Tisztelt Szakértő!

A feleségem és én családi házat szeretnénk vásárolni. Ehhez hitelt szeretnénk felvenni és ha van rá lehetőség, akkor 2 gyerekre megelőlegező szocpolt is igénybe kívánunk venni.

A kérdéseink a következők:

1./ A megelőlegező szocpol csak a hitelt folyósító banktól igényelhető? Olyan bankot válasszunk, aki már a szocpolra szerződést kötött a Kincstárral, vagy ez ne legyen szempont? Ha már kiválasztottuk a bankot, akkor kezdeményezhetjük-e, hogy kössenek szerződést a Kincstárral?

2./ Mi számít új háznak? Amiben még nem laktak, illetve van-e valami dátumhoz kötött előírás (építési engedély, használatbavételi engedély, stb.) erre vonatkozóan?

3./ Van-e a hasznos alapterületnél valami előírás, hogy legalább, vagy legfeljebb mekkora vásárolható? 50 m2-es, új háznál a vételárra, vagy a tetőtér beépítésre igénybe vehető-e a megelőlegező szocpol 2 gyerekre, ha igen, akkor milyen összegben? 86 m2-es, be nem fejezett, új családi háznál igénybe vehető-e a megelőlegező szocpol 2 gyerekre a vételárra, vagy a befejezési (vakolás, hőszigetelés, válaszfalazás, burkolás, stb.) munkákra, ha igen, akkor milyen összegben?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
István

Kedves István!

1./ A megelőlegező szocpol csak a hitelfolyósító pénzintézetnél igényelhető, a hiteligényléssel egyidejűleg. A szocpolt csak annál a hitelintézetnél tudják majd igényelni, amelyik a Kincstárral erre vonatkozó szerződést köt. Arra nincs lehetőség, hogy Önök kezdeményezzék a választott bank és a Kincstár közötti szerződéskötést.

2./ Új lakóingatlannak vásárlás esetén az a lakás számít, melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
- amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
- amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.
Továbbá új lakás vásárlásakor a használatbavételi engedélynek 2010. január 1. után kiadottnak kell lenni.

3./ A hasznos alapterületre vonatkozó előírás 2 gyermek esetén minimum 60 m2, maximum 160 m2, s legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező lakóingatlan vásárlása szükséges.
50 m2-es házra a szocpol nem igényelhető.
86 m2-es új házra, ha a használatbavételi engedély megszerzése előtt történik a tulajdonjog átruházása, akkor az építkezés befejezéséhez igényelhető szocpol, ha az építési engedély 2010. január 1. utáni. Amennyiben van már használatbavételi engedély a házra, akkor a vételár finanszírozásához kérhető a támogatás.

A szocpol összege 2 gyermek és 86 m2-es új ház esetén az alábbiak szerint alakul:
- az épület "B" energetikai minősítése esetén: 1.000.000.- Ft
- az épület "A" (energiatakarékos) energetikai minősítése esetén: 1.100.000.- Ft
- az épület "A+" (fokozottan energiatakarékos) energetikai minősítése esetén: 1.200.000.- Ft
- alacsony energiafogyasztású épület esetén: 1.300.000.- Ft.
A további támogatási összegeket IDE kattintva érheti el.

Megelőlegező szocpolt új lakóház építésére vagy újépítésű lakás vásárlására kérhetnek azok a házastársak, akik életkora a szocpolkérelem benyújtásakor nem haladja meg a 40. életévet. A megelőlegező szocpolról további részletes leírást ITT talál.

Amennyiben az új lakás finanszírozásához lakáshitelt is kíván igényelni, kérjük számoljon lakáshitel kalkulátorunkkal majd töltse ki online nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy most vásárolnánk egy 42 m2-es lakást. Gyermekünk még sajnos nincs, de szeretnénk. Mi a módja vagy lehetőség van-e nekünk is szocpolt igényelni?
Köszönöm a válaszukat: Andi

Üdv.
Én szeretném igénybe venni a megelőlegező szocpolt, nincs még gyermekem. Hol tudnám ezt igénybe venni?

Szocpolt szeretnék felvenni. Van 1 gyermekünk és tervben van még 1 vagy 2 gyermek. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet ezt felvenni?

Tisztelt Hitelnet,
új lakást szeretnénk vásárolni. Kislányunk 1 éves, férjem és én is rendelkezünk több éves, határozatlan bejelentett munkaviszonnyal (én jelenleg GYED), lakástulajdonunk nincsen. Mi még a meglévőn kívül két gyermeket szeretnénk vállalni, így azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben a szocpol kedvezmény hány gyermekre vehető igénybe? (pár éven belül szeretnénk mindkét gyermeket). Férjem 30 éves múlt, én idén leszek 30.
Köszönettel: Anna

Igénybe szeretném venni a szocpolt egy gyerekre, aki született 2010. 02. 17-én felújításra vagy bővítésre. Legyenek szívesek segíteni.
Előre is köszönöm.
Borbála

Jó napot!
Kérdésem az lenne, hogy 1 hónapja született meg koraszülött gyermekem. Szeretnénk párommal vállalni még egy gyermeket, de szocpolt szeretnénk felvenni!A meglévő gyermekemre is lehet kérni szocpolt? És arra a gyermekre is, akit vállalni szeretnénk?

Üdvözlöm.
Az én kérdésem az lenne, hogy milyen kedvezmény jár, ha én és a élettársam lakást szeretnénk vásárolni, mindketten 26 éven aluliak vagyunk és a szocpol vajon akkor is jár, ha még nincs gyermekünk, de tervezzük?
Válaszát előre is köszönöm.

Van egy gyermekünk a párommal. Nem vagyunk házasok és tervezünk meg egy kisgyereket! Hitelünk nincs, de saját házba szeretnénk költözni! Milyen lehetőségeink lennének? Párom Ausztriában dolgozik, én itthon heti 20 órában!
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Márta

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni a szocpol iránt. Most várom az első gyermekemet (augusztus 30-ra vagyok kiírva). Szeretnénk az élettársammal egy házat venni. 3 gyermeket bevállalunk. Szeretném megkérdezni, hogy hol és hogyan kell elrendezni, hogy megkapjuk.
Köszönöm a segítséget.
Veronika

Tisztelt Szakértő !
A kérdésem a következő lenne: 2006-ban és 2008-ban született gyermekeink után igénybe vettük a szociálpolitikai kedvezményt. Abban az esetben, ha most szeretnénk harmadik gyermeket vállalni, az új szocpol feltételei vonatkoznak-e ránk (egyáltalán igénybevehetjük-e még) vagy még a régi szabályokat veszik figyelembe esetünkben?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Viktória

Tisztelt hitelszakértő!
A párommal éppen házat keresgélünk, új lakás vásárlását tervezzük, azonban nem vagyunk még házasok, még nincs gyermekünk sem, mindketten 35 évnél fiatalabbak vagyunk. A problémánk, hogy megelőlegező szocpolt szeretnénk igénybe venni, de a lakás vásárlás mellett, most nem igazán telne esküvőre is. Abban az esetben, ha megvennénk az új házat (hiteligényléssel is), utólag, ha összeházasodtunk igényelhető még megelőlegező szocpol 2 gyermekre, a hitelösszegünk csökkentésére?
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: 2009-ben mint egyedülálló férfi hitelre vásároltam egy kis garzon lakást. Időközben elért a szerelem és már párommal lakunk együtt.
Idén tervezzük az esküvőt, a gyerekvállalást. De ebbe a pici lakásba még 1 gyerek sem nevelhető kényelmesen.
Kérdésem, ha ezt én eladom (és visszafizetem a hitelt) és ergo nem leszek lakástulajdonos és a párommal, akinek szintén nincs tulajdonában lakás, szeretnénk egy vidéki újépítésű lakást vásárolni, megigényelhetjük a megelőlegező szocpolt?