Melyek a kivételt képező lakástulajdonok szocpol igénybevétele esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Úgy tudom, hogy szocpol igénybevételéhez az egyik feltétel az, hogy a házaspár egyik fele sem rendelkezhet lakástulajdonnal. Ellenben vannak bizonyos "kivételt képező lakástulajdonok". A honlapjuk ajánlása szerint erről a „Szocpol feltételek” pont alatt olvashatunk, de ilyen pontot sehol sem találtam. Ebben kérném a segítségüket.

Mely esetek tekinthetők e szempontból kivételnek? Például ha ajándékozás útján kerül valakinek a tulajdonába ingatlan, az kivételt jelenthet-e?

Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel.
Emese

Kedves Emese!

A szocpolt szabályozó rendelet pontosan rögzíti azokat az eseteket, melyekben a meglévő lakástulajdon mellett is igénybe vehető a támogatás és amelyek nem zárják ki a szocpol igénylésének lehetőségét. Fontos, hogy a lakástulajdont nemcsak az igénylő, hanem házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének és a vele együttköltöző családtagjának tekintetében is vizsgálni kell.

A kivételt képező lakástulajdonok az alábbiak:
– együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
– a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Amennyiben Önök esetében ajándékozás útján került a lakás tulajdonba, akkor a szocpolra való jogosultsághoz további feltétel, hogy az ajándékozás legalább 2 éve történt, haszonélvezettel terhelten és e cím jogosultja az ingatlanban lakik. Ha haszonélvezet nélkül vagy két éven belül történt az ajándékozás, akkor az ingatlan sajnos kizáró okot jelent szocpol igénylésénél.

A lakástulajdonon kívül az alábbiak jelenthetnek még kizáró okot:
– állandó lakáshasználati jog, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelem,
– önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszony,
– lízingbe vett lakás.

Amennyiben a szocpol igénybevételével vásárolni vagy építeni kívánt új lakáshoz kölcsönt is szeretnének igénybe venni, akkor forduljanak bizalommal Szakértőinkhez, akik készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni. A megfelelő konstrukció kiválasztása után díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
169 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megkérdezni, hogy ha 2004-ben a még szocpolként működő családtámogatás keretében igénybe vettük az 1.600,000,-Ft támogatást, akkor 2018-ban a fennmaradó 1.000.000,-Ft-ot igénybe vehetjük-e? Szülők életkora 46, illetve 48 év.

Jó napot kívánok.
Imre vagyok. Érdeklődnék arról, hogy most adom el két ingatlanom is (nem lakó) és ez lehet a csok-ra kizáró ok?
Válaszukat előre is köszönöm.

Érdeklődöm, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra, ha a férj édesanyja 1996-ban az önkormányzati lakást megvásárolta és a férj nevére írta 100%-os tulajdoni hányadban, haszonélvezettel terhelve, melyben a haszonélvező (édesanya) a lakásban életvitelszerűen él.
Ha nem lennénk rá jogosultak, milyen jogi lépést tehetnénk 2017-ben a CSOK-ra való jogosultság érdekében, amit várhatóan 2019. előtt nem vennénk igénybe?

Tisztelt Cím!
Családi ház építése előtt állunk, a kiviteli tervekre a generálkivitelezői ajánlatok elbírálása van folyamatban. Az építkezéshez a 2 meglévő gyermekre igénybe vennénk a CSOK-ot.
Ha ezzel párhuzamosan veszünk egy kisebb értékű lakóingatlant (hogy az éven belüli illetékmentességet ne bukjuk el időközben eladott lakásunk után), melyben feleségemmel 50-50%-os tulajdonrészünk lenne, jogosultak maradunk a CSOK-ra?
Válaszukat megköszönve:
Zoltán

Bővítésre igényelném a CSOK-ot. Egy szobát szeretnénk pluszba és van két gyermekünk.
A kérdés, hogy ha van még egy telkem is az nem kizáró ok a CSOK igényléshez? A telek is 50-50%-ban közös a feleségemmel.

Tegnap igaz kaptam választ, de a férjem anyja vásárolt egy házat, ami a férjem nevére került, de haszonélvezet az anyjáé.
Megkaphatjuk a csokot?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Használt lakás vásárlást tervezünk, melyhez igénybe vennénk a CSOK-ot, ha tudjuk. 1 gyermekünk van, egyet vállalnánk előre. Viszont nekem van egy 50 %-os tulajdonrészem egy házban, a férjemnek pedig 25 %-os tulajdonrésze egy másik házban. Egyiket sem tudjuk eladni, szülők laknak benne, haszonélvezete senkinek sincs semmin. Közös tulajdonunk nincs.
Így nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra?
Előre is köszönöm válaszukat!
Virág

Tisztelt Hitelnet! CSOK-ot igényelnénk. Új ház építése a cél, 3 gyerekvállalással, 5 millió önerő, 5 millió áfa visszaigénylés, 10 millió csok, 5 millió hitel. A jelenlegi házban, amiben élünk a feleségemmel ez a felállás: A nevemen 2/4 hányad adásvétel jogcímen (2000), 1/4 hányad öröklés jogcímen szerepel (2003), A testvérem 1/4 hányad öröklés jogcímen szerepel (2003) Édesanyám özvegyi jog (2003), Nagymamám holtig tartó haszonélvezeti joggal van bejegyezve. (2000) Kérdésünk: ilyen felállásban új ház építésénél a jelenlegi házban való tulajdoni hányadom szerepet játszik? Ha az 1/4 hányadot Édesanyámnak ajándékozom akkor onnantól kezdve nincs akadálya a dolognak? Vagy az 1/4 és a 2/4… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Ki szeretnénk használni a csok-ot használt lakás vásárlásra, van két kiskorú gyermekünk! Van a tulajdonunkban 50-50% zártkert besorolású “ingatlan” a párommal.
Ez kizáró oka az igénylésnek?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy 2016. május 5.-én lejár az eladott ingatlanom 5 éves ideje, azaz 2011-ben lett eladva. Utána igényeljük a szocpolt 2 gyermek után?
Az adásvételi szerződést megírhatjuk attól az 5 év letelte előtt? Ott számít valamit az eladott ingatlan, vagy csak majd a szocpolnál lényeges?
Eddig sehol sem tudtak választ adni, remélem most sikerrel járok.
Köszönöm a választ előre is.

Tisztelt Címzett!
A párom csere útján lett az ingatlan tulajdonosa. Van egy 4 éves kislányunk. Szeretnénk a Csokot igénybe venni bővítés céljából úgy, hogy szeretnénk még egy gyermeket vállalni, így 2 gyermekre igényelnénk. Mind a ketten sajnos Bar listások vagyunk.
A kérdésem az lenne, hogy megkaphatnánk-e így is a 2 gyerekre járó összeget?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Párom nevére ajándékozással került egy ingatlan fél éve. Szeretnénk egy lakást vásárolni és csok-ot igénybe venni egy meglévő és egy vállalt gyermekre.
Kérdésem az lenne, ha párom eladná a lakást és így lekerül a nevéről, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy lakást vásároljunk az összegből csok felhasználásával?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy a február 10.ei változások után, jogosult vagyok e a CSOKra, ha
– a férjemnek és nekem is van ingatlan a nevünkön, de egy újat szeretnénk építeni, és 2 gyerekünk lenne??

Kedves Ágnes!

Új ház építése esetén nem kizáró ok a meglévő ingatlan tulajdon! További kérdése esetén tanácsadóink állnak az Ön rendelkezésére.

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárlásához szeretnénk igényelni a csok-ot. Jelenleg párommal 50-50% van tulajdonunk egy lakásban. Mivel nem tudjuk eladni hosszú ideje, ahhoz, hogy jogosultakká váljunk a kedvezményre, elajándékozhatjuk a gyerekünknek vagy rokonnak az ingatlant?

Tisztelt Hitelnet,
érdeklődnék, hogy 30 éve – nagyszülőktől – ajándékozással nevemre került egy lakóingatlan 50 %-a, jelenleg már csak 40 % részem van benne, másik felét testvérem kapta ugyanúgy ajándékozással, aki benne is lakik. Édesanyám haszonélvező, de nem lakik benne. Ez kizárhatja-e a CSOK-ot 2 gyermekre, házbővítésre?
Köszönettel.

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásra egyedülállóként ki tudom-e használni a CSOK-ot? 2 gyermeket nevelek egyedül, 43 éves vagyok. Van a nevükön 50-50% ingatlan, amit ajándékozás jogcímen szereztek 3 éve. Az én nevemen pedig a haszonélvezeti jog van.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Címzett!
Érdeklődnék, hogy jár-e a csok két gyerek után, ha építkezünk, de ajándékozás címén /több mint 20 éve/ a nevemen van egy lakás 1/8-ad része. Az ajándékozónak további 1/8-ad része még van illetve van még további 3 tulajdonos.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Áron


169
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x