Üdvözlöm!

Lehet már olvasni arról, hogy “használt lakás”-ra is jár a szocpol, vagyis be fogják vezetni 2015 júliusától. Párom örökölt egy házat, amin teljes átalakítás történik (nagyobb tér kialakításoktól, az alá alapozástól a szigetelésig), úgy csináljuk, ahogy a pénzünk engedi, ami így elég lassú folyamat, de tervbe van a jövőben nem is messze távlatokban a gyermek bevállalása. A párom idén tölti a 35.-ik életévét, ami ha jól tudom, most már a korhatár is elhúzódott a 40.-ik életkorig?!

A kérésem Öntől/Önöktől, hogy a leírtak alapján mekkora eséllyel indulhatunk így meg a szocpolnak és milyen dolgokkal, elintézni valókkal jár ez számunkra?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel.
GineR

Kedves GineR!

A törvénytervezet szerint 2015 júliusától valóban használt lakások esetén is újra elérhetővé tennék a gyermekek után igényelhető támogatást, amit használt lakás vásárlása mellett meglévő lakóingatlan legalább egy lakószobával történő bővítéséhez is igénybe lehetne venni. A tervezet alapján azonban meglévő lakóingatlan belső átalakításához, korszerűsítési munkálatok finanszírozásához nem lehet majd igényelni. A félszocpolt korábban sem biztosította az állam ezekre a lakáscélokra. Fontos, hogy ne csak belső átalakítás révén jöjjön létre nagyobb lakótér, hanem az alapterület növekedjen legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobával.

A félszocpol várható igénylési feltételei még nem ismertek, így nem tudunk tájékoztatást adni az életkori feltétételekről és egyéb részletekről. Így azt sem tudjuk megmondani, hogy vállalt gyermekek után igényelhető lesz-e a félszocpol. Korábban csak már meglévő gyermek után lehetett igényelni ezt a támogatási formát.

Ami az életkorhatárt illeti, a jelenlegi szocpoligénylésnél - amit új lakás építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához lehet felhasználni - ha a támogatott személy meglévő gyermekek után kéri a szocpolt, akkor nincsen felső életkorhatár. A 40 éves életkorhatárral abban az esetben kell számolni, ha vállalt gyermekek után igénylik a támogatást, vagyis megelőlegező szocpolt kérnek. Ez esetben a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor az igénylők egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet.

Amennyiben a félszocpol igénylésével kapcsolatban újabb részletek válnak ismertté, honlapunkon be fogunk számolni róla. Ha az elvégezni kívánt átalakítási munkálatokhoz lakáshitel szeretnének igényelni, a legkedvezőbb hitellehetőségeket online ajánlatkérést követően ismerhetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

44 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelszakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy csak a szocpolból lehet-e használt vidéki ingatlant vásárolni Borsod megyében vagy nem? Ha mondjuk van adásvételi szerződésem, amit havi részletekben törlesztek a tulajnak, akkor igényelhető-e a szocpol a fennmaradt összeg kifizetésére vagy nem? Esetleg milyen megoldást tud javasolni? 35 éves házaspár vagyunk 4 gyermekkel.
Köszönöm válaszát előre is.
Üdv.
Alex

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudunk-e szocpolt igényelni és ha igen, mikor? Van egy kislányunk.Páromnak 3 havonta hosszabbítják a munkaviszonyát, én gyesen vagyok. Sajnos nincs még lakásunk! Hitelünk nincs, ha ez előny!
Köszönöm előre is válaszukat!

Üdvözlöm!
Az élettársam 4 éve neveli saját háztartásában az előző kapcsolatomból született fiamat. Minden kritériumnak megfelelnénk, de a lakáshitel, melyet idén használt lakásra veszünk majd fel, az élettársam nevén lesz valószínűleg.
Kérdésem, igényelheti Ő a gyermekem után a CSOK-ot? Azt olvastam, hogy felvehető a támogatás az igénylő eltartottja!! után, aki a 16. életévét nem töltötte még be. Az "eltartott" szó nem egyértelmű számomra.
Köszönöm a választ.

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e a CSOK-ra, ha bár én vagyok a tulajdonosa a háznak, de szüleim haszonélvezeti joggal rendelkeznek. Valamint, hogy férjemnek is tulajdonosnak kell-e lennie? Családi házról van szó. 2 gyermekem van, egy 15 hónapos és egy 9 éves.
Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e szocpol igénylésére az idén életbelépő jogszabály változások után.
A férjem 41 éves, én 34 éves vagyok. 3 kiskorú gyermekünk van, használt lakás (illetve konkrétabban ház) vásárláshoz szeretnénk igényelni a támogatást. Nincs a nevünkön ingatlan.
Jogosultak vagyunk szocpolra?
Köszönöm szépen, ha válaszol!
Üdvözlettel,
Eszter

Három gyermekem van, egyedülálló anya vagyok. Néztem egy használt eladó házat 3 és fél millió forintért. Mekkora összeget kaphatok az államtól? Gyesen vagyok, az is beleszámít a 180 nap biztosításba? Gáztartozásom kb. 360.000 Ft. Volt pároméké a lakás, semmi tulajdonom nincs a házban, a számla viszont az én nevemen van. Hogy szabadulhatok meg a tartozástól? Mit kell tennem, hogy megkapjam a szocpolt a házra?
Köszönettel.
Adrienn

4 gyermekem van. Ebből hármas ikrek és egy 5 éves fiam. Én szeretném felvenni a szocpolt használt ház vásárlásra. Van-e rá esély, hogy megkapjuk?

Van 3 gyerekem, nem vettem igénybe még a szocpolt. Szeretném kérdezni, 1986-ban építkeztek anyukámék, akkor járt még a szocpol édesanyámnak.
Most jár-e?

Tisztelt Uram!
Jelenleg a férjem nevén lévő családi házban élünk, ez évben szeretnénk vásárolni számomra egy F energetikai besorolású használt családi házat, melyet később felújítanánk. Két gyermekünk van.
Az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehetjük-e az állami támogatást (szocpol)?
Köszönettel.
Ildikó

Üdvözlöm.
Az lenne a problémám, hogy elvált anyuka vagyok, egyedül nevelem a hat éves kislányomat. Szeretnék saját lakást vásárolni, de 4 órás bejelentéssel vagyok a munkahelyemen, így hitelt nem kapok. Volna egy használt kertes ház, amit meg tudnék vásárolni részletben, ami 5.000.000 Ft, de ahhoz először ki kellene fizetnem 1.500.000 Ft-ot. Sajnos megtakarításom nincs, csak havi jövedelemmel rendelkezem.
Az lenne a kérdésem, hogy én mint egyedülálló anyuka kaphatok-e a gyermekemre szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.
Gabriella

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel jelentős hitel felvételével, 2014 áprilisában vásároltunk használt családi házat. Közben kisbabát is várunk májusban fog megszületni, jogosultak lehetünk valamilyen – bármelyik – támogatási formára? (akár lakásbővítésre, vagy a vásárlás utólagos támogatására)
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot!
Van 2 gyermekem, az egyik 3 éves lesz, a kisebbik pedig 1 éves és jelenleg állapotos az élettársam. Én vagy a párom igénybe veheti a CSOK régi építésű házra és ha igen, akkor hova kell majd mennünk?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Több kérdésem lenne. A férjem már elmúlt 50 éves, én 26 vagyok. Egy kiskorú gyermekünk van és jelenleg 30 hetes terhes vagyok. Albérletben élünk egy használt, vályog kb. 65 nm-es összkomfortos házban, amit szeretnénk megvásárolni. Sajnos hitelképtelenek vagyunk, bár listán vagyunk mind a ketten. Férjem leszázalékolt, infarktus miatt. Én gyesen vagyok. Szeretnénk felvilágosítást kapni öntől, hogy ezekkel a feltételekkel milyen lehetőségeink vannak és megkapnánk-e a használt házra járó szocpolt, ami annyi lenne mint a ház vételára? (nem tudjuk mennyi járna)
Válaszát köszönöm.

Én azért szeretnék érdeklődni mivel az első házasságomból 2 gyermekem született, így azt én már felhasználtam, de azóta már elváltunk, így a mostani férjemtől született 2 gyermekem. Utánuk még nem vettem fel, de jelenleg egy önkormányzati lakásban lakunk albérletben, de szeretnénk megvásárolni tőlük, azért érdekelne, hogy mit tegyek és hogyan tudnám felvenni? Mert eladjak nekem, csak tudni szeretném, hogy mit tegyek és hova menjek, hogy elindítsam vagy nincs esélyem rá? A lakás romokban és a fűtése is rossz, mivel nincs benne semmi.
Kérem, hogy segítsen nekem. 33 éves vagyok én és a férjem. Mennyit tudnánk?
Várom válaszát.

A kérdésem az lenne, hogyha az előző párkapcsolatomból születendő két gyermekre már igénybe vettem a szocpolt, de a mostani párommal már 4. éve együtt élünk és született egy gyermekünk illetve tervezünk még egyet, igénybe vehetem-e a mostani párommal újra? Az előző gyermekeket nem én nevelem.
Előre is köszönöm válaszát.

3 gyerekre szeretném felvenni a szocpolt jövőre, csak egyedülálló vagyok. Mi kell hozzá?

Kérdésem lenne, ha családi házban garázst szeretnénk szobává alakítani, bővíteni, melynek mérete 6,6m*3 m-es, igényelhető-e rá szocpol? Kislányom 3 éves, még nem használtam ki az összeget.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
A feleségemmel három gyerekünk van (1, 5, 8 évesek) , 40 éven aluliak vagyunk. A ház amelyikben lakunk 1/3 részben anyósom, 1/3 részben a sógornőm, 1/3 rész a feleségem nevén van. A feleségem öröklés után jutott tulajdoni hányadhoz. A jövőre bevezetendő szocpol vonatkozhat-e arra, hogy szocpol segítségével az anyósom és a sógornőm tulajdonrészét kivásároljuk?
Köszönöm a válaszát előre is.

2015-ben az új szocpol igényléséhez kell-e önerő, bejelentett munkahely?

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk használt házat venni a párommal, de nem szeretnénk hitelt felvenni. Három gyermekünk van. A párom most 40 éves, én 34 éves vagyok.
Ha lehetséges, mi a teendőnk?
Tisztelettel:
Edina

Jelenleg 56 m2-es lakásban lakunk, 120 m2-es használt házra cserélnénk ráfizetéssel az elkövetkező pár hétben. Van esélyünk az új bevezetendő 2015 július 1.-től életbe lépő félszocpolra? Utólag is felhasználhatjuk azt az összeget vagy elesünk előle? Várnunk kell addig az adás-vétellel? Az új tulajdonos szeretné mihamarabb a cserét lebonyolítani.

2015-ben szeretném a szocpolt igénybe venni használt lakás vásárlására. Azt szeretném kérdezni, hogy 43 éves vagyok és nincs bejelentett munkahelyem, így igényelhetem-e?