T. Cím !

2005. márciusában vásároltunk egy lakást, melynek vételárába előre vállalt 2 gyerekre járó szocpolt is érvényesítettünk (2,4 M Ft).

Az első gyerek 2005. áprilisában meg is született, de a lakást alapvetően minőségi okok miatt el kellett adnunk. A már folyósított 900.000,- Ft-ot ügyvédi letéti számlára helyezve, 2007. februárjában vásároltunk egy másik lakást, mely alkalommal a 2. gyerekre járó szocpolt újra megigényeltük. A 2. gyerek 2008. júliusában született meg, már az ő esetében is jóváírták a megelőlegező kölcsönre járó 1,5 M Ft szocpolt.

Idén, 2012. januárjában megszületett a 3. gyerekünk, akire szintén jár a szocpol. (1,4 M Ft), ezt a tájékoztatást adta a hitelt nyújtó bankunk (a tőkénk is nagyobb még jóval, mint ez az összeg, tehát technikailag leírható belőle).

A kérdés a következő:
Mely időpont szerinti jövedelmi viszonyok (értsd: van-e a családnak más, időközben szerzett lakóingatlana) határozzák meg a 3. gyerek utólagos szocpol lehívását; a hitel felvétel + megelőlegező kölcsön folyósítás időpontja (jelen esetben 2007.), vagy a 3. gyerek szocpol lehívási igényének időpontja (2012.)?

Válaszukat előre is megköszönve, üdv.: Béla

Kedves Béla!

Az utólagos szocpolra való jogosultság vizsgálatakor véleményünk szerint a hitel- és megelőlegező kölcsönszerződés megkötésének időpontjában fennálló állapot alapján kell a jogosultságot megállapítani.

Fentiek szerint, amennyiben 2007-ben nem rendelkeztek egyéb lakástulajdonnal, akkor jogosultak lehetnek az utóbb született, 3. gyermek után járó támogatásra is. Ezzel kapcsolatban további információt a hitelfolyósító banktól vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalától kérhetnek.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

30 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
2006-ban épített társasházi lakásra tudok-e felvenni szocpolt vagy lakásépítési támogatást vagy akár megelőlegező kölcsönt? Jelenleg 1 gyermek van.
Válaszát köszönöm!

2004. szeptemberében használt lakást vásároltunk férjemmel, amelyhez három gyermekünkre szocpolt kaptunk, 1.600.000,-Ft-ot.
2012. augusztusában megszületett negyedik gyermekünk, aki után szintén igényeltük a támogatást, amelyet a lakáshitel csökkentésére szerettünk volna fordítani. A bank elutasította az igényünket, mondván, hogy csak a 2005. után kötött hitelszerződéshez lehet utólagos szocpolt igényelni.
Ez tényleg így van?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy nemrég megszületett harmadik gyermekem után szeretném igénybe venni az utólagos szocpolt. Amikor az első 2 gyermekre igénybe vettem, akkor 2 szoba volt a házban, de azóta be lett építve a tetőtér, így most 4 szoba van. Az akkori vagy a mostani szobaszámokat kell figyelembe venni?

Tisztelt Cím!
Köszönöm a tegnapi levelemre érkezett válaszát.
Szeretném megkérdezni még 2004-ben felvett hitel esetén, az utólagos szocpol igénylést vállaltuk két gyerek esetén. Az első gyerek megszületése és a második között, mennyi a maximális év ami még belefér az időbe, vagy esetleg nincs határ?
Köszönettel: Dóra

Ahhoz, hogy megkapjam a szocpolt, mekkora lakást kell vásárolni minimum?

Tisztelt Cím!
Fiam 2004-ben új lakás építésére vett fel forinthitelt. Ekkor még nem volt nős. 2005-be megnősült.
2006-ban született az első gyerek, ekkor utólagos szocpol igénylés alapján kaptak nyolcszáz ezer forintot (amit a hitel vissza fizetésére beforgatták).
A második gyerek 2011-ben született, ekkor újra beadták az igénylést, amit elutasítottak azzal az indokkal, hogy nem voltak házasok a hitel elindításakor 2004-ben.

2004-ben vettünk fel megelőlegező hitelt. Mivel nem teljesültek a feltételek, egy összegben visszafizettük. 2012. áprilisában elkezdtünk lízingelni egy új házat, immár gyermek is van. A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg igényelhető a szocpol?

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék érdeklődni, hogy 2008 tavaszán vásároltam 2+2fél szobás használt lakást egyedül a 3 kiskorú gyermekemmel a párom halála után, és igénybe vettem a félszocpolt is. Most újra párkapcsolatban élek, nem vagyunk házasok, én augusztusban töltöm a 35. életévemet és szeptemberre várjuk a gyermekünket. Párom szeptemberben tölti a 38-at. Kérdésem az lenne, hogy utólag erre a gyermekre még kérhetünk-e támogatást?

Mi 2007. április 18-án kötöttünk szerződést a hitelre és a 1.200.000-os szocpolra. És a kicsi fiúnk 2010 augusztus 28-án született.

Szeretnék érdeklődni, mi 2007-ben álltunk neki építkezni ami egy régi ház bővítése volt, erre kaptunk meg a félszocpolt. Azóta megszületett a 3-dik gyerekünk, és erre meg lehet igényelni a fent maradt összeget?

Tisztelettel!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi 2003-ban kezdtünk építkezni és 2004-ben született a kislányom, de ő utána visszamenőleg megkaptuk a szocpolt, jóváírták a tőkéből. 2010-ben született a kisfiam és ő után most igényelhetem-e a szocpolt a hitelbe visszamenőleg?
Előre is köszönöm. Várom válaszát.

Tisztelt Szakértő!
2009-ben vásároltunk családi házat és az akkor már 6 éves kislányunk után igénybe vettük a szocpolt. Ha újabb gyermeket vállalnék, akkor a felvett hitel összegéből levonnák-e a 2. gyermek után járó összeget és ha igen, akkor mekkora ez az összeg?

2010. nyarán költöztünk 76 nm-es új lakásba. 2 pici gyerekünk van, mi 40 év alatt vagyunk. Kislakásunkat eladtuk, ahhoz vettünk fel 16 milliót, de 40 milliót kell visszafizetnünk. Az árfolyam emelkedést alig bírjuk. 4. éve gyesen vagyok és még 2 évig leszek. Akkor éppen nem volt szocpol. Most, utólag is nagyon jól jönne….
Igényelhetünk utólag szocpolt? Hol van, hol nincs, ezért hátrányos helyzetbe kerültünk?!

Tisztelt Válaszadó !
2008. márciusában vásároltunk feleségemmel, egy 89 m2 + 10 m2 erkély ( 3 szoba + 1 nappali ) területű, új építésű társasházat. Hitelt vettünk fel a vásárláshoz. Szocpolt igényeltünk 2 gyermek után, amit meg is kaptunk (2,4 M Ft). 2012. telén reményeink szerint születik a 3. gyermek. Jogosultak vagyunk-e a 3. gyermek megszületése után az 1,4 M Ft szocpol igénybevételére? Még van vissza a hitelből durván 5 M Ft.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, László

Tisztelt szakértő!
Kislányom 2010. január 1. előtti építési engedély alapján házastársával építkezésbe kezdett. Megelőlegező szocpolt kaptak két gyermekre. Elváltak, de az építkezést lányom folytatta. Új párjával a kölcsönt az új élettársa vállalta át (mivel lányom munkanélküli volt). A megelőlegező szocpolt vissza kellett fizetni.
Használatbavételi engedélyük áprilisban lesz meg.
Kérdésem az, hogy utólagos szocpolra jogosultak lesznek-e? Házastársak már és jön az első baba.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Edit