Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy vettünk falusi csokra egy ingatlant és megkezdtük a felújítást. Amikor vettük, a házban volt egy előszoba és állt a terasz is.

Összesen 4 szoba, konyha, étkező, fürdő, előszoba és terasz volt és egy nyári konyha. Ez utóbbit a pincelejárón felül a régi teraszon lehetett megközelíteni. A nyári konyhát egy 2 m2-es gipszkarton fallal a ház vonalában a régi teraszról összekötöttük a főházzal. Így a nyári konyha most szobaként funkcionál. Mivel a ház alapterületén nem módosítottunk és egy meglévő épületet csatlakoztattunk be, ez nem minősül bővítésnek és mivel a ház alapterületén sem változtattunk, ez nem engedélyköteles.

A ház belső területét teljesen felújítottuk. Mint most az első felújítási folyósítás értékbecslésénél kiderült, a már meglévő előszoba és az új terasz nem szerepel a földhivatali terveken. Erről a megvásárlás előtt az értékbecslő értesítette a bankot, aki minket nem tájékoztatott. Most addig nem akarnak folyósítani, amíg ezekre az épület részekre nem kérek építési engedélyt és nem készítek költségvetést.

Kérném segítségét, hova fordulhatok ez ügyben panaszra? Én nem kérhetek építési engedélyt olyan részre, ami már megvolt, mikor vettük a házat. Nem tudom mikor, miből és ki építette és nem írhatok rá költségvetést, ahogy a bank kéri, mert nem tudok olyanról számlát vinni, amit nem én csináltam. Ráadásul szerepelnek a megvétel előtti értékbecslői fotókon és leírásban.

Jelenleg ez miatt a villanyszerelési és nyílászáró csere munkák állnak már 2 hónapja. Nem tudom kihez tudok fordulni, mert amit mi vállaltunk felújításba egy része kész van, most meg a bank nem akar fizetni, hogy tovább haladjunk.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

Egy ingatlan fizikai és ingatlan-nyilvántartásibeli státuszának összhangban kell lenni. Olyan épületrész esetén, ami már meglévő, de engedély nélkül épült, fennmaradási engedélyt lehet kérni. Véleményünk szerint ezt kellene tenni az Önök esetében is. Az ügyben elsőként a területileg illetékes építési hatóságnál kellene tájékoztatást kérniük. A fennmaradási engedély kiadásához pedig földmérőnek kell elkészítenie a szükséges dokumentumokat.

Miután hivatalosan feltüntetésre kerül az érintett épületrész is, lesz lehetőség az ott elvégzett munkálatok költségvetésben való feltüntetésére.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A falusi CSOK-kal kapcsolatban bővebb információt IDE kattintva olvashatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne! Van egy ingatlanunk, van egy könnyű vas szerkezetű terasza (ablakokkal, ajtóval, tetővel, stb, ami egybekötődik a házzal, de papíron, térképmásolaton nincs rajta! Ha mi ezt rendesen a házhoz szeretnénk csatolni (cseréppel, téglával felhúzva, műanyag nyílászárókkal), akkor mi a teendőnk? Kihez forduljunk?
Válaszát köszönöm!
ALEXA

Üdvözlet,
Segítségét kérném, a leendő kis kuckónk vásárlásával kapcsolatban. Halásztelken vásároltunk egy ingatlant, vályogház, alappal, és cserép fedéssel. Vettünk fel babaváró hitelt, és a csokot, a maradék pénzt pedig lakáspiaci hitelből oldjuk meg. Volt kint az értékbecslő, majd 2 napra rá, pedig hívott a hitelügyintéző, hogy visszautasították, mert a gázkazán jogilag rendezetlen helyen van (nincs a térképmásolaton az épület). Hívtam a tulajt, pénteken megy a földmérő.
Szíves segítségüket kérném, hogy ilyenkor hivatalosan mi az eljárás?
Gázkazán-t (és a mellette levő vegyes tüzelésű kazánt engedélyeztetni is kell)?
Itt azért átfutott az agyamon, hogy nem hivatalos úton megoldják, és felrajzoltatják a térképmásolatra a kazánt, de ezt engedélyeztetni is kell, mert vélhetően nincs rá.
Mi erre a jogszabály?
Mennyi idő lehet ez?
Az is átfutott a fejemen, hogy nem engedélyeztetik a kazánt, majd egyszer csak kapunk egy ellenőrzést, és megbüntetnek. Ez kinek a felelősége? Ez egy rejtett hiba (nyilván ha mondja, akkor az nekem nem fog megfelelni, engedélyeztesse).
Várom mielőbbi válaszuk, ötletüket, és a tapasztalataikat!
Üdvözlettel,
Roland

Falusi csok igénybevétele az Erste Banknál. A földhivatali térképvázlaton csak a 40 éve épült ház szerepel, semmi egyéb kazánház, terasz, kertbeállásos garázs.
Számít-e ez, amikor az értékbecslő kijön a szerződéskötés megkötése előtt. Igazán csak a támogatást veszem igénybe három gyermek után, hitelt nem.
Fel kell-e e tüntetni a hiányzó részeket pluszt 50 ezerért?

;Szülői házam (mely lassan 50 éves) eladása, Falusi csok keretében történne, egy 10X10-es kocka ház.
A házhoz egy melléképület lett építve, mely nem szerepel térképkivonaton. Sufniként használták.
Ugyanis a vevő azt mondja, amennyiben ez nincs rendezve, Ő addig nem adhatja be az igényét erre a házra falusi csok keretében. Ez valóban így van?
2. Falusi csok igénylés esetén hol kell az adásvételi szerződést kötni?
Pénzintézet ügyvédjénél? Tetszőlegesen választható ügyvédnél?

Tisztelt Hitelnet!
Épp szerződéskötés előtt állunk egy általunk megvásárlandó ingatlannal kapcsolatosan, amihez szeretnénk falusi csokot igényelni a vételhez is és felújításra is.
Igényeltünk annak idején Szocpolt 2 gyermekre, 2.2m Ft-ot. Most 3 gyermekünk van.
A problémánk, hogy az épületben a tetőtérben van egy szoba, ami a térképeken tárolóként van feltüntetve.
Mennyiben befolyásolhatja ez a falusi csok feltételeinek teljesülését?
Köszönettel
Krisztiàn