Tisztelt HITELNET!

Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges, hogy a 2015.04.15-én megjelent hírükben állásfoglalást kértek az MNB-től, és azt írják, hogy nem számít tehernek a CSOK! Tehát önerőként használható! Ehhez képest az önök egyik képviselője,- aki nekünk próbál segíteni- állítólag 3 bankból azt az információt kapta, hogy sajnos ez nem így van és tehernek számít.

Egy 10 millió Ft-os vételár esetén eddig úgy számoltunk, hogy 2 millió Ft önerőnek felhasználjuk a CSOK-ot, és mivel átutaltunk 1 millió Ft foglalót, a többit hitelből egészítenénk ki! Így 7 millió Ft lenne. A bank által adott információ szerint és a kollégájuk által felvázolt esetben több önerőre van szükségünk!

Előszerződésünk van egy ingatlanra, amire csak albetétesítés után tudnák igénybe venni az új támogatást! Az albetétesítés is jelentős költségbe kerül, /külső lépcső kialakítás, konyha kialakítás, alsó szint leválasztás stb./ és szeretnénk, ha ez a része is rendben menne, mielőtt jelentős anyagi befektetésbe és munkákba kezdenénk.

Amennyiben az ingatlan rosszabb mint "C" energia besorolású, ki adja majd ki az igazolást, hogy élet és vagyonvédelmet nem veszélyeztet? Amennyiben jól olvastam, ez nem lehet akadálya a CSOK engedélyezésének, ha rendelkezünk ilyen igazolással?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönettel:
Zsolt

Kedves Zsolt!

Az MNB-től kapott állásfoglalás értelmében a meglévő gyermekek után adható támogatás összegét valóban nem kell beleszámítani az ingatlanok maximális 80%-os terhelhetőségébe. Az MNB állásfoglalásától függetlenül azonban a bankok saját hatáskörben is dönthetnek arról, hogy teherként számolnak-e a CSOK összegével vagy sem. Jelenleg is van olyan bank, amely a mostani szocpolt nem számítja bele a terhelhetőségbe, vagyis önerőként veszi figyelembe. A hitelintézetek CSOK-ra vonatkozó eljárási szabályzata azonban még nem ismert, így a bankok többsége még nem tud pontos információt adni arról, hogy önerőként veszik-e figyelembe a kedvezményt vagy beleszámítják a terhelhetőségbe. Emellett azt is tudni kell, hogy a 80%-os finanszírozási arány nem automatikus. A maximálisan felvehető hitelösszeget befolyásolja a célingatlan területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyzete, tehát ha a CSOK összegét önerőként is veszik figyelembe, nem biztos, hogy megvalósulhat a hitelből történő 80%-os finanszírozás.

Az energetikai minősítéssel kapcsolatos hatósági bizonyítványt a területileg illetékes építési hatóság fogja majd kiadni. Ha van ilyen igazolás, akkor valóban nem lehet probléma, hogy a vásárolandó egylakásos épület "C" minősítésnél kedvezőtlenebb.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Párommal használt lakást szeretnénk vásárolni. Neki van bejelentett munkahelye, én pedig 23 hetes terhes vagyok az első babánkkal. A megvásárolni kívánt lakás 4.000.000 Ft lenne. Szeretnénk még legalább egy gyereket, vagyis összesen kettőt. A kérdésem az lenne, hogy csok-ot kaphatnánk-e, és ha igen, akkor az önerőnek számít? Mert maga a csok kevés lenne, tehát hitelt is kellene igényelnünk, amihez meg úgy tudom, hogy kell önerő.

Tiszteletem.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy csak 4 gyermekre jár a csok? 6 gyermekre? Ha a ház mérete csak 80 négyzetméter? Van hideg-meleg víz, zuhany, wc és összesen hét helyiség. A jelenleginél sokkal jobb.
Van esélye így egy szegény családnak?

Üdv.
A kérdésem az lenne, hogy a KHR-ről biztosan lekerül-e, aki rendezte tartozását? 1 évig passzív, 1 év után azonnal lekerül és hitelképes? Kifizetés napját követően már lekerül?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Folyamatban lévő építkezésünkhöz építési hitelt vettünk fel az egyik pénzintézettől. Az építkezés lassan befejeződik, így megkezdődik a használatbavételi engedélyezési eljárás. A hitelintézettől igényelni szerettük volna a CSOK-ot 1 gyermek után (másik gyermekünk után már korábban a „félszocpolt” igénybe vettük), új építésű, A+ energetikai besorolású, összkomfortos ingatlanunkra. Azt mondták, hogy mi ezt már nem vehetjük igénybe, mert a CSOK önerőnek számít és mi az önerőnket már be kellett, hogy építsük az ingatlanba. Igazuk van? Tényleg nem vehetjük igénybe?
Köszönettel.

Két hónap elteltével, lehet-e tudni, mely bankoknál önerő a CSOK?

Tiszteletem.
Kérdésem a következő: Használt lakásvásárlás előtt állunk, nincsen még gyermek, nem vagyunk házasok. Ha a CSOK-ot fel szeretnénk használni hitelfelvételkor, házastársaknak kell lennünk?
Köszönöm.

Szép napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy például van egy komfortos ingatlan, ami 2,5 millió, de nem rendelkezünk önerővel, csak a CSOK-ból meg lehetne-e vásárolni? Van három gyerek, de párom májusban töltötte be a 40. évet!
Választ előre is köszönöm.

Köszönöm, ez jó hír! És mi a helyzet akkor, ha beadom az igényt még idén, és csak jövőre tudom elkezdeni a bővítést?
Félve attól, hogy jövőre megszüntetik ezt a támogatást.
Köszönöm a választ.

De nem azzal válik komfortossá, hogy egy szobával kibővítjük.
Ha jól értem, akkor a víz + gáz bevezetése, fürdőszoba megléte után tudnánk igényelni.
Mikor adjuk be az igényt?Utólag is lehet? Esetleg 2016-ban?
Köszönöm.

Azt szeretném megtudni, hogy ha az ingatlan 2 millió Ft és 3 gyermek után 2 millió a csok, akkor így is kellene-e önerő az igényléshez?