Tisztelt Szakértő!

Ha 3.800.000 Ft Falusi CSOK igénylésére lenne lehetőségem és az Áfát is szeretném visszaigényelni, akkor mennyi kell, hogy legyen a korszerűsítés teljes összege?

Korszerűsítés esetén is elegendő-e a bekerülési költség 70%-át számlával igazolni?

Meglévő utcafronti kerítés felújítása elszámolható-e korszerűsítésként?

Egyik oldaláról nyitott melléképület esetén nyílászárók beépítése, ezáltal zárttá alakítása, megfelel-e a Falusi CSOK korszerűsítés követelményeinek?

Köszönettel!
Zoltán

Kedves Zoltán!

A falusi CSOK keretében az alábbi munkálatok végezhetők el:

– víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
– fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
– központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
– az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
– a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
– tető cseréje, felújítása, szigetelése,
– kémény építése, korszerűsítése,
– belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
– a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
– a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Fentiek alapján a kerítés építés finanszírozható a támogatásból. A melléképület zárttá alakítása azonban önmagában nem támogatható.

Falusi CSOK és ÁFA igénylése esetén a költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, mint amekkora összeget a két támogatás keretében vissza kíván igényelni. Falusi CSOK esetén ez adott esetben 3,8 millió forint. Az, hogy a visszatérített ÁFA összege mennyi lesz, több tényezőtől is függ. Például attól, hogy a teljes költségvetés hány százalékát fogják számlával igazolni. 70% a minimum, de akár a teljes költségvetésről is benyújtható számla. Emellett az is lényeges kérdés, hogy a benyújtott számlák mind 27% ÁFA tartalmúak lesznek-e. Visszatérítés csak 27% ÁFA tartalommal benyújtott számla esetén lehetséges.

5 milliós bekerülési költség esetén – ha a teljes összeget lefedik 27% ÁFA tartalmú számlával – akkor hozzávetőlegesen 1 millió forint adó-visszatérítés érvényesíthető.

A támogatásokon felül a falusi CSOK keretében támogatott lakáshitel igénylésére is van lehetőség.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és ÁFA ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt uram/hölgyem!
Falusi csoknál kaphatok többet vissza egy részfolyósításból, mint amennyi a költségvetésbe van? Mennyi lehet az eltérés?

Szeretnék ingatlant venni 3 gyerekre, ami 5+5 millió forint. Az ingatlan, amit néztünk, az 11 millió.

Tisztelt Szakértők!
Falusi csok (2 gyerek után) 1,3 millió korszerűsítésre. Áfát szeretnénk visszaigényelni. Kérdésem a következő. Az áfával növelt összeget kell igazolnunk számlával? A mi esetünkben 1.651.000 M?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
Falusi Csok (5M Ft) mellé Áfa visszatérítést is szeretnénk igényelni használt családi ház korszerűsítéséhez.
1. A falusi Csoknál a bekerülési értéken, amelyet a költségvetésbe írunk bruttó összeget kell érteni? Azaz összesen bruttó 5M Ft-os számlával kell lefedni ezt a bekerülési értéket?
Úgy tudom 70%-os számlabenyújtás esetén is megkapható a teljes 5M Ft-os összeg.
2. Falusi Csok és Áfavisszaigénylés együttes igénylése esetén a költségvetésbe írt bruttó 5 M Ft-ot meg kell növelni az Áfatartalommal (1.062 eFt) és 6.062 eFt-ról kell benyújtani a költségvetést?
Ekkor is bruttó 5M Ft összegnek megfelelő munkálatokat kell feltüntetni a költségvetésben és ennyiről kell bruttó számlákat benyújtani? Ez esetben jár az 5M Ft falusi csok + az 1.062 e Ft Áfa-visszatérítés? (ha az 5M Ft-on belül van ennyi 27%-os Áfatartalmú számla)?
Ha pedig a 70%-os számlabenyújtás teljesül, akkor a falusi csok 5M Ft + 744 e Ft Áfa visszatérítés járna?
Nagyon köszönöm válaszukat és segítségüket!

Tiszelt Szakértő!
A falusi csok bruttó költségvetésünk 5 210 000 Ft-ra jött ki, mi 5 millió Ft állami támogatásra vagyunk jogosultak.
Meg szeretném kérdezni, hogy a teljes bruttó költségvetés hány százalékát kell számlával leigazolni minimum, hogy az 5 millió Ft állami támogatást vissza tudjuk igényelni teljes egészében?
Köszönöm a választ.
Üdv.
Nikolett

Tisztelt Szakértő!
Falusi csok 3 gyerek után nekünk jár 5M Ft támogatás, mi ezt a teljes összeget korszerűsítésre szeretnénk felhasználni.
Két kérdésem lenne:
1. Ha a költségvetés összesen bruttó 5 207 000 Ft-ra jön ki, ezt a teljes összeget számlákkal tudom igazolni, akkor ebből az 5M Ft állami támogatás jóvá lesz írva teljes egészében?
2. Milyen minimum bruttó összegről kell szólnia a költségvetésnek, hogy az 5M Ft-os állami támogatást ki tudjuk használni teljes mértékben? Mindenről lesz számlánk persze.
Kicsit össze vagyok zavarodva, kérem segítsen.
Köszönöm. Nikoletta

Tisztelt Szakértő!
Meg szeretném kérdezni, ha nekünk 3 gyerek után 5 000 000 Ft falusi csok jár korszerűsítésre, és ha a költségvetést kihozzuk 5 400 000 Ft-ból, és erről a teljes összegről lesz 27%-os áfás számla, akkor mennyi áfát tudunk visszaigényelni összesen?
Köszönöm a választ.
Üdv.
Nikolett

Kedves Szakértők
Adott egy ingatlan, 11millió. Beleraktunk 100 ezret. Amit szeretnénk, falusi CSOK + kamattámogatott hitel + ÁFA. Vagyis 5 + 5,9 + 5 + 1,35. Ugye itt az 5,9 a hitel. Az ügyintézőnk kicsit tanácstalan, mivel összeszámolta a dolgokat és 17,25 re jöttek ki a dolgok. És ugye a ház 11millió. És azt mondta, szerinte lehet ez így nem fog menni, mivel jóval több összeg, mint az ingatlan piaci értéke.
De ha azt nézzük, mindenki aki falusi CSOK-ot vesz fel, és esetleg plusz ÁFA, akkor az ingatlan piaci értékénél minimum plusz 5 millióval kap többet, amit felújításra vagy bővítésre kell használniuk. Akkor így is úgy is választás nélkül 5 millióval többet kap az ember a ház értékénél. Ami a hitelünk, az az 5,9 millió lenne, ami a tényleges hitel, a többit az állam adja, ha jól tudom. És a falusi CSOK önerőnek számít, nem? Mivel nem kellett a vételár 20%-át lerakni.
A kérdés az, hogy ez így működhet? Ebből mennyire terhelhetik a házat? 100%? Vagy 150%? Vagy csak az 5,9 millióra nézi az értékbecslő, hogy belefér e a 11 millióba? Vagy a falusi CSOK-ot is beleszámolják?
Budapest banknál intézzük.
Köszönöm a választ.