliusi hatálybalépés miatt tehát nem érdemes már most megkötni az adásvételi szerződést. A jogosultság további feltétele, hogy az igénylő - házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - minimum 180 napos folyamatos, OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolt biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, melyben maximum 15 nap megszakítás lehet. Az igénylőknek nem lehet az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

A használt lakás vásárlásához 2015. július 1-től igényelhető kedvezményről bővebben IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

126 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Szeretném a szocpolt igénybe venni, de nem tudom hogyan induljak neki.
Esetleg tudna nekem ebben segíteni?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Közfoglalkoztatott vagyok. 2 gyerek van. Használt lakásra szeretném felvenni a szocpolt, de betöltöttem a 42. évet.

3 gyerek után mi kell a szocpolhoz? (nem a csokhoz) A neten nem találom mi kell hozzá, mennyi gyerekenként, stb.

Szép napot kívánok.
Párom szeretne felvenni CSOK-ot 2 gyerekre. Hogy tudnánk ezt elrendezni vagy hol lehet kitölteni papírt?

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, ha 2020 szeptemberében vásároltam egy új, 70%-ban elkészült ingatlant, akkor arra fel tudom-e venni még a szocpolt? Két gyerekem van, 15 és 17 évesek.
Válaszát előre is köszönöm!

Helló.
Két meglevő gyerekre igénybe lehet-e venni a szocpolt lakásvásárlásra úgy, hogy két hónapja vagyok gyesen, előtte meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaptam a 22.800 Ft-ot?

Helló!
Szeretném kérdezni, hogy venni szeretnék egy házat, de nem dolgozom, gyeden vagyok. Férjem napi bejelentett munkában dolgozik. Önerő van 1,2 millió forint. 2 millió lenne a ház. 2 gyermekem van. Lehetséges kivenni a szocpolt és mennyi lenne a segítség?

Teljes körű tájékoztatást lehet kérni? Úgy hallottam, hogy nem kell hozzá semmilyen feltétel.

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy külterületi ingatlan-lakás felújítására is lehet igényelni a 2 gyermek után járó 2.6 millió Ft-nyi CSOKot?
Mik a feltételei, ha igen?
Köszönöm!

Üdv.
Fel szeretném venni a csokot 2 gyerekre. Bővítés, korszerűsítésre. Úgy megkaphatom, ha az ingatlan a gyerekek nevén van?

Egyedülálló anya vagyok kèt kicsivel, 2 éves és 9 hónapos babával. Szüleimmel lakom, külön szeretnèk menni, házat vásárolni, de önerőből nem megy.

Üdv!
Mária vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy van egy eladó ház a falumba 2,5 millió forintért. Egyedül nevelem a 2 fiamat, az egyik 12 éves a másik 17. Azt szeretném kérdezni, hogy én felvehetem a CSOK-ot, és ha igen mennyit adnak rá?

Azt szeretném kérdezni, hogy amit kinéztünk házat 6,5 millióra tartják. 2 meglévő gyermekünk van.
Mennyi csokot kapunk használt lakásvásárlásra? Kerecsenden van-e Csok egyáltalán vagy szocpol?

Tisszteletem.
1968. 08. 27-én születtem. Van egy kétéves kisfiam meg egy nyolc éves kislányom. Van egy ingatlan 19.900 ezerért. Jelenleg egyedül nevelem a gyermekeimet. Ezt az ingatlant szeretném megvenni. Jelenleg gyesen vagyok. A két gyermekre hogyan tudom felvenni a támogatást az ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
István

Üdv!
Mi használt házat szeretnénk párommal vásárolni. Két gyermekre szeretnénk igénybe venni. A ház 2011-ben kapott lakhatásit.
Mennyi csok jár rá?
Köszönöm.

A kérdésem a következő: 2007 decemberében vettünk fel használt lakás vásárlására 7 millió forint hitelt húsz éves futamidőre. 2011-ben megszületett első gyermekünk, aki után semmiféle állami támogatást nem kaptunk. Még ebben az évben egy nagyobb ingatlant vásároltunk, amire áthoztuk a jelzáloghitelt. 2017-ben megszületett a második gyermekünk is. A hitelből még kilenc év van hátra.
Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e vissza nem térítendő állami támogatásra?

Tisztelt szakértő!
Meg szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e olyan, hogy 3 gyerekből csak 2-re igényelném a támogatást.
Válaszát köszönöm.

Üdv!
Mi használt lakást szeretnénk párommal vásárolni. Két gyermekre szeretnénk igénybe venni, jelenleg az első gyermek úton van. Önerőnk nagyon kevés van (körülbelül 500.000) és 5.000.000 Ft-ért néztünk házat. Nem szeretnénk fedezetnek berakni más házat sem. Illetve régi típusú vályog házról beszélek, ami mások szerint problémát okozhat.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy ha egy 72 m2 külön bejáratú házrészt szeretnénk megvásárolni, melynek tulajdonosa édesanyám testvére, másik rész tulajdonosa pedig édesanyám, erre igényelhető-e a csok?

Jó napot!
Az a kérdésem lenne, hogy van nekünk egy x alapterületű ingatlanunk és most terhes az élettársam, 5 hónapos.
A kérdés az lenne, hogy így is meg lehet-e igényelni a szocpolt előre, mert nemrég vettük az ingatlant hitellel, hogy a következő baba után bevállalnánk még egyet.
Így előre igénybe lehetne-e venni?

Üdvözlöm!
Szeretnénk igénybe venni a szocpolt használt lakásra. Most mennyi az összeg? 2 gyermekünk van, de a 3.-at is szeretnénk.
Mi a menete ennek?
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretném igénybe venni a csokot, ennek feltételei érdekelnének. 2 gyermekem van, egyik nemsokára nagykorú.
Válaszát köszönöm.
Ibolya

Az lenne még a kérdésem, hogy ajándékozott ingatlanra is lehet-e szocpolt igényelni 2 gyerek esetén? Már van rajta kölcsön, de most fogom a nevemre íratni a kölcsönt.
Megoldható ez?

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Az lenne a kérdésem, hogy felújításra mennyi az igényelhető szocpol 2 gyermeknél?
Köszönöm.
Zsolt

Érdeklődnék, hogy a gyesre is el lehet intézni a szocpolt, mivel tudomások szerint a TB folyamatos, így a 180 napos jogviszony megvan.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Beatrix

Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnénk megvásárolni egy tanyát s csokot hogyan tudom felvenni, ami alanyi jogon jár? 1 gyerekem van, de most várok még egyet. Mik volnának a feltételek? Páromnak nincs bejelentett munkahelye, csak nekem megy családi pótlék. Ilyenkor m it lehet csinálni? Adó, lakcím rendezett.

Folytatva korábbi kérdésemet, ugyan 3 gyermekem van, de az adottságok miatt csak 2 gyermekem után kérem a Csok-ot. Akkor megoldható a jelzett lakás megvásárlása? A lakásban jelenleg albérlőként lakom.

12 millió Ft-ért vásárolnék használt, 40 m2-es lakást. Három gyermekem van. 2016 eleje óta folyamatosan egy helyen dolgozom, fizetésem 200.000 Ft felett van. Csok + jelzálogkölcsönnel megoldható-e?
Kamill

Olyan kérdésem volna, hogy 2 gyermekem van, használt lakást szeretnénk vásárolni szocpolra. Én most a kisebbik gyerekemmel gyeden vagyok és olvastam erről a tb jogviszonyról, amit nem igazán értek. És az lenne a kérdésem, hogy elegendő, ha gyedből vonják a tb-t?

Jó napot.
Szeretném megérdeklődni, hogy a szocpolt hogyan tudnám megigényelni és hogy kell-e önerő hozzá?