Tisztelt szakértő!

A felvehető CSOK összeg után szeretnék érdeklődni, mivel helyzetem elég bonyolult, megpróbálom érthetően leírni.

Kislányommal és feleségemmel egy 1/4 részben a tulajdonomban lévő ingatlanban élünk, amit szeretnénk eladni. Tegyük fel, hogy 13M forintért adom el, örökléskor 8M-ra lett felértékelve. Ebből akkor az én bevételem 3.25M forint. Az ingatlant idén szigeteltem, újítottam fel, melyre 5M forint fundamenta lett felvéve, kb 3.5M lett az ingatlanra költve eddig. Természetesen ezt visszafizetem eladáskor, illetve lesz kb. 200.000 forint ingatlanos jutalékom is.

A fentiek alapján meg tudná nekem mondani, hogy 2 gyermekre hogyan és mennyi CSOKot igényelhetek egy használt lakásra, melynek vételára kb. 4,8M forint lesz. Illetve jelen helyzetben milyen összetételű lenne az önerő, lehet-e ebben Csok, illetve ha kb. 2-3M lakáshitelt is szeretnék felvenni a vásárláshoz.

Segítségét előre is köszönöm!
Róbert

Kedves Róbert!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az 5 éven belül értékesített lakástulajdon eladási árát a CSOK igénybevételével vásárolandó használt lakás vételárának kiegyenlítésére kell fordítani. A továbbforgatandó összeget az alábbi tételekkel kell csökkenteni:
– az adásvételt követően vásárolt lakás vételárával,
– a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatással,
– az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés összegével,
– a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalékkal,
– az adásvételre tekintettel megfizetett közteherrel.

Ha Önök 13M Ft-ért adják el a szóban forgó házat, akkor az Önre eső rész, mint ahogy Ön is írja – függetlenül attól, hogy a ház örökléskor 8M Ft-ra lett értékelve – 3.25M Ft. Ezt kellene Önnek továbbforgatni a CSOK-os vásárláskor, ha nem lenne továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tétel. Ám ez az összeg véleményünk szerint csökkenthető lesz majd az eladott házra felvett és a vételárból visszafizetett Fundamenta lakáskölcsön összegével, valamint a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével is. Amennyiben ezek együttes összege eléri a 3,25M Ft-ot, úgy Önnek nem lesz továbbforgatási kötelezettsége.

Fentiek alapján a 4,8M Ft vételárú használt lakásra 2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak. A maximálisan felvehető hitelösszeg bővebb információk (jövedelmi helyzet, az ingatlan területi elhelyezkedése, stb.) alapján határozatható meg, s ennek függvénye, hogy a vételár kifizetéséhez a CSOK összegén felül még mennyi saját erő szükséges.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Ebben a témában további bejegyzést ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Fundamentán keresztül lehet csókot igényelni lakásvásárlásra?