Tisztelt Hitelnet!

Úgy tudom, hogy szocpol igénybevételéhez az egyik feltétel az, hogy a házaspár egyik fele sem rendelkezhet lakástulajdonnal. Ellenben vannak bizonyos "kivételt képező lakástulajdonok". A honlapjuk ajánlása szerint erről a „Szocpol feltételek” pont alatt olvashatunk, de ilyen pontot sehol sem találtam. Ebben kérném a segítségüket.

Mely esetek tekinthetők e szempontból kivételnek? Például ha ajándékozás útján kerül valakinek a tulajdonába ingatlan, az kivételt jelenthet-e?

Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel.
Emese

Kedves Emese!

A szocpolt szabályozó rendelet pontosan rögzíti azokat az eseteket, melyekben a meglévő lakástulajdon mellett is igénybe vehető a támogatás és amelyek nem zárják ki a szocpol igénylésének lehetőségét. Fontos, hogy a lakástulajdont nemcsak az igénylő, hanem házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének és a vele együttköltöző családtagjának tekintetében is vizsgálni kell.

A kivételt képező lakástulajdonok az alábbiak:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
- a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Amennyiben Önök esetében ajándékozás útján került a lakás tulajdonba, akkor a szocpolra való jogosultsághoz további feltétel, hogy az ajándékozás legalább 2 éve történt, haszonélvezettel terhelten és e cím jogosultja az ingatlanban lakik. Ha haszonélvezet nélkül vagy két éven belül történt az ajándékozás, akkor az ingatlan sajnos kizáró okot jelent szocpol igénylésénél.

A lakástulajdonon kívül az alábbiak jelenthetnek még kizáró okot:
- állandó lakáshasználati jog, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelem,
- önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszony,
- lízingbe vett lakás.

Amennyiben a szocpol igénybevételével vásárolni vagy építeni kívánt új lakáshoz kölcsönt is szeretnének igénybe venni, akkor forduljanak bizalommal Szakértőinkhez, akik készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni. A megfelelő konstrukció kiválasztása után díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
169 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megkérdezni, hogy ha 2004-ben a még szocpolként működő családtámogatás keretében igénybe vettük az 1.600,000,-Ft támogatást, akkor 2018-ban a fennmaradó 1.000.000,-Ft-ot igénybe vehetjük-e? Szülők életkora 46, illetve 48 év.

Jó napot kívánok.
Imre vagyok. Érdeklődnék arról, hogy most adom el két ingatlanom is (nem lakó) és ez lehet a csok-ra kizáró ok?
Válaszukat előre is köszönöm.

Érdeklődöm, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra, ha a férj édesanyja 1996-ban az önkormányzati lakást megvásárolta és a férj nevére írta 100%-os tulajdoni hányadban, haszonélvezettel terhelve, melyben a haszonélvező (édesanya) a lakásban életvitelszerűen él.
Ha nem lennénk rá jogosultak, milyen jogi lépést tehetnénk 2017-ben a CSOK-ra való jogosultság érdekében, amit várhatóan 2019. előtt nem vennénk igénybe?

Tisztelt Cím!
Családi ház építése előtt állunk, a kiviteli tervekre a generálkivitelezői ajánlatok elbírálása van folyamatban. Az építkezéshez a 2 meglévő gyermekre igénybe vennénk a CSOK-ot.
Ha ezzel párhuzamosan veszünk egy kisebb értékű lakóingatlant (hogy az éven belüli illetékmentességet ne bukjuk el időközben eladott lakásunk után), melyben feleségemmel 50-50%-os tulajdonrészünk lenne, jogosultak maradunk a CSOK-ra?
Válaszukat megköszönve:
Zoltán

Bővítésre igényelném a CSOK-ot. Egy szobát szeretnénk pluszba és van két gyermekünk.
A kérdés, hogy ha van még egy telkem is az nem kizáró ok a CSOK igényléshez? A telek is 50-50%-ban közös a feleségemmel.

Tegnap igaz kaptam választ, de a férjem anyja vásárolt egy házat, ami a férjem nevére került, de haszonélvezet az anyjáé.
Megkaphatjuk a csokot?

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-ot igényelnénk. Új ház építése a cél, 3 gyerekvállalással, 5 millió önerő, 5 millió áfa visszaigénylés, 10 millió csok, 5 millió hitel.
A jelenlegi házban, amiben élünk a feleségemmel ez a felállás:
A nevemen 2/4 hányad adásvétel jogcímen (2000), 1/4 hányad öröklés jogcímen szerepel (2003),
A testvérem 1/4 hányad öröklés jogcímen szerepel (2003)
Édesanyám özvegyi jog (2003), Nagymamám holtig tartó haszonélvezeti joggal van bejegyezve. (2000)
Kérdésünk:
ilyen felállásban új ház építésénél a jelenlegi házban való tulajdoni hányadom szerepet játszik?
Ha az 1/4 hányadot Édesanyámnak ajándékozom akkor onnantól kezdve nincs akadálya a dolognak?
Vagy az 1/4 és a 2/4 hányadod is ajándékozzam Édesanyámnak?
Köszönöm a választ előre is.

Tisztelt Hitelnet!
Ki szeretnénk használni a csok-ot használt lakás vásárlásra, van két kiskorú gyermekünk! Van a tulajdonunkban 50-50% zártkert besorolású „ingatlan” a párommal.
Ez kizáró oka az igénylésnek?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy 2016. május 5.-én lejár az eladott ingatlanom 5 éves ideje, azaz 2011-ben lett eladva. Utána igényeljük a szocpolt 2 gyermek után?
Az adásvételi szerződést megírhatjuk attól az 5 év letelte előtt? Ott számít valamit az eladott ingatlan, vagy csak majd a szocpolnál lényeges?
Eddig sehol sem tudtak választ adni, remélem most sikerrel járok.
Köszönöm a választ előre is.

Tisztelt Címzett!
A párom csere útján lett az ingatlan tulajdonosa. Van egy 4 éves kislányunk. Szeretnénk a Csokot igénybe venni bővítés céljából úgy, hogy szeretnénk még egy gyermeket vállalni, így 2 gyermekre igényelnénk. Mind a ketten sajnos Bar listások vagyunk.
A kérdésem az lenne, hogy megkaphatnánk-e így is a 2 gyerekre járó összeget?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Párom nevére ajándékozással került egy ingatlan fél éve. Szeretnénk egy lakást vásárolni és csok-ot igénybe venni egy meglévő és egy vállalt gyermekre.
Kérdésem az lenne, ha párom eladná a lakást és így lekerül a nevéről, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy lakást vásároljunk az összegből csok felhasználásával?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy a február 10.ei változások után, jogosult vagyok e a CSOKra, ha
– a férjemnek és nekem is van ingatlan a nevünkön, de egy újat szeretnénk építeni, és 2 gyerekünk lenne??

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárlásához szeretnénk igényelni a csok-ot. Jelenleg párommal 50-50% van tulajdonunk egy lakásban. Mivel nem tudjuk eladni hosszú ideje, ahhoz, hogy jogosultakká váljunk a kedvezményre, elajándékozhatjuk a gyerekünknek vagy rokonnak az ingatlant?

Tisztelt Hitelnet,
érdeklődnék, hogy 30 éve – nagyszülőktől – ajándékozással nevemre került egy lakóingatlan 50 %-a, jelenleg már csak 40 % részem van benne, másik felét testvérem kapta ugyanúgy ajándékozással, aki benne is lakik. Édesanyám haszonélvező, de nem lakik benne. Ez kizárhatja-e a CSOK-ot 2 gyermekre, házbővítésre?
Köszönettel.

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásra egyedülállóként ki tudom-e használni a CSOK-ot? 2 gyermeket nevelek egyedül, 43 éves vagyok. Van a nevükön 50-50% ingatlan, amit ajándékozás jogcímen szereztek 3 éve. Az én nevemen pedig a haszonélvezeti jog van.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Címzett!
Érdeklődnék, hogy jár-e a csok két gyerek után, ha építkezünk, de ajándékozás címén /több mint 20 éve/ a nevemen van egy lakás 1/8-ad része. Az ajándékozónak további 1/8-ad része még van illetve van még további 3 tulajdonos.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Áron

Érdeklődni szeretnék, hogy én 45 éves, a férjem 46 éves. Van egy 12 és egy 22 éves fiú és lány gyermekünk (a nagyobbik gyerek felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója). Jelenleg egy 75 m2-es családi házban lakunk (70%-30% arányban van a nevemen a ház) állami támogatás nélkül vásároltuk (szülői segítséggel) 1998-ban.
Jogosultak vagyunk-e CSOK kedvezményre egy másik családi ház vásárlása esetén? És ha igen, akkor m2 alapú támogatásra vagyunk jogosultak vagy 2.600.000 Ft támogatást kaphatnánk?

Érdeklődni szeretnék, hogy most is kizáró ok, ha önkormányzati bérleti jogviszonyuk van? Ez miatt utasítottak el minket.

Tisztelt Hitelnet.
Ha én és élettársam tulajdonában egy “hétvégi ház plusz udvar” megnevezésű nyaraló van (fűtés nélkül), és új lakóingatlant szeretnénk vásárolni, akkor igénybe vehető a csok 3 gyerek után?
Tisztelettel: Janka

Csok felvételén gondolkodom. Amennyiben egy lakásban 4 éve szereztem öröklés útján 50% tulajdonrészt, az elvileg még nem kizáró ok. Ha egyik szülőmnek van a saját nevén egy másik lakás is, melyen nekem van haszonélvezeti jogom, az már kizáró ok? Vagy csak a tulajdon számít.
Válaszukat előre is köszönöm, és kellemes ünnepeket!

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy használt lakás vásárlás esetén, ha az én nevemen van 50% tulajdon, ami 20 éve haszonélvezettel terhelten került a nevemre, úgy hogy adás-vétel történt, de ekkor 7 éves voltam, a szerződést az apám írta alá, akkor is jogosult vagyok-e?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel inszol tulajdonú honvédségi bérlő kijelölésű lakásban lakunk hivatásos katonaként mindketten három gyermekünkkel. Nincs ingatlan a tulajdonunkba. Az új otthonteremtesi támogatást szeretnénk igénybe venni állami kamattámogatású hitellel új ház vásárlására.
Vajon működhet a mi esetünkben?
Köszönöm segítségüket.

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, szeretnénk belevágni használt lakás vásárlásba. Jelenleg amiben élünk lakásban édesanyám a haszonélvező, teljes lakás az én nevemen van. Apai részről szintén van 50%, amit örököltem. Első gyermekünk már megvan, még 1 gyermeket szeretnénk vállalni.
Milyen úton lennénk jogosultak CSOK-ra?
Előre is köszönöm!
Üdv: A.G

Tisztelt Szakértők!
Arról érdeklődnék, hogy van egy ingatlanban örökléses és vételi részem összesen 90/300 tulajdoni hányad, ha valakinek (pl. a fiamnak) odaajándékoznám a vétellel szerzett részemet, akkor igénybe tudnánk venni az új CSOK-ot? Van 3 gyermekünk és a házunk tetőterét szeretnék beépíteni. A páromnak vidéken van 25% örökölt tulajdona.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném kérdezni, hogy ha a meglévő házunkat anyósomnak ajándékozzuk, akkor jogosultak leszünk a CSOK-ra? 3 gyermekünk van, még nem vettük igénybe a kedvezmény egyik formáját sem.
A másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy továbbra is 25 év lesz-e a felső korhatár a gyermekek esetében ahhoz, hogy igényelhessük a CSOK-ot (ha nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezik).
Köszönettel: Magdi

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetem a támogatást, ha van egy lakásban 25% részesedésem, amit ajándékozás útján kaptam 3 hónapja?
A lakásban nem lakunk, csak a tulajdonos.

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi tulajdonosi jogom édesanyám részére történő elajándékozása esetén jogosult lennék-e feleségemmel és két gyermekünkkel a CSOK frissen előirányzott lakástámogatására (10 millió forint vissza nem térítendő támogatás + további 10 millió, fix 3%-os kamatozású kölcsön) új építésű ingatlan vásárlása esetén, amennyiben a 3. gyermeket bevállalnánk?
Feleségemnek nincs lakástulajdon a nevén, azonban én kettő ingatlan esetén is tulajdoni hányaddal rendelkezem.
* egyiket a szüleim íratták a nevemre még gyermekkoromban (kb. 20 éve, 18 éves korom előtt), így itt 80%-os tulajodonrész van a nevemen, a két szülőmnek pedig 10-10% tulajdoni hányada, de haszonélvezeti joga nincs senkinek;
* a másik lakás szüleim válása után került megvásárlásra (az én támogatásommal) és került 100%-ban a nevemre, ahol édesanyám haszonélvező.
Köszönettel.
D.P.

Üdvözletem!
Feleségemmel közös háztartásban élünk, de az ingatlan 1/1-ben az én tulajdonom. Pár hónapon belül megszületik a 3. közös gyermekünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben milyen formákban, milyen lehetőségünk lenne a szocpol igényléséhez?
Köszönettel: Zoltán

Köszönöm a gyors választ. Tisztelettel.

Üdvözlöm,
a következő a dilemmám.
Használt ház vásárlását tervezzük, szeretnénk felvenni a 2 gyerek után járó CSOK-ot, viszont az én nevemen 25% ingatlan van haszonélvezettel bejegyezve, bár a haszonélvező már elhunyt.
A másik 2 tulajdonos: édesanyám 50%, nővérem 25%.
Ha levetetjük a haszonélvezetet a 25% ingatlantulajdonomról, majd az 25%-omat édesanyámnak ajándékozom, akkor utána felvehetem a CSOK-ot? Biztosra szeretnék menni, nem szeretném visszafizetni, stb.
Ha jól tudom, akkor a családon belüli ajándékozás illetékmentes.
Ebben kérném segítségét / válaszát.
Előre is köszönöm.