Tisztelt Hitelnet!

Egy lakószobával szeretnénk bővíteni családi házunkat, mely férjemmel közös tulajdonunkban van, igaz a hitelt még fizetjük rá. Három gyermeket nevelünk. A lakás alapterülete a 12 m2-es új szobával összesen 92 m2 lesz, melybe beleszámoltam azt az 5 m2-es kamrát is, amely nem fűtött.
Jól olvastam, hogy ez nem számít bele a hasznos alapterületbe, így a 90 m2 alatti támogatási kategóriába kerülünk?
A támogatási összeg csak az alapterülettől és gyerekszámtól függ?

Igénylés esetén a teljes összeget megkapjuk, vagy az elbírálás során döntenek arról, mennyit kapunk? Mert valahol azt olvastam, hogy bővítésnél csak az 50% jár. Ha ez így van, akkor mekkora összeget lehet igényelni, hiszen így a bővítés előtt még mi sem tudjuk pontosan, hogy mekkorák lesznek a költségek.
Érdekelne az is, hogy hova kell benyújtani az igénylést és milyen dokumentumok szükségesek hozzá, hiszen, ha jól értelmezem, akkor a benyújtás július 1-től lehetséges és addig “egy kapavágást” sem tehetünk.

Előre is nagyon köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!

A hasznos alapterületbe a lakás fűthető helyiségei számítanak bele, ahol a belmagasság legalább 1,90 m. E fogalommeghatározás alapján úgy véljük, a nem fűthető kamra a nettó alapterületbe beleszámít, de a hasznos alapterületbe elvileg nem.

A CSOK összegét a gyermekek számán és a lakás hasznos alapterületén kívül a ház energetikai minősítése határozza meg. Továbbá a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy bővítés esetén a CSOK összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. (Számlával a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell igazolni.) A CSOK kérelemhez tehát költségvetést kell mellékelni.

A kedvezmény iránti kérelmet majd azokhoz a hitelintézetekhez lehet benyújtani, melyek a CSOK nyújtására vonatkozóan szerződést kötnek a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és az Államkincstárral. Arról, hogy pontosan melyek ezek a hitelintézetek, jelenleg még nincs információnk. Építési engedélyköteles munkálatok elvégzése esetén szükség van a jogerős bővítési engedélyre is. Emellett 15 napnál nem régebbi NAV okirattal kell igazolni a köztartozás-mentességet és 15 napnál nem régebbi OEP dokumentummal a legalább 180 napos TB jogviszony fennállását. A CSOK kérelem benyújtása előtt a bővítési munkálatokat nem lehet elkezdeni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Egy 40 m2-es kis családi házunk van, ami 50-50%-os arányban a férjemé és az enyém. Ezt szeretnénk bővíteni ismét 40 m2-rel. Természetesen nem csak bővíteni, hanem a már meglévő kis házat is felújítani illetve fürdőszobát kialakítani. Két gyermekünk van és igényelni szeretnénk a CSOK-ot, illetve mellé bővítési hitelt. A terveztetés és engedélyeztetés mint tudjuk nem kevés pénz, ezért nem szeretnénk több százezer forintot az ablakon kidobni.
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK és a hitel együttesen hány %-a lehet a költségvetésnek? A mi költségvetésünk – az építész által fejben számolt körülbelüli összeg – 10 millió forint. Ebből Ön szerint mennyi az a pénz, amit a hitelt folyósító bank megadna?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Csilla

Tisztelt szakértő!
3 gyermekünk van, 3 pici szoba az emeleten, lent egy nagy nappali. Igénybe vehető-e a CSOK, ha hozzáépítenénk még egy helyiséget, ami nappaliként funkcionálna? A jelenlegiből étkezőt csinálnánk. Kb. 110 nm az össz terület, 50-50%-os tulajdon megvan. Hitel van a házon. Nem tudom ez számít-e. Építész által készített terv kell a költségvetési terv mellé a benyújtáshoz?
Köszönöm a választ.

Kedves szakértő.
Meg szeretném kérdezni, hogy két gyermekemmel, párommal és édesanyjával lakunk egy lakásban. A ház 50%-a az övé, nem vagyunk összeházasodva és bővíteni szeretnénk egy szobával a lakást. A szobának az alapterülete engedélye van. Mennyi önerő szükséges hozzá és mennyi szocpolt kapnánk a két gyerekre? Feltétel az, hogy nekem is kell, hogy legyen részem a lakásban még akkor is, ha nem vagyunk összeházasodva?