Meglévő tulajdonjog mellett hogyan vehető igénybe a szocpol (CSOK)?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2 évvel ezelőtt vásároltuk meg első lakásunkat (80-20%-os tulajdoni arányban) – már akkor is a használt lakásra vonatkozó szocpolra vártunk, de nem vezették be. Ez az első lakás, ami a nevünkön szerepel, ezt én örökségből vásároltam, így az én tulajdonrészem kb. 80% – ezt természetesen papírokkal tudom igazolni. A teljes vételárhoz szükség volt hitelfelvételre, ami természetesen közös a férjemmel. A férjemnek ugyancsak első tulajdona a lakás – csak a hitel összegével tulajdonosa a lakásnak. Decemberben megszületett 3. gyermekünk, így aktuális lenne egy nagyobb lakás, ház.

Kérdésem, hogy a fent említett tulajdonviszony teljesen kizárja-e az új szocpol igénybevételét? Amennyiben kizáró tényező: bármilyen tulajdonrész módosítással jogosultak lehetünk-e?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel.

Kriszti

Kedves Kriszti!

Ha jól értelmezzük, akkor az adott ingatlan nem családi ház, hanem lakás, s így annak lakószobával történő bővítésére nincs lehetőség, tehát bővítésre nem tudnak támogatást igényelni. Helyette másik lakóingatlan vásárlása lenne a cél. Ebben az esetben a jelenlegi lakástulajon kizárja a kedvezményre való jogosultságot, mivel az vásárlás jogcímén került az Önök nevére. A tulajdonrész módosítás sajnos nem változtatna ezen.

Megoldás az lehet, ha a meglévő lakásukat eladják, s ezt követően a helyette vásárolt újabb lakás, családi ház vételárának megfizetéséhez igényelhető lesz a 3 gyermek utáni CSOK. 5 éven belüli lakásértékesítés esetén az eladott lakásért kapott összeget tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. Az eladási ár csökkenthető a lakásvásárláshoz korábban felvett kölcsön visszafizetésére fordított összeggel.

A CSOK rendelet alapján megoldható, hogy a vásárolandó lakásban is az Önök által meghatározott arányban legyenek tulajdonosok, nem feltétel tehát az 50-50%-os tulajdonszerzés.

A 3 gyermek után igénybe vehető CSOK összegét – a gyermekek számán kívül – a vásárolandó ház hasznos alapterülete és energetikai minősítése befolyásolja. Legalább 90,01 m2 és legfeljebb 160 m2 hasznos alapterület esetén járó alapösszeg 2.000.000 Ft. A további – alapterülettől és energiaosztálytól függő – támogatási összegekről IDE kattintva tájékozódhat. Itt megismerheti a CSOK igénylés további jogosultsági feltételeit is!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Érdeklődnék, hogy a szüleimtől örököltem egy kis házat, ami öröklés jogcímen van a nevemen.
Igénybe vehetem mellette a 3 kislányom Csok támogatását?

Ezek szerint az semmit nem számít, hogy én ezt a házat nem vettem, hanem örököltem szüleimtől teljes tulajdonjoggal. A tulajdoni lapon is szerepel öröklés jogcímen van a nevemen. Ezért a 3 gyermekem nem élvezheti a nagyobb lakás kényelmét, komfortját a Csok támogatást? Ez nagyon igazságtalan.

Értem, köszönöm. Sajnos ajándékozni nem tudom, sem eladni, mert tartozással együtt örököltem, sőt a gyermekek édesapja sem tudja igénybe venni rájuk, mivel azt sem engedélyezik vér szerinti édesapa, tulajdona nincs lakástulajdona. Legyenek szívesek milyen megoldás lenne a jó? Elég kényelmetlen 5-en aludni egy szobában, sőt nincs semmi összkomfortunk sem, azért lenne nekem fontos, hogy segítséget kapjak ebben az ügyben..
Köszönöm.

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a férjemmel a CSOK-ra, ha van a tulajdonunkban lakás, de a szüleink, mint haszonélvezők benne élnek. Anno a lakás tanácsi volt és amikor meg lehetett vásárolni akkor a mi nevünkre lett íratva az akkor még létező örökösödési illeték miatt.
2db gyermekünk van és én idén szeptemberben leszek 40 éves, a férjem pedig decemberben 41. 82 nm-es használt ingatlant szeretnénk megvásárolni.
Köszönettel.
Alexandra

Tiszteltem!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2007-ben vásárolt házunkra lehet felvenni támogatást, 2 meglévő gyermek után? Felújítás lenne elsősorban (tető), de ha csak hozzá építésre, az is érdekelne. És vannak e feltételei?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Gábor

Tisztelt Hitelnet!
Párommal 3 gyermeket nevelünk.
Kérdéseim:
1. A tulajdonomban van egy lakás, melyben életvitelszerűen édesanyám él. Ha élethosszig tartó haszonélvezetet jegyeztetünk be a lakásra, akkor igényelhetek egy másik ingatlanom bővítésére CSOK-ot?
2. A bővítendő ingatlan családi házként funkcionál, de mivel zártkerti részen épült, ezért mezőgazdasági ingatlanként lehetett csak megépíteni 2010-ben. Így jogosult vagyok-e?
Várom válaszukat!
Köszönöm.
Csaba

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kis családunk kinőtte a lakásunkat, így eladnánk. Már ki is néztük a családi házat, ahová költöznénk.
Ha aláírtuk a lakásunk eladására vonatkozó adásvételi szerződést, akkor a tulajdoni lapon a lakás ugyan a miénk, de széljegyzetben fel lesz tüntetve az új tulajdonos. A kérdésem, hogy ez elég-e ahhoz a feltételhez, hogy ne legyen a tulajdonunkban ingatlan vagy meg kell várnunk míg az új tulajt bejegyzik.
Köszönettel:
Lívia

Tisztelt Hitelnet! A kérdésem a következő lenne: Jogosultak vagyunk-e a CsOK-ra július 1. után? A férjemmel 2 gyermeket nevelünk. Nekem 50%-os lakástulajdonom van, amit 2002-ben szereztem öröklés útján. Ezen a házon teljes körű haszonélvezet van, a haszonélvező a házban lakik. Férjemnek szintén 50%-os lakástulajdona van egy házban. Ennek a felét öröklés útján szerezte (apai 1/4 részt), másik felét viszont kivásárlással (testvére apai 1/4 részét vette meg). Ezen a házon is haszonélvezet van, a haszonélvező itt is a házban lakik. A megkérdezett bankok sehol sem tudtak felvilágosítást adni ezzel kapcsolatban, viszont mi a közeljövőben ház vásárlásban gondolkozunk. Kizárja-e férjem 1/4 részes… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy az édesanyám és a testvére örököltek egy házat. Édesanyám testvére szeretné eladni, édesanyám nem, 50-50% tulajdonuk van. Én az 50% tulajdonjog megvásárlására igényelhetem-e a CSokot?


18
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x