Üdvözlöm!

Kérdésem a következő lenne:

Élettársammal (nem bejegyzett!!) van 2 közös gyerekünk. Szeretnénk igénybe venni lakásfelújításra a két gyerek után járó 1 300 000 Ft vissza nem térítendő állami támogatást! A felújítani kívánt ingatlan 1/1-es tulajdonom.
Mekkora minimum tulajdonrészének kell lennie páromnak, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?

Hol lehet igényelni a támogatást? Azért kérdem, mert a minap voltam a számlavezető bankomnál megkérdezni és nem igazán tudtak segíteni ebben az ügyben!

Kérdésem még annyi lenne, hogyha igényeljük a támogatást, mivel terhelik meg az ingatlant és mennyi időre?

Továbbá nyílászáró vásárlás előtt állunk (kb. 1 héten belül), de a jogosultsághoz szükséges tulajdonrész még nincs átíratva (kb. szeptember lesz). El fogom tudni számoltatni a nyílászáró számlát az igényelni kívánt támogatásba?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A vonatkozó kormányrendelet nem határozza meg élettársak, házastársak igénylése esetén, hogy külön-külön mekkora arányú tulajdonrész szükséges a jogosultsághoz. A jogszabály annyit rögzít, hogy a támogatott ingatlanban együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell, hogy rendelkezzenek. Jelen esetben tehát az is elegendő, ha párja akár csak 10% tulajdonrészt szerez az ingatlanban.

A falusi CSOK még nem minden hitelintézetnél érhető el, de folyamatosan bővül a támogatást nyújtó bankok köre. Ezzel kapcsolatban további részletes tájékoztatást Szakértőink tudnak adni Önnek. Kérjük, keresse a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, vagy személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

A falusi CSOK igénybevételével korszerűsített lakásra a munkálatok idejére és a munkálatok befejezését követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Az igénylőknek vállalniuk kell, hogy ők saját maguk és azon gyermek, akire tekintettel a falusi CSOK folyósításra került, a folyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik. A kivételekről és a további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Véleményünk szerint nem fog problémát jelenteni, ha a nyílászáróról szóló számla kiállításakor párja még nem rendelkezik tulajdonrésszel a támogatott ingatlanban. Az a lényeg, hogy a falusi CSOK kérelem benyújtásakor már legyen határozattal bejegyyzett tulajdonrésze.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jogosultak vagyunk-e falusi CSOK-ra a feleségemmel? Házasok vagyunk, 30 év alattiak, van 1 gyermekünk és még kettőt vállalnánk. Meglévő ingatlant szeretnénk korszerűsíteni, mely 50%-ban a szüleimé, 50%-ban az enyém, 10%-ot a feleségemnek ajándékoznék. Csak korszerűsítésre igényelve elég-e ha 50% van a tulajdonukban? Az igényléséhez szükséges igazolások rendben vannak.
Köszönöm válaszukat, Csaba.

Tisztel cim,
Azt szeretném megtudni, hogy hány százalékban kell tulajdonosnak lenni ahhoz, hogy kérelmezhetö legyen a falusi csok? A férjemmel és három gyermekünkkel egy kistelepülésen élünk. A ház 50% ban az anyósomé (aki nem él a házban), 25% a férjemé és 25 % a sógornömé (aki szintén máshol él). Igényelhetjük e falusi CSOK ot ha mi élünk életvitel szerüen a házban? Mik az erre vonatkozó szabályok? Eddig még nem sikerült megtalálnom az erre vonatkozó információt. Talán ön tud segíteni.
Válaszát elöre is köszönöm,
üdvözlettel,
Szilvia

Falusi csok korszerűsítés esetén a feleségemnek a házból mennyi a minimális tulajdonrész, amivel rendelkeznie kell?

Üdvözlöm!
Tavaly 2019 februárjában vettünk egy használt lakást nem bejegyzett élettársammal. Két gyermekünk van, igénybe vettünk Csok-ot, én még személyi kölcsönt vettem fel mellé, mert csak így volt megoldható. A lakás 50-50% arányban van.
Kérdezem én, hogy lehet-e felújításra igényelni falusi csokot nekünk? Többnyire fürdőszoba felújítás és ajtó cserék?