Üdvözlöm!

Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz FALUSI CSOK korszerűsítésre költhető keretösszege miatt:

Szeretnénk a jelenlegi fűtést (gáz konvektor), napelemre és minden helyiségben hűtő/fűtő klímaberendezésre cserélni. Sajnos sem a bank, sem a Miniszterelnökség, gyakorlatilag senki nem tudott választ adni, hogy ez így megvalósítható-e? Azt láttam, hogy napelem csak akkor valósítható meg a támogatásból, ha központi fűtéshez kapcsolódik, viszont azt senki nem tudja, hogy a minden helyiség klímával történő felszerelése központi fűtésnek minősül-e?

A héten be kéne adnunk a költségvetési tervet, de nem szeretnénk úgy beadni, hogy azt visszadobják, mert a ház vásárlás miatt az adás-vételi szerződésben november 30. a kifizetési határidő.

Továbbá vízmelegítő bojler újra cserélése beletartozik-e a támogatható felújításokba?

Valamint a támogatás teljes összegét kötelező elkölteni? Tehát mindenképp 5 milliónyi felújítást kell elvégeztetni, vagy ha 3 milliót használok csak el belőle, az milyen következményekkel járna?

Megtisztelő válaszát köszönöm!
Üdvözlettel:
Gábor

Kedves Gábor!

A leírtak alapján úgy véljük, hogy a teljes lakás klímaberendezéssel történő fűtésési rendszerének kialakítása támogatható lakáscél. Pontos választ ezzel kapcsolatban a műszaki szakértő, illetve az érintett bankfiók fog tudni adni.

Vízmelegítő bojler cseréjéhez a falusi CSOK igénybe vehető.

A falusi CSOK-kal finanszírozni kívánt munkálatokról költségvetést kell benyújtani a hitelintézet felé. A költségvetés összege 5 millió forintnál alacsonyabb összeg is lehet. Ebben az esetben azonban maximum akkora összegű támogatásra lehetnek jogosultak, mint amennyi a költségvetés összege. Amennyiben a költségvetést 5 milliós összegről nyújtják be, akkor a teljes 5 milliós összeg folyósításához minden, a költségvetésben feltüntetett munkálatot el kell végezni.

A falusi CSOK korszerűsítésre fordítható összegét a hitelintézet készültségi fok arányosan, utólag folyósítja. Ha nem kerül elvégzésre a költségvetésben valamely munkálat, akkor az arra vonatkozó támogatás sem kerül folyósításra. Az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazolni kell számlával is.

Azt is tudni kell, ha 5 millió forintnál alacsonyabb összegű támogatást igényel korszerűsítésre, akkor a későbbiekben már nem lesz lehetősége a különbözet igénybevételére.

A témában hasonló bejegyzést IDE kattintva olvahat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem!

Fent az látható, hogy a falusi CSOK-kal bojlercserét is lehet csinálni.Ellenben az egyik vonatkozó dokumentumban a következő található:

“A korszerűsítés költségvetés munkálataiba kiemelten NEM TARTOZNAK BELE:
Bútorok cseréje
Konyhabútor, valamint az elektromos berendezések, elektromos gépezet,
Háztartási gépek, akkor sem beépíthetőek Fürdőszobabútor
Vagyonvédelmet biztosító riasztó kiépítése, cseréje
Légkondicionáló berendezés és
napkollektor telepítése vagy cseréje CSAK AKKOR, ha fűtésre alkalmas ÉS a központi fűtési rendszer része.”

Ezt úgy értelmezem, hogy bojler nem finanszírozható. Jól látom a helyzetet? Van erről valahol egyértelmű infó? Én semmilyen állásfoglalást nem találtam a témában.

Kedves Olvasók!
Gábor témájához. Véleményem szerint ha a helyiségekbe klímakészülékeket helyez ami a radiátorokat helyettesíti jelen esetben, miért is ne számítana egyedi központi fűtésnek, mivel a hőtermelés is a felhasználás helyén történik. Ráadásul megújuló energiaforrással történik az energia előállítása (napelem). Korszerűsítési munkának számít a falusi CSOK esetén!
“központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,”
István

Üdvözletem.
Szeretnénk igénybe venni a falusi csok-ot. Már megvan a kiszemelt ház.
A kérdésem az lenne, a házban van fa és gázkazánnal működő központi fűtésrendszer is, de mi is szeretnénk napelemmel kombinált elektromos fütést felrakni.(hőszivattyú, hűtő-fűtő klima, villanykazán)
Az lenne a kérdésem, ez kivitelezhető lenne-e?
Illetve, ha igen, meg kell-e szüntetni valamelyik fentebb említett fűtési rendszert?
Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel:
József