Mekkora összegű utólagos szocpolt kaphatunk a 3. gyermekünk után?

Tisztelt Szakértő!

Utólagos szocpol igényünket megszületett 3. gyerekünkre leadtuk a bankban. 1.400.000.- Ft-ot akartak csak levonni a hitelből. Mivel az alábbi idézetet olvastam az oldalon, nem írtuk alá, felülvizsgálatot kértünk törvényre hivatkozva.

“A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 8.§ szerint a tartozás csökkentésére elszámolható összeget az alábbiak szerint kell meghatározni:
“A kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére elszámolható összeget úgy kell megállapítani, hogy a lakásépítési kedvezmény összegét el kell osztani az állami kamattámogatás mellett folyósított kölcsön összegével. Az így kapott arányszámmal meg kell szorozni a gyermek születésének időpontjáig az adós terhére elszámolt – állami támogatással csökkentett – kamatokat, s ehhez kell hozzáadni a gyermek után járó lakásépítési kedvezményt. Ezzel az összeggel csökken az adósnak a gyermek születése igazolásakor fennálló tartozása. ”

Az ügyintéző váltig állította, hogy vissza fogják dobni, mert csak a kedvezmény jár és ennyi. A hitelünket 2007-ben vettük fel.
Kérdésem, hogy mit tehetek, ha csak az 1,4 milliót vonják, jól értelmeztem-e az idézete?

Köszönettel várom válaszát: Andrea

Kedves Andrea!

Az utólagos szocpolra való jogosultság, valamint a támogatás összegének megállapításában sajnos nem vagyunk illetékesek, mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik. Ez ügyben a hitelfolyósító bankon túl a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának állásfoglalását kérheti.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
3 gyermekem van. 2002-2006-2010-ben születtek. Családi házunknak az 1/4-vel rendelkezem. 2008-ban jelzáloghitelt vettünk fel, ami 2028-ban telik le. 100 nm az alapterülete.
A kérdésem az lenne, jogosult vagyok-e a bővítésre felhasználható szocpolra v. a meglévő hitelbe be lehetne-e törleszteni?
Köszönöm.

Kedves Edina!
CSOK-kal történő bővítés esetén a bővítendő ingatlanban az igénylő(kö)n kívül csak az eltartott gyermekeknek lehet tulajdonrészük. Kérdés tehát az, hogy a ház 3/4 részének ki a tulajdonosa.
A meglévő hiteltartozás csökkentésére a CSOK nem használható fel.

Üdvözlöm!
Mi 2008-ban vettük fel a szocpolt 2 gyermekre, az első gyermek 2008-ban, a második 2010-ben született. Most várjuk a harmadik gyermeket, kérdésem, hogy az akkori törvény szerinti összeget (ami 2008-ban 3. gyermek után 1.400.000 Ft volt) fogják jóváírni a hitelemből, vagy a mostani törvény szerintit? Lakásnagyságunk 211 m2. Ha a jelenlegi törvény szerintit, akkor mennyit kaphatunk?
Köszönettel.
Veronika

Kedves Veronika!
Jogosultság esetén a szerződéskötéskor, vagyis 2008-ban érvényes támogatási összeggel számolhatnak. Amennyiben tehát jogosultak a támogatásra, a fennálló tartozásuk 1.400.000 Ft-tal csökkenthető. A jogosultság megállapítását a gyermek megszületése után kérhetik a hitelnyújtó banknál.

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!
2009. július 01. előtt felvettünk szocpol hitelt 2 gyermek után új lakás építésére. Első gyermekünk 2009-ben, második 2012-ben született. Akkor még nem terveztünk harmadik gyermeket, de végül úgy döntöttünk, hogy szeretnénk. Kisbabánk idén 2015. júliusában fog megszületni. Férjem 38, én 42 éves vagyok Azt szeretném megkérdezni, hogy a 3. gyermek után utólagosan meg lehet-e igényelni a szocpolt, amit a jelenlegi hitelünk törlesztésére szánnánk. Később ugyanis szükségünk lesz a tetőtér beépítésére, most 1 szoba és 2 fél szobás a ház.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Gabriella

Kedves Gabi!
Később született gyermek után ugyan igényelhető az utólagos szocpol, de a jogosultsághoz meg kell felelni a méltányolható lakásigénynek. Ez azt jelenti, hogy az utólagos szocpol csak akkor vehető igénybe 5 családtag esetén, ha a lakás legalább 2,5 szobás. Mivel az Önök háza – a leírtak alapján – 2 szobás – sajnos nem jogosultak a támogatásra. Esetleg ha van nappali, az is szobaként vehető figyelembe és akkor elvileg teljesül ez a feltétel. A jogosultság megállapítása a gyermek megszületése után a hitelnyújtó banknál kérhető. Ha nem jogosultak, akkor a 3. gyermek utáni kedvezményt a tetőtér-beépítéséhez vehetik majd igénybe.

Tisztelt Szakértő!
2008-ban hitelt vettünk fel építkezésre. Ekkor megkaptuk a két gyermekünkre a szocpolt. Kérdésem, hogy a 2015-ben megszületendő gyermekre kaphatunk-e szocpolt, azt betörlesztik-e a hitelbe és mennyi összegre számíthatunk?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Eszter!
Amennyiben a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek (5 családtag esetén legalább 2,5, legfeljebb 5 szoba), akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek a 3. gyermekük után az utólagos szocpolra. Ennek összege a 2008-ban érvényes támogatási összeg: 1.400.000 Ft. Ez az építkezéshez felvett hitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítása a gyermek születése után kérhető a hitelnyújtó banknál.

Kedves Szakértők!
Jelenleg 2 gyermekes család vagyunk, 2008-2009-ben építkeztünk, melyhez építési hitelt vettünk igénybe és hozzá megkaptuk mindkét gyermekünk után a szocpolt. 2011 végén a hitelt svájci frankról forintra váltottuk át, ezt a hitelt jelenleg is fizetjük. Lakásunk 85 nm hasznos alapterületű, 2 +2 félszobás. Érdeklődnék, hogy harmadik gyermekünk megszületése után jogosultak vagyunk-e utólagos szocpolra, illetve ennek összege 400 ezer vagy a 2009 előtti 1,4 millió lenne, amit hiteltörlesztésre fordíthatunk.
Köszönöm a segítséget.

Kedves Annamária!
Mivel az építkezéshez eredetileg felvett hitelt kiváltották, ezért a később született gyermek után sajnos nem jogosultak az utólagos szocpolra.

Egy lakásbővítés szeretnék, mivel a házunk udvarában van egy osztatlan közös tulajdon, szeretnénk megvenni, 3.000.000 Ft. Az én jövedelmem ápolási díj, meg 2 órára vagyok bejelentve. Három családom van. A két nagyobbik fiamra már kaptam, de a harmadikra még nem.
Kaphatok-e szocpolt és hitelt?

Kedves Asszonyom!
A használt lakás vásárlásához igényelhető támogatás július 1-től érvényes feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
Ápolási díj és 2 órás bejelentett munkaviszony esetén sajnos hitelfelvételre sincs lehetőség.

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy új építésű lakás esetében a 3. gyermek születése után mennyi szocpol vehető igénybe. Az első gyereknél megelőlegező volt, a másodiknál automatikusan jóváírták.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv: Magdolna

Kedves Magdolna!
A szerződéskötéskor érvényben lévő 3. gyermek után járó támogatás összege írható jóvá a fennálló lakáshitel tartozásukból, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. Minderről pontos tájékoztatást a részletek ismeretében a hitelnyújtó bank tud adni Önöknek.

Tisztelt Cím!
Nekem 5 gyermekem van. Szeretném tudni, hogy mennyi szocpolt vehetnék igénybe, ha házat építenénk és “B” energiás 140-150 négyzetméter lenne a ház hasznos alapterülete?
Köszönettel Melinda!


16
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x