Tisztelt Hitelnet!

2008-ban vásároltam hitelre egy lakást, melyben 50-50%-os részem van a feleségemmel. Már kaptunk rá “félszocpolt” két gyermek után. Lejárt az 5 éves elidegenítési tilalom is (2015-ben). Most várjuk a 3. gyermekünket.

Az lenne a kérdésem, hogy mekkora összeget kaphatok a 3. gyermek miatt, CSOK alapján a lakásra (67 nm)? Hitel előtörlesztésbe menne.
Ha igényelem, akkor az új szabályoknak megfelelően 10 éves elidegenítési tilalom lép életbe?

Mi történik, ha a lakást néhány év múlva el szeretném adni és a befolyt összeget egy nagyobb lakásba forgatnám? Vissza kell fizetnem a CSOK összegét (3. gyerek utánit) vagy az állam ráterhel a nagyobb lakásra, így lesz lehetőség költözni!?

Köszönöm a válaszokat!
Krisztián

Kedves Krisztián!

Az utóbb született gyermek utáni támogatásra a gyermek megszületése után lehetnek jogosultak, ha az egyéb feltételek – például méltányolható lakásigény – is teljesülnek. Adott esetben nem utólagos CSOK, nem utólagos “félszocpol”, vagyis Fiatalok otthonteremtési támogatása (utólagos FOT) igényelhető. Jogosultság esetén a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes támogatási összeg vehető igénybe, ami 2008-ban a 3. gyermek után 700.000 Ft volt. Ez az összeg a lakásvásárláshoz felvett banki kölcsöntartozás csökkentésére használható fel.

Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultságot a lakáshitelt folyósító pénzintézet állapítja meg, ahova a gyermek születése után fordulhatnak. A támogatás vonatkozásában bejegyzésre kerülő jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamáról az ebben illetékes hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Ha a lakást néhány év múlva el kívánják adni, akkor az adásvételt követően a támogatás összegét egy kincstári felfüggesztő számlára kell majd befizetni, s az újabb lakás vásárlásakor az adott összeget kiutalja a kincsár. A támogatás tehát továbbvihető az újabb lakásra. Ahhoz, hogy a támogatás teljes összegét tovább tudják vinni, legalább akkora értékben kell lakást vásárolniuk, mint amennyiért a korábbi lakást eladják. A támogatás átjegyzésével kapcsolatban további információt a területileg illetékes kincstár (kormányhivatal) tud adni Önöknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Horváth Attila néven írtam önöknek 5.-én pénteken. Sajnos azonban levelemre nem hogy választ, de a levelemet sem látom a többi közt. Szeretnék érdeklődni, mi lehet ennek az oka.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy szabad felhasználású jelzáloghitellel lehet-e használt lakást venni? Sajnos önerőnk nincs, magas az albérlet ára, félretenni nem tudunk. Esetleg beszámítható még egy családi ház is, amin kisebb hitel van?
Válaszát köszönöm.