Üdvözlöm!

2004-ben vásároltunk egy külterületi 50 m2 lakást hitelből. Ez egy 5 lakásból álló ház. Akkor nem tudtuk megigényelni a szocpolt, azt mondták külterületre nem adnak.

2003-ban született első fiúnk , 2010-ben a második, útban van a harmadik. A lakáshitel mellett van még egy szabad felhasználású hitelünk, amit felújításra vettünk fel. Most szeretnénk megvásárolni a mellettünk lévő lakást, bővítés céljából. Ez lenne az egyetlen lehetőségünk, hogy egy kicsit nagyobb házunk legyen.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben lehetne-e igényelni szocpolt lakásbővítésre, vagy valamilyen más támogatást, vagy utólagos szocpolt a meglévő lakáshitelre?

Köszönöm!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Szocpol csak lakóingatlan esetében igényelhető, így amennyiben a külterületi ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti megnevezése nem lakóház, akkor arra utólagos szocpol sem jár.

Szocpolt jelenleg új lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához lehet igényelni, a lakásbővítés azonban nem tartozik a szocpollal finanszírozható lakáscélok közé, mint ahogy a használt lakás vásárlása sem. Sajnos e célokhoz nem tudják igénybe venni a támogatást.

Egyéb lakáscélú támogatás az Otthonteremtési program keretében lesz elérhető. Ez azonban nem egy összegű segítséget jelent, hanem kamattámogatást. Kamattámogatású hitel bővítéshez nem kérhető, használt lakás vásárlásához azonban igen, amennyiben lakás vagy lakóház megnevezésű ingatlan vásárlásáról van szó, s az előírt további feltételek is teljesülnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy társasházban néztünk ki egy 82 m2-es használt lakást, amelynek jobb és bal oldalán is egy-egy kis alapterületű lakás van. Az egyikről konkrétan tudjuk, hogy 1 éven belül megürül, és majd szeretnénk 100 m2 fölé bővíteni az alapterületet. A vásárláshoz 3 meglévő gyerek után szeretnénk igénybe venni a csok-ot. Azt az információt kaptuk, hogy csak akkor kaphatnánk meg a nagyobb m2-re vonatkozó összeget, ha a 2 lakás 1 helyrajzi számra kerülne és 1 szerződéssel vásárolnánk meg. (A megürülő lakásnak ugyanaz a tulajdonosa, mint a 82 m2-esnek.) Van-e rá mód, hogy ha később bővítjük a lakást és 1 helyrajzi számra tetetjük a kettőt, megkapjuk a csok különbözetét (mármint a 2,2M és az 1,65 M Ft különbségét), vagy esetleg a második lakás megvételekor bővítésre megigényeljük a nagyobb összegű csok-ot? Ha igen, mivel jár a helyrajzi szám változtatás?
Köszönettel: Judit

Tisztelt Szakértő!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy a társasházi lakásunk melletti megüresedett lakás vásárlására igényelhetjük-e a CSOK-ot, összenyitnánk a két lakást, így bővítenénk a meglévőt.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném tudni, van-e esélyünk szocpolra, ha a férjem egy hónap múlva lesz 40 éves, én 38 vagyok, a negyedik gyermekünket várjuk, és a családi házunkat (egyben céges telephely is) szeretnénk bővíteni.
Köszönettel, J.

Érdeklődnék, hogy 1 gyermek után, használt lakás vásárlása esetén milyen vissza nem térítendő és mekkora összegű támogatást vehetek igénybe? 8 millió Ft értékű ingatlan megvételéhez kb. 80% önerővel rendelkezem.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Válaszadó!
Férjem előző házasságában két gyermek van, 18 évét betöltött, érettségizett és egy 14 éves. A jelenlegi házasságában pedig két 5 éven aluli gyermek. Az előző házasságból született gyermekek több mint tíz éve tartó próbálkozás ellenére is elutasítóak, látni sem akarják a férjemet. További tényezők: a 18 évét beöltött gyermeknek saját tulajdonú lakása van, szektatag, és dolgozik is. Jelen helyzetünk nehéz: férjem elveszítette állását. Tekintettel a két kiskorúnk nevelésére kérhet-e tartásdíj csökkentést, esetleg felezést a férjem a nagykorú gyerek ingatlanjára és a kapcsolattartás hiányára tekintettel?
Előre is köszönöm válaszát, üdv:
Bercsi

Van egy 64 nm-es 3 szobás lakásunk, amelyet 2008-ban szocpol segítségével (1,2 M Ft) vásároltunk meg 2 gyermekünk után.
Jelenleg 4 gyermekünk van, (egy fiú 12, a másik 8, a harmadik fiú 13 hónapos és kislányunk aki szintén 13 hónapos) szeretnénk 180 nm-es házat venni ismételt szocpol bevonásával, ha a törvény lehetővé tenné. Milyen módon tudnánk igénybe venni bármely támogatási formát?
Köszönettel.
Zoltán

Tisztelt Cím!
Szeretném megkérdezni, hogy 7 évvel ezelőtt vettem egy használt házat, melyre 3 gyerek után vettem fel a szocpolt. A hitel svájci alapú volt. A házat sikerült eladni nagy nehezen, mert a törlesztő részletet képtelenek voltunk fizetni. Szeretnék venni egy Ft alapú hitelű házat és azt szeretném tudni, hogy igénybe lehet-e venni erre a szocpolt ismét, vagy egyéb kedvezményt a 3 gyerek után?

Köszönöm a választ..mélyebben bele kell ásnom magam!! Nem egyszerű semmi a mai „lehetőségekkel”

A férjemmel szeretnénk házat venni. Nincs még gyermekünk, de rövid időn belül szeretnénk, csak előbb az otthon szeretnénk biztosítani!
Valamennyi önerőnk van! Egyikünknek sincs a nevén ingatlan, szülőnél lakunk!
Milyen segítséget vehetünk igénybe?

Jó napot!
Mi fiatal házasok vagyunk, október elejére várjuk első gyerekünk születését. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségek vannak kezdetben még albérleti támogatás avagy önkormányzati bérlakás bérléséhez és ezeknek mik a feltételei, igénylés folyamata és az esetlegesen jogosult támogatás összege mekkora lehet? (Kecskeméten szeretnénk ezt megvalósítani). Továbbá a későbbiekben milyen támogatásra pályázhatunk lakásvásárlás céljából és ehhez milyen feltételeknek kell megfelelnünk?
Előre is köszönöm a segítségét!