Tisztelt Hitelnet.hu!

Érdeklődöm, hogy van-e az igényőre vonatkozó felső életkorhatár a szocpol igénylés feltételei közt. Azt hallottam, hogy 40 év, de nem találok sehol erre vonatkozó információt. Amennyiben van, ez a lakás adásvételi szerződésének a megkötésének az idejében épp aktuális életkorra vagy a birtokbavételkor aktuális életkorra vagy netán az igénylés benyújtásának pillanatában aktuális életkorra vonatkozik?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
GK

Kedves GK!

A lakásépítési támogatást szabályozó kormányrendelet alapján nincsen az igénylőre vonatkozó felső életkorhatár abban az esetben, ha a támogatott személy meglévő gyermekei után igényli a szocpolt.

Más feltételek érvényesülnek megelőlegező szocpol igénylésénél, vagyis akkor, ha a támogatott személy legalább egy vállalt gyermek után is igényel szocpolt. Ebben az esetben a felső életkorhatár valóban 40 év. Az életkort a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásának időpontjában kell vizsgálni. A korhatár a házastársak mindkét tagját érinti, tehát ha egyikük életkora meghaladja a 40. életévet a kérelem benyújtásakor, akkor sajnos már nem jogosultak a megelőlegező szocpolra. Arról, hogy 2015-ben várható-e változás az igénylési korhatárra vonatkozóan, egyelőre nincs információnk.

Vállalt gyermekek után igényelt szocpol esetén további előírás a házastársi kapcsolat fennállása. Megelőlegező szocpolt tehát élettársi viszonyban élők és egyedülálló személyek nem igényelhetnek. A meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalására van lehetőség. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év a "teljesítési idő".

Egy jövő évre vonatkozó tervezet szerint 2015 közepétől használt lakásra is lehet igényelni gyermekek utáni kedvezményt, de arról egyelőre nincs információnk, hogy ez esetben lesz-e, s ha igen, mennyi lesz az igénylés felső életkorhatára. A 2009. július 1. előtt használt lakás vásárlására és bővítésére nyújtott félszocpolt azok a támogatott személyek igényelhették, akik a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötték be a 35. életévüket. Amennyiben a jelenlegi javaslat elfogadásra kerül, az igénylés életkori és egyéb feltételeiről honlapunkon is be fogunk számolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy jár-e a CSOK, ha már a házastársammal együtt mindketten betöltöttük a 40. életévünket. Én az idén áprilisban töltöttem a 40-et. 4 gyermekünk van. Használt lakásra szeretnénk, mely 100 m2 felett van.

Gyámszülőknél van korhatár? Ha igen, hány év?

Oldalukon olvastam, hogy életkortól függetlenül lehet majd júliustól igénybe venni az új családi otthonteremtési támogatást. Megtaláltam az erre vonatkozó kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2014. december 18.-i számában, de sehol sem találok benne erre vonatkozó adatokat. Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet? Segítene hol találhatok erre vonatkozóan információt?
Köszönöm.